Cum ne pacaleste ABN Amro cu dobanzi mici la credite

De cele mai multe ori, ceea ce primim de fapt in campaniile promotionale ale unor banci este doar... fum.

Concurenta pe piata creditelor pentru nevoi personale solicita jucatorilor o atitudine proactiva, care sa le ofere o pozitie stabila pe piata, dar si in „mintea” consumatorilor. Bancile cauta sa gaseasca noi solutii pentru a-si castiga o pozitie privilegiata pe piata.

„Publicitatea provoaca iluzii in mintile consumatorilor”, spunea un specialist in relatii publice. Iar armata de PR-isti a bancilor stie cel mai bine ca „nimeni nu cumpara un produs pentru ceea ce reprezinta acesta; ceea ce se cumpara este ce se crede ca va oferi acel produs”.

Se intreaba cineva daca este corect sa imbrac un credit intr-o haina care sa para mai ieftina dar ea sa coste mai mult?

E greu sa nu faci un credit cand ti se promit multe lucruri frumoase: mobila noua, frigidere, masina de spalat, calatorii. Pana la urma nu o sa saracim cu un credit. Mai toata lumea are in Romania.

Cu un credit nu saracim dar cu mai multe, sunt sanse. La fel sunt sanse sa avem probleme financiare si daca dobanzile cresc sub umbrela creditelor promotionale.

Campania bancii ABN AMRO, desfasurata intens in mediul online, se lupta sa atraga atentia prin mesaje bine gandite si imagini sugestive. Textele reusite ii lasa cititorului un gand incitant si determina actiunea. Totul este „simplu ca buna ziua” iar tu nu trebuie sa faci nimic. Vine banca la tine. In plus, dobanda din bulina mare si galbena pare foarte avantajoasa.

Daca porti ochelari, ca mine, s-ar putea sa nu vezi ca in imagine mai apare si un asterix care te trimite in josul paginii, ca sa descoperi ca minunea de dobanda e doar pe pentru primele 3 luni. Dupa care se aplica o dobanda cu 2,8 puncte procentuale mai mare.

Dar cat costa el, creditul ?

Creditul personal cu ipoteca de la ABN AMRO pare destul de avantajos.Poate fi contractat fara comisioane de administrare anuale sau lunare, fara taxa de analiza a dosarului, fara taxa de evaluare a proprietatii ipotecare, dupa cum spun reclamele. In plus, nu se solicita avans.

Dobanda promotionala este de 5.45%. Pacat ca este doar pentru primele 3 luni. Pentru urmatoarele 9 luni, beneficiezi de o dobanda fixa de 8.25%. Iar, dupa primul an , dobanda variaza in functie de conditiile pietei.
Dobanda anuala efectiva (DAE) calculata pe o perioada de 30 de ani este de 8.84%.

Cum era inainte ?

Dobanda inaintea inceperii campaniei era de 6.95% in primul an. Dar, nu poti evalua un credit in functie de dobanda existenta in primul an. De ceva timp il avem pe DAE care ne ofera o imagine mai clara a ceea ce avem de platit pentru un credit.
La promotie, avem un DAE de 8.84%. Dar cat era el inante? 7.59%. Asadar, in realitate, costul creditului este acum mai mare, desi dobanda este mai mica.

Cum e acum ?
In primul an, dobanda este de 5.45% in primele 3 luni dupa care 8.25% pentru restul anului. Adica, in medie cam 6.85%. E ceva mai putin, e drept dar nu e foarte mare diferenta. Mai depinde si de suma contractata.

De ce s-a schimbat ?

Poate ca e o campanie promotionala....Din dorinta bancilor de a veni cu noi oferte pe piata „mai avantajoase”, spun ele.

Sa intelegem ca desi creditul aparent ofera conditii mai avantajoase, platim mai mult pentru el.

Si totusi, pare cel mai ieftin de pe piata.

Conforma informatiilor de pe site-ul bancii, poti obtine pana la 200.000 EUR (sau echivalentul acestei sume in RON) in limita a 75% din valoarea proprietatii.

Banca accepta in calitate de codebitor sotul sau sotia, partenerul(a) sau rude de gradul I.


Ce conditii trebuie sa indeplinesti?
• Trebuie sa fii cetetean roman rezident sau cetatean strain care lucreaza in Romania.
• Sa ai minim 21 de ani si maxim 65 de ani, varsta la care trebuie rambursat creditul.
• Vechimea la locul actual de munca trebuie sa fie de minim 3 luni, iar vechimea totala in munca de minim un an

Se accepta diverse surse de venit (ex: salariu, pensie, drepturi de autor, dividende, venituri din microcompanii)

Documentele de care ai nevoie:
• Actul de identitate
• Dovada veniturilor (ex: adeverinta de salariu)
• Contracte care atesta veniturile (ex: contract de munca)
• Factura de utilitati (ex: telefon, electricitate)
• Copia actelor de proprietate pentru imobilului ce urmeaza fi ipotecat

Dupa caz, banca isi rezerva dreptul de a solicita documente suplimentare

Cristina DINU

Alte stiri

23 comentarii

Esa
27 Mar 2008

Nu ti se pare ciudat ca exista o discrepanta intre titlu si ceea ce reiese din continut??? Titlul spune ca ABN ne pacaleste dar daca citesti continutul iti dai seama ca daca esti un om normal cu capul pe umeri care citeste toate detaliile, aflii foarte usor toate conditiile bancii.( perioada promotionala, DAE etc) Deci care este problema cu acest credit, te pacaleste banca sau tu nu stii sa citesti????

client ING nemultumit
27 Mar 2008

Eu m-am cam saturat de articole tendentioase in care o banca este atacat pe un anumit subiect si subit, nu mai apara nici un articol in legatura cu subiectul respectiv. Foarte simplu poate reiesi ca de fapt jurnalistul a facut un mic santaj, a obtinut ce a cautat si pe urma s-a oprit ptr ca problema abordata in articol nu era ceea ce vroia el. Se spuen in articolul de mai sus de dobanda de la ABN dar oare de ce nimeni nu zice nimic de dobanzile nesimtit de mari de la toate bancille pe care le practica ptr clientii care au credite contractate cu cativa ani in urma. Banca te semneaza cu o dobanda mica si pe urma la un an iti frige o dobanda de minim 10 % la euro si nimeni (nici BNR nici OPC) absolut nimeni nu se sesizeaza. De ce li se permite bancilor sa vanda un credit cu dobanda 6 si peste un an sa puna dobanda 10. Dobanda ar trebui sa fie aceiasi ptr toate creditele ipotecare ale bancii. Ar trebui sa li se interzica sa aibe dobanzi diferite la acelasi tip de credit. Trebuie sa aibe o dobanada transparenta, calculata dupa niste indici foarte clari si nu 6% in primul an si 10 % dupa. BNR, ne aude si pe noi consumatorii de rand cineva sau sunteti prea sus acolo? Acest domn guvernator care a mucegait in acel post, ne poate spune ce a facut efectiv ptr consumatorii de rand de atatia ani de cand e in fruntea BNR?

Cristina
27 Mar 2008

Esa, Nu cred ca exista o discreptanta intre titlu si continut pentru ca, pentru mine, minciuna prin omisiune tot minciuna ramane. E drept ca toate conditiile sunt afisate. Nici nu am spus ca nu ar fi. Insa, modul in care sunt afisate nu mi se pare chiar in regula. Poate ca nu VAD sa citesc pentru ca restul conditiilor de creditare sunt scrise cu litere de-o schioapa. Banuiesc ca nu intamplator, nu ? Sau poate ca nu au mai avut loc sa scrie... Si apoi, chiar daca citesc si restul conditiilor, in mintea celui care vede reclama s-a format deja o imagine despre acest credit : ca are o dobanda extraordinara si ca ar putea avea si el : casa, mobila, excursie. Nu stiu cati se mai gandesc ca ar mai fi ceva de stiut. Pana la urma cred ca este vorba aici de o crestere a dobanzii la credite care a fost putin \"coafata\" de specialistii de marketing si de PR ai bancii astfe incat sa dea bine si sa atraga clienti (vezi ca DAE a crescut ). Revin la ideea ca nimeni nu cumpara un produs pentru ceea ce reprezinta acesta ci pentru ceea ce se CREDE ca va oferi acel produs.

Cristina
27 Mar 2008

Draga client ING nemultumit, Eu nu am vrut sa atac o anumita banca. Am scris despre ABN pentru ca mi-a atras atentia campania de promovare a acestor credite (in special in suportul online). Consider ca este o campanie de succes. DAR , atentie ! ce inseamna o campanie de succes ? Sa manipulezi oamenii ? Sa reusesti sa-i prinzi imediat si mai apoi descopera ei ca de fapt, dobanda este pe o perioada foarte scurta si ca mai apoi platesc cu mult mai mult.

Dragos
27 Mar 2008

Esti cam naiva Cristina si pe langa asta media dobanzii nu prea are sens. In mod normal daca vrei sa tragi o concluzie ar trebui sa faci o medie ponderata cu numarul de luni. Cam toate bancile in afara de CEC se intrec in a masca costurile reale si iau ochii fraierilor cu dobanda.

Victor
27 Mar 2008

Si eu am patit-o cu dobanda de 5% in primele trei luni, dupa care mi s-a dublat rata. Cred ca articolul e util pentru cei care vor un credit. CEC-ul si refinanteaza credite?

adrian
27 Mar 2008

Pai si cei de la Unicredit te pacalesc cu dobanzi mici. Au comisioane mari si le schimba dupa bunul plac si apoi te anunta ca schimbarea nu te afecteaza, dar platesti mai mult..o intreaga abureala. Vezi si reportajul de pe Realitatea despre cazul asta. Si eu sunt patit. Nu am avut comision, dar au gasit portita sa bage comision si desi dobanda a scazut, tu tre sa platesti mai mult. E o chestie de studiat problema comisioanelor pentru ca banca se foloseste de chichitze si cica tu esti prostul ca nu ai citit bine contractul. Pai te duci la banca (in cazul meu in 2005) faci un calcul preliminar, te incadrezi, dobanda atata, comision atata si toate frumoase. Dai avans 30%, semnezi, iei casa si pleci acasa. Pe acolo prin contract scrie ca toate comisoanele sunt conforme cu "Conditiile generale de afaceri", dar si daca ai vedea si ai intreba ce e cu ele (nu-ti explica nimeni oricum din proprie initiativa) tu le vezi abia cand tre sa semnezi contractul. Avansul l-ai dat, toate actele sunt gata. Ce poti sa mai faci??? Stai ca nu sunt de acord cu "conditiile generale"??? Ciuciu, semenzi ca primaru si iti iei casa. Si apoi afli cu stupoare ca iti pot baga ce comisioane vor ei, ca ai semnat ca prostu, desi nu ai fost bine informat. si apoi rata iti creste, nu te anunta si te duci ca prostu si intrebi ce s-a intamplat. Pai v-am anuntat, zic ei, v-am trimis scrisoare. Ce mai conteaza ca nu ai primit-o, ei au trimis-o.Chiar seful Unicredit a recunoscut ca s-au intors peste 20000 de scrisori. si uite as, noi semnam ca prostii, piticii li s-au urcat la cap si acum tzipa ca au credite cu 2.95%. Da, da.. de ziua ta.

mugurel
31 Mar 2008

publicatia dumneavoastra a devenit un fel de \"Atac la Persoana\" al publicatiilor de profil. imi pare rau sa o spun, dar suntenti tendentiosi, cu rea inentie si inclin sa cred ca SPAGARI. Nu m-ar mira ca peste o luna, daca ABN va furniza publicitate catre voi sa-i pupati in dos prin alte articole. din pacate ati devenit WC-ul Bancar

Vasile Coman
31 Mar 2008

Mugurel, Imi pare rau ca asta este parerea ta. N-am idee care este motivul. Poate ni-l spui si noua. Daca ai argumente in acest sens. Daca nu, vom fi nevoiti sa-ti stergem opinia. Precizare importanta: Daca se dovedeste ca articolul nostru nu respecta regulile deontologice si nu este obiectiv, vom sterge articolul si ne vom cere scuze. Sa vedem cine are dreptate.

Cristina
31 Mar 2008

Ma bucur ca ne urmaresti, Mugurel. Asta inseamna ca nu suntem chiar ce spui, pentru ca altfel tu ai fi... ce? In articol eu mi-am argumentat pozitia. Am dreptul la o parere si mi-o asum. La fel si tu. Pana acum, ai facut doar niste acuzatii ... Te astept si cu argumente, pentru ca altfel jignirile tale se pot transforma in ceva neplacut.

coco
4 Apr 2008

sa stergeti opinia asa cum a-ti sters-o si pe a mea in care, domnule coman va contraziceam referitor la produsele abn! in articol dezinformati, mai documentati-va

Cristina
6 Apr 2008

Nu depinde de mine (semnatarea articolului), coco, care opinii raman si care nu dar ma intereseaza sa-mi explici in ce sens dezinformez. Problema mea nu e neaparat cat e dobanda ci modul de prezentare al creditului. Eu cu marketing-ul&pr-ul nu sunt de acord pentru ca produc asteptari in mintea celui care vede reclama mult mai mari decat ar trebuie sa fie. Asa cum am spus, reclama si promovarea creditului sunt bine facute. De aceea, dau impresia de o dobanda foarte mica. Omul se duce la banca si cand mai are putin si semneaza, cand deja are in cap imaginea cu mobila noua si alte lucruri minunate descopera (in cel mai bun caz) ca acea dobanda este doar in primele 3 luni. Dupa aceea, dobanda este muuuult mai mare. Putini sunt cei care isi mai iau macar o zi sa se gandeasca daca mai vor creditul sau nu. Daca tu esti mai atent, te felicit. Dar articolul e pentru cei care nu sunt atenti. Prin articol, am vrut doar sa spun ca atunci cand semnam contractul pentru credit, de la orice banca, trebuie sa ne gandim la cat costa el, creditul si sa nu fim atenti doar la reclama. Uneori reclama nu spune tot.

cristi
8 Apr 2008

Cristina nu cumva lucrezi la ABN AMRO SI VREI SA FACI RECLAMA INVERSA ?

Cristina
10 Apr 2008

Nu, cristi, nu lucrez la ABN AMRO. Tu la ce banca lucrezi ?

ioana
11 Apr 2008

Cristina sunt si nu sunt de acord cu tine. ABN AMRO pacaleste intradevar oamenii, dar mai ales pe cei cu un nivel mai scazut, dar sa nu uitam ca banca isi selecteaza bine clientii, oferind acesta sansa doar anumitor clienti, care lucreaza la firme angajatoare compatibile cu standardele lor. Deci clientii pe care-i targheteaza banca, nu cred ca sunt asa de naivi incat sa nu se informeze putin, dar..... nu bag mana in foc. Pai tocmai citeam pe un site cum ca ABN a miscsorat dobanda, dar a majorat comisioanlele lunare; bine ca si BANCPOST SI MUILLENIUM BANK au apelat la acesta tehnica, dar cand vezi dobanda de 6% fixa 3 luni si DAE de 18% (pentru 5000 EURO PE 5 ANI), ASTA-TI SPUNE CE, NU?

ioana
11 Apr 2008

Doamne, Tocmai am cazut ca acum aveti reclama la cardull PERFECT de la ABN AMRO. Sincer nu stiu daca aveati si inainte, dar sincer.. sper sa nu fie cum a zis mai sus MUGUREL. Sper... sper....

Cristina
14 Apr 2008

:) Ioana, nu stiu daca vom avea sau nu reclama la ABN. Nu tine de mine asta. Nu lucrez la vanzari. Nu de asta am scris articolul. Si nu ma gandesc la asta cand scriu ceva. Daca cei care citesc ce scriu, isi vor pune mai multe intrebari atunci cand sunt in postura de consumatori : de credite, de n servicii .., atunci cand vad o reclama, cand primesc o informatie de orice fel si prin orice mijloc, eu cred ca mi-am atins ce mi-am propus. Se poate sa nu am dreptate mereu, sunt om. Pot fi subiectiva in anumite cazuri sau poate ca nu am toate informatiile. Totusi, daca cineva ma contrazice inseamna ca s-a gandit macar putin la tema discutata. Si e ceva ! In ceea ce priveste contractele de publicitate cu bancile, poate ca mugurel are dreptate dar si eu sper ca nu :).

Cristina
14 Apr 2008

Inca ceva, Ioana. Eu nu stiu de nici o reclama la cardul ABN. Pentru tine, ma interesez si iti spun daca e sau nu reclama. Adica, daca e un contract semnat sau ceva. O sa scriu tot aici. Nu vad nimic rau daca ar fi dar nici daca n-ar fi :)... acum am vorbit in numele meu, adica omul care mai scrie articole. toate bune !

Cristina
14 Apr 2008

Poti sa ai dovada, Ioana. Cand e de bine, scrie de bine si cand e de mai putin bine, scriem cum e. Asa s-a intamplat si cu ABN. Colega mea a scris articolul despre cardul Perfect asa cum a crezut ca trebuie si nu e nici o reclama cu asta.

ioana
15 Apr 2008

Cristina, Nu stiu daca mi s-a parut sau poate pt ca stau 10 ore pe net am vazut sau am crezuit c-am vazut un banner publicitar cu cardul PERFECT. Legat de faptul ca un articol poate fi in avantajul sau dezavantajul unie banci..ce sa zic:oricum ai scrie tto rau iesi ca oricum suspiociuni vor exitsa: daca scrii de bine(de ce a scris de bine: contul de economii BANCPOST deex), daca scrii de rau(de ce a scris de rau), deci... Eu nu cred ca poti fi obiectiv cand intr-un fel sau altul esti platit de cei de care scrii.Poate ma insel, dar ata timp cat pe un site vad bannere ale unie banci, este calr ca este ceva intre ei. Stiu ai sa spui ca bancile lucreaza cu firme de publicitate. Asa o fi, dar tto romani suntem. Si daca tto vorbim de ABN AMRO, astia de la finzoom.ro , aui uitat sa puna nu stiu ce comison asa incat le iaese un DAE f mic(calculat pentru ABN ZIC)pe cand pe alte site-uri conso.ro, creditenevoipersonale.ro, DAE ESTE in jur de 17%. Deci FINZOM.RO are interes ca DAE sa fie mic ca ei castfiga d ela "FRAIERII"scuze! care aplica. Cum sa ai incredere in astia, in ce scriu astia?

Cristina
15 Apr 2008

Ma bucur, Ioana ca ne citesti. Nici nu stiu daca a fost sau nu publicitate pe site cu ABN pentru ca nu ma ajuta pe mine asta. Eu nu sunt platita de banca ci de GB (Ghiseul Bancar) si sunt platita ca sa scriu articole + altele ce tin de alte proiecte si etc. Fac asta pentru ca imi place, pentru ca am ales sa fac asta. Cred ca sunt cat pot de obiectiva cand scriu. Adica, cateodata, cand imi place un produs bancar sau gasesc lucruri in regula cu el las sa se vada asta. De fapt, nu prea stiu sa ascund :)... inca. Evident, ca atunci sunt acuzata ca tin cu banca X si ca normal, primesc ceva in schimb (financiar vorbind) :) Cand nu sunt de acord cu o promotie, cu un produs bancar, in fine, cu ceva, normal ca scriu cum vad eu. Atunci din nou sunt acuzata ca lovesc in X :). Unii de ex, m-au trimis si pe la clasa intai ca am tastat ... in fine. Deci, oricum as face tot ies vorbe. Si atunci? Sa vina omu' cu ceva concret care ma incrimineaza cu ceva si sa vedem. E de bine daca ne contrazicem ca ies la iveala idei. De alte site-uri de genul nu spun ca nu stiu. Si din nou, nu e treaba mea. Poate mai uita si ei :) sau mai gresesc. Voi sau noi, cei care citim, consumam informatie, trebuie sa invatam sa triem, sa cernem cumva sursele. Noi, cei care scriem, trebuie sa ne pastram cat mai "curati" ca sa va castigam increderea + TRAFICUL :)

Cristina
15 Apr 2008

Am scris un articol despre un cont de economii pt copii, o sa il public in curand. Sa stiti ca e de bine si ca nu am luat spaga !

petruta
28 Apr 2008

... citind un articol aparut intr-un ziar financiar ma astept in primul rand la o documentare atenta, la un limbaj adecvat...citind acest articol ma simt "ca la piata"...acum, ceea ce am vrut sa spun din punctul meu de vedere, oameni buni, va dau un sfat ( daca imi permiteti): daca doriti un credit, un card sau daca aveti intrebari, nemultumiri in ceea ce priveste oricare produs bancar, va puteti adresa bancii, o sa vedeti ca veti primi toate informatiile necesare si mai ales corecte, aveti posibilitatea sa adresati si intrebari si sa primiti raspunsuri. gazetarii "de la piata" scriu mai mult pentru ca le place sa scrie. in concluzie, nimeni nu va obliga sa contractati credite, carduri de credit este doar alegerea voastra si daca tot faceti o alegere va puteti asuma cu responsabilitate semnatura de pe contract, informandu-va inainte chiar de la banca.

Posteaza un comentariu