Cum mi s-au furat banii de pe card (Episodul 2)

Dupa cum va spuneam in primul episod al pataniei cu furtul cardului, dupa ce am vazut ca nu mai am cu ce sa-mi achit nota de plata la restaurant, am sunat imediat la banca sa anunt furtul si sa-mi blochez cardul.

Este primul lucru pe care trebuie sa-l faceti si voi, daca veti pati la fel, Doamne fereste! Astfel incat hotul sa nu va poata folosi cardul.

Intrebarea fireasca este, in acest caz, cum poate folosi hotul cardul daca nu stie PIN-ul, adica parola de acces pentru retragerea banilor de la bancomat sau in cazul platilor la magazin, restaurant, hotel etc. (Stiti voi, oriunde este afisata sigla MasterCard sau Visa).

„Desi in majoritatea cazurilor in tara noastra identitatea posesorului de card se face prin introducerea codului PIN, exista si situatii care nu necesita acest lucru, solicitandu-se de catre comerciant doar semnarea chitantei”, precizeaza reprezentantii MasterCard.

Este vorba in principal de cardurile de credit si in special cele embosate (cu numele titularului, numarul cardului si data expirarii in relief), ce pot fi folosite nu doar in mediul electronic, la ATM-uri sau POS-uri ci si la terminal manuale (Imprinter), terminale ce se gasesc in strainatate, de obicei. Este vorba, deci, de o arie de utilizare mai mare.

De ce nu se cere introducerea PIN-ului la unele carduri? Pentru ca utilizarea acestuia sa fie mai simpla, banca avand, in acelasi timp, incredere in utilizatorul cardului, acesta fiind un client tip premium, mai precis cu venituri mari si cu un istoric bun la banca.

De fapt, in tarile dezvoltate sunt rare cazurile in care se cere introducerea PIN-ului la cardurile de credit, insa bancile romanesti si-au luat masuri de securitate suplimentare, asa incat majoritatea impun comerciantilor sa ceara PIN-ul utilizatorului.

Asa s-a intamplat si in acest caz, am aflat ulterior de la politistii DIICOT (Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism), ei fiind cei care se ocupa, in principal, de fraudele cu carduri. De ce? Pentru ca, de obicei, furturile de carduri se fac in mod organizat, fiind opera unor grupuri organizate.

Hotul stia ca la magazinul respectiv nu se cere PIN-ul la plata cu cardul, magazinul avand in principal clienti straini, obisnuiti cu plata fara PIN, si a cheltuit fara probleme banii de pe card, inainte sa fie blocat cardul.

Vestea ca hotul imi furase o groaza de bani mi-a confirmat-o ulterior si banca de la care aveam cardul, dupa ce a verificat tranzactiile efectuate in ultimele ore. Hotul se miscase foarte repede si reusise sa faca mai multe tranzactii la intervale de mai putin de un minut.

Ceea ce mi-a dat de gandit ca a fost vorba fie de o intelegere cu comerciantul fie de o tranzactie pe internet.

OK, pana la urma n-am avut ce face decat sa ma minunez de cat de profi sunt hotii romani si sa admit ca am fost pacalit.

Pe de alta parte, m-am gandit ca, totusi, am fost si norocos. De ce? Pentru ca nu mi-a furat banii din portofel, ci cardul! Adica un plastic.

Pai nu acesta a fost si motivul pentru care mi-am facut card!? mi-am amintit eu brusc.

Banca imi spuse atunci ca un card te protejeaza tocmai in aceste situatii: „Decat sa mergeti cu bani cash in buzunar si sa fiti furat de hoti, aveti banii pe card si nimeni nu-l poate folosi, decat dumneavoastra, chiar daca-l pierdeti”, mi-am amintit eu ca eram sfatuit de banci si de emitentii de carduri.

Asa incat m-am dus repede la banca sa vad daca asa stau lucrurile si daca-mi pot recupera banii. Din acest moment incepe, din pacate, o disputa inimaginabila, pe care o voi povesti in episoanele viitoare.
Vasile COMAN

Alte stiri

2 comentarii

Pavel Bogdan
21 Feb 2008

am 17 ani....si tot ce pot sa spun este : LOL ! :)))

kaon
28 Jul 2009

Woow! Ce captivant. D'abia astept continuarea. :))

Posteaza un comentariu