Criza din Grecia: BNR sfatuieste romanii sa nu-si retraga depozitele din bancile grecesti

Criza din Grecia

Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR, a declarat, pentru Bancherul.ro, ca orice s-ar intampla in Grecia si cu bancile din aceasta tara, cele patru subsidiare ale acestora din Romania vor supravietui, intrucat sunt solvabile si dispun de suficiente lichiditati, iar banca centrala le va sustine cu oricate resurse vor avea nevoie, in cazul in care se vor confrunta cu retrageri de depozite si cu intreruperea finantarilor din partea bancilor-mama.

Riscul retragerii depozitelor este cea mai probabila sursa de presiune asupra subsidiarelor bancilor grecesti din strainatate, in cazul unei crize in Grecia, arata un raport recent al Standard&Poor's.

“BNR va sustine bancile grecesti din Romania cu oricate lichiditati ar avea nevoie, in cazul in care vor exista retrageri de depozite, intrucat acestea sunt solvabile, avand rate de capitalizare intre 12% si 21% (media sistemului fiind de 17%), dispun de suficiente lichiditati si de titluri de stat, au acces la finantari din piata interbancara”, spune Cinteza.

"M-a sunat astazi de cateva ori Andrea Enria, seful Autoritatii Bancare Europene, pe care l-am asigurat ca subsidiarele bancilor grecesti din Romania nu au niciun fel de probleme si vor fi sustinute pe deplin de catre banca centrala", adauga oficialul BNR.

El precizeaza ca subsidiarele din Romania ale bancilor grecesti sunt persoane juridice romane, ceea ce inseamna ca se supun integral controlului si supravegherii bancii nationale, iar depozitele sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDB), in limita a 100.000 de euro pentru fiecare deponent din fiecare banca.

In aceste conditii, seful supravegherii bancilor recomanda romanilor sa nu se repeada sa-si retraga depozitele din bancile grecesti, intrucat vor pierde dobanzile la termen.

“Nu putem stii ce se va intampla, lumea poate intra in panica, dar trebuie sa invatam din lectiile trecutului, precum din cazul BCR din anul 2.000 sau al Bancii Transilvania din 2008, cand multi si-au retras depozitele din aceste banci in urma unor zvonuri, pierzandu-si dobanzile, dupa care au venit cu banii inapoi la banca”, spune Cinteza.

“Nici acum nu exista niciun motiv pentru retragerea depozitelor din bancile cu capital grecesc din Romania, intrucat acestea sunt persoane juridice romane, sunt sub controlul nostru si vom fi tot timpul in spatele lor”, adauga el.

“Noi sfatuim clientii bancilor grecesti sa nu-si retraga depozitele pentru ca nu au motive. Orice s-ar intampla in Grecia, noi vom sustine subsidiarele din Romania. Daca o mama moare, asta nu inseamna ca si fiicele trebuie sa moara. Iar exemplul cel mai bun este cel al bancii cipriote Marfin, care supravietuieste in Romania de doi ani, desi nu mai are banca-mama, aceasta fiind lichidata in Cipru”, adauga oficialul BNR.


Citeste articolul integral

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu