Creditul Volksbank: dobanda afisata de numai 3,99%, in realitate dubla

Volksbank are in portofoliul sau un credit de nevoi personale cu ipoteca in franci elevetieni cu o dobanda de numai 3,99% pe an. In realitate insa, dobanda reala, adica cea anuala efectiva, ce cuprinde toate costurile, este de 6,98%, adica aproape dubla. Asadar, nu trebuie sa va lasati pacaliti de dobanda mica afisata de banca, ci sa va uitati la costul total al creditului, adica si la comisioane.

Initial creditul era oferit la promotie pana la data de 31 mai 2008, insa dupa cum am aflat de la call-center-ul bancii dobanda se mentine si dupa expirarea acestei perioade si este fixa pe toata durata creditului.

In cadrul articolului sa folosesc informatiile furnizate de consilierii de credit de la sediul central al bancii.

Conditii generale

Imprumutul de nevoi personale in franci elvetieni de la Volksbank (Optimus cu ipoteca 75 se acorda pe o perioada de cel mult 25 de ani, fara ca banca sa impuna limite asupra sumei maxime ce poate fi obtinute.

Creditul trebuie garantat cu un bun imobiliar, care trebuie sa aiba si o polita de asigurare impotriva riscurilor.
Volksbank finanteaza maxim 75% din bunul adus in garantie.

Ce taxe si comisioane trebuie sa platesc?

Banca iti cere un comision de analiza a dosarului in valoare de 60 CHF (138 lei, la cursul BNR de astazi), iar pentru administrarea garantiilor platesti un comision de 200 euro, in echivalent lei. Prima jumatate, de 100 euro, o platesti inainte de efectuarea inspectiei garantiei, iar a doua parte cel tarziu la data semnarii conventiei de credit.

Monitorizarea politei se taxeaza cu 80 CHF (178 lei) pe an, suma platita pe toata durata creditului. Poti evita aceasta taxa daca inchei polita la una dintre societatile de asigurare partenere ale Volksbank Romania (Omniasig, Generali, Unita si Asirom).

Un alt comision este cel de risc, de 0,22% aplicat la soldul creditului, pe toata durata acestuia si platibil lunar la datele de scadenta.

Exemplu de calcul al ratei

O persoana cu un venit net de 2.000 lei, care garanteaza creditul cu un imobil a carui valoare se ridica la peste 100.000 euro, poate beneficia de un imprumut in valoare maxima de 54.000 franci elvetieni (120.420 lei) pe o durata de 25 ani.

Pentru a returna acest imprumut va trebui sa plateasca lunar o rata de 405,3 franci elevetieni (903,8 lei), care descreste treptat, ajungand la 287,13 franci elevetieni (640,2 lei) in ultima luna.

La sfarsitul perioadei, persoana in cauza va plati pentru creditul obtinut o dobanda totala de 31.950 franci elvetieni (71.248 lei) si un comision de risc de 20.832 franci elevetieni (46.455 lei).

In concluzie, pentru un imprumut de 54.000 franci elevetieni (120.420 lei), clientul va rambursa in 25 de ani suma de 106.783 franci elvetieni (238.126 lei).

Costul total al creditului, respectiv dobanda anuala efectiva (DAE) se ridica la 6,98%.

Iulia GROSU

Alte stiri

9 comentarii

ion
6 Jun 2008

Sunt sigur ca nu exista banca in romania care sa ofere credite la care DAE sa fie egala cu dobanda afisata de banca (adica sa nu mai perceapa comisioane pe langa dobanda). Nesimtirea mare apare cand o banca umple piata de reclame cu dobanzi de 2-3% si te trezesti ca DAE e de 7% (asta pentru cine sta sa le compare, multi se duc dupa reclama si se trezesc la realitate abia dupa ce incep sa plateasca). Un lucru de luat in calcul cand se compara DAE la credite la diferite banci este faptul ca DAE nu depinde de suma, dar depinde destul de mult de perioada creditului...cea mai clara comparatie este aceeasi suma pe aceeasi perioada.

just me
8 Jun 2008

Stimata dra/dna Iulia Grosu, dumneavoastra ati vazut vreodata live un anunt ca cel despre care vorbiti in articol? Inclin sa cred ca nu, pentru simplul motiv ca eu il vad zilnic(lucrand intr-o agentie a VBR) si stiu exact ca DAE este prezent pe acel anunt(afisat, de altfel, de catre toate agentiile bancii). Este firesc sa se precizeze ca dobanda creditului este de 3.99%, din moment ce acesta este procentul calculat zilnic(dobanda lunara fiind de 3.99/100*soldul creditului*nr zile din luna/360 zile ale anului), iar despre comisioanele aferente creditului, platibile lunar(de fapt, este vorba de unul singur, cel de risc), clientii sunt informati de catre ofiterii de credite, comunicandu-li-se de asemenea si DAE aferent fiecarei variante de creditare, in functie de suma si perioada. Dobanda creditului si Dobanda Anuala Efectiva sunt 2 concepte diferite, iar obligatia bancii este sa le afiseze pe ambele, lucru respectat si de Volksbank. Si daca tot veni vorba de comisioane bancare, e bine sa stiti faptul ca pe site-ul bancii, daca incercati o simulare, veti vedea toate comisioanele practicate de aceasta, pe care de altfel le-ati detaliat(ca si cum numai de aici le-ar putea afla clientii potentiali). De remarcat este faptul ca Volksbank nu practica asa zisul "comision de acordare", care la unele banci ajunge si la 1-2% din suma creditului. Dar banuiesc ca stiti deja, doar ca ati "uitat" sa precizati acest lucru in articol. Toate acestea fiind spuse, nu-mi ramane sa cred decat ca scopul acestui articol nu a fost cel de informare, dar mai mult de denigrare a unui (destul de) important competitor din domeniul bancar romanesc. O zi cat mai placuta! :)

just me
8 Jun 2008

Revin cu o completare la articol. Spuneti ca "O persoana cu un venit net de 2.000 lei, care garanteaza creditul cu un imobil ce depaseste 75% din valoarea acestuia...", ceea ce se bate cap in cap cu ce mentionati mai sus "Volksbank finanteaza maxim 75% din bunul adus in garantie.". Printr-un calcul simplu, daca banca finanteaza 75% din valoarea evaluata a bunului adus in garantie, atunci valoarea garantiei trebuie sa depaseasca 133.34% din valoarea creditului, nu 75% cum mentionati in prima fraza citata. Matematica asta...

Dan
12 Jun 2008

Existenta celor 2 termeni bancari : dobinda si dobinda anuala efectiva este comuna tuturor bancilor din Romania iar valorile lor difera semnificativ. Faptul ca se semnalizeaza aceasta diferenta de valoarea in cazul unei banci (VBR in cazul de fata) in situatia cind ea exista pentru ORICARE banca din Romania scoate in evidenta orientarea tendentioasa cu care, din pacate, a fost scris acest articol. Titlul articolului \'Creditul Volksbank: dobanda afisata de numai 3,99%, in realitate dubla\' este o dezinformare deoarece dubla nu este dobinda ci dobinda anuala efectiva.

iulia
12 Jun 2008

Scopul articolului nu este sa denigram Volksbank. Drept dovada materialul pe care l-am publicat astazi si care indica Optimus de la Volksbank ca pe unul dintre cele mai avantajoase credite de refinantare. Publicatia noastra a scris in ultima perioada numeroase articole in care semnalam ca unele credite aparent foarte ieftine sunt de fapt mai scumpe. Bancile despre care am scris au fost destul de multe (BCR, Bancpost, BRD etc.), asa ca este evident ca nu intentionam sa sifonam imaginea Volksbank. Pt just me Ai dreptate in ceea ce priveste exprimarea mea cand am spus ca garantia acopera 75% din credit. Ce intentionam sa spun este ca imprumutul reprezinta cel mult 75% din valoarea garantiei. Multumesc ca mi-ai atras atentia. Voi reformula in articol fraza respectiva.

Adi
16 Jun 2008

Poate BNR ar trebui sa vina cu o directiva in piata si sa oblige bancile ca la fiecare credit sa faca un al calcul al DAE pentru o aceeasi suma pe acelasi termen si in doua variante: de ex 10.000EUR pe 15 ani 1. cu asigurari si 2. fara asigurari obligatorii pentru acordare. In felul asta noi clientii poate am putea alege mult mai inteligent intre ofertele bancilor iar atragerea clientilor ar depinde si de calitatea serviciilor nu numai de anumite costuri (consider ca o piata foarte transparenta ar produce o concurenta acerba iar cum costurile nu pot fi reduse chiar la infinit...ar atrage calitate)

oana
19 Jun 2008

ok

Vasile
28 Aug 2010

✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩ Pentru tine, familia, prietenii, şi chiar duşmanii tăi : pentru OAMENI [ Volks ]. Ai credit la VolksBank [ VB ] ? Dacă eşti mulţumit de relaţia cu VB stai liniştit, la bere, la mare, la soare, doar eşti OM. Dacă nu, înscrie-te în Clubul Clienţi VB, pentru a te informa şi ajuta ca OAMENII. Suntem un GRUP DE ELITĂ şi te aşteptăm să-ţi exprimi opiniile CIVILIZAT şi CONSTRUCTIV. Avem ANPC şi OPC ca buni PARTENERI. Ne dorim doar ca şi VB să ne fie UN PARTENER în aceste VREMURI TULBURI. http://groups.yahoo.com/group/ClientiVB_Bucuresti/join Dă mai departe, un OM sigur o să-ţi mulţumească. Slogan : HAI SUS !!! ✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩

cristina
30 Aug 2010

Volksbank practica dobanda abuziva, (nu este calculata corect),comisioane ilegale, etc, este pe primul loc la inselaciune, si au primit amenzi de ordinul sutelor de mii. Tocmai de asta venim in ajutorul clientilor pacaliti de VOLKSBANK, INTRATI PE grupul nostru de yahoo, acolo gasiti tot ce aveti nevoie, de la cereri pana la dosare astigate in instanta de clientii bancii. ClientiVB_Bucuresti@yahoogroups.com va asteptam acolo suntem peste 600 de clienti. Cum spunea VOLKSBANK - increderea ne uneste- MI SE PARE PENIBIL SLOGANUL HAI SUS!

Posteaza un comentariu