Creditul punte deschide drumul spre o casa noua

Multi dintre cei care detin deja o locuinta in proprietate personala isi fac planuri pentru achizitionarea alteia. Fiecare viseaza la o locuinta mai spatioasa, amplasata intr-o zona mai buna, in apropierea unor mijloace de transport si a unor obiective de maxima importanta: gradinte, scoli, banci, parcuri si lista ar putea continua.
De obicei cu banii de pe vechea casa la care se mai adauga ceva economii se cumpara o locuinta noua. Putini sunt cei care au banii sa cumpere o noua locuinta, iar pe cea veche sa o vanda abia dupa aceea.
Ce se intampla insa intre cele doua momente? Unde locuiesc cei care vand si nu au norocul si banii necesari sa se mute imediat in noua casa?

Pentru astfel de situatii, bancile au dezvoltat creditul punte, un imprumut pe termen scurt care ofera posibilitatea cumpararii unei case noi pana la vanzarea celei vechi. Imprumutul se garanteaza cu locuinta veche la a carei vanzare se poate obtine mai mult decat valoarea la cat a fost evaluata intrucat pretul caselor nu bate nicidecum pasul pe loc.

Creditele punte de la BCR si BRD

Solutiile de finantare de acest tip se regasesc si in ofertele celor mai importante banci de pe piata romaneasca: BCR, respectiv BRD.
Daca BCR ofera de ceva vreme acest produs, BRD a inclus recent pe lista produselor sale creditul punte.
Creditul punte Extra/ Super BCR se acorda in RON, EUR sau USD, in timp ce la BRD, creditul punte poate fi contractat doar in RON si EUR.

Mai multe optiuni

BRD are prevazuta o perioada de creditare fixa, de 2 ani, in timp ce la BCR exista doua variante de creditare. Prima varianta il obliga pe proprietar sa vanda imobilul detinut si sa ramburseze creditul intr- singura transa. Imprumutul se acorda pe maximum 1 an in cazul cumpararii de imobile si pe o perioada dubla daca se intentioneaza construirea unei case. Cea de-a doua varianta prevede o finantare in proportie de 75%, avansul de 25% fiind platit vanzatorului din valorificarea vechii locuinte. Perioada de creditare ajunge in acest caz la 25 de ani pentru creditul in lei si la 20 de ani pentru creditul in valuta.
BRD ofera o finantare adaptata in functie de necesitatile financiare ale fiecarui client. Astfel poate acorda un imprumut de 75% din valoarea investitiei, clientul urmand sa completeze restul de 25% sau acorda finantare pentru avansul necesar contractarii unui credit imobiliar/ ipotecar.

Perioade de gratie

BCR acorda o perioada de gratie de 12 luni in cadrul termenului de rambursare, in timp ce perioada de gratie la BRD ajunge la 23 de luni, in acest interval platindu-se doar dobanda si comisioanele.

Dobanzi

BRD stabileste dobnzile in functie de indicii de referinta Bubor pentru lei si Euribor pentru EUR. La data de 13 noiembrie, dobanzile practicate erau de 7,08% la EUR si de 10,28% pentru imprumutul in lei.
BCR are mai multe tipuri de dobanzi pentru creditele in lei: fixe, variabile sau revizuibile, ale caror valori difera in functie de perioada de creditare. La creditele in valuta se regasesc doar dobanzile variabile. Dobanzile fixe la lei pe o perioada de contractare de 1 sau 2 ani sunt de 14%. Dobanzile variabile sunt de 15 % pentru maximum 1 an si de 16,5% pentru perioade mai mari, iar dobanzile revizuibile sunt de 12% pe maximum 1 an si de 12,5% pentru tot ce dapaseste 1 an. Dobanzile la valuta oscileaza intre 10% si 10,75%.

Avantaje

BCR ofera in mod gratuit asigurarea de viata pentru persoanele care au calitatea de imprumutat. BRD nu percepe niciun comision pentru rambursarea creditului in avans.
Documentatia creditului este simplificata de BCR pentru cei care au contractat deja credite imobiliare in ultimele 12 luni sau pentru cei care isi incaseaza salariul intr-un cont curent sau cont de card BCR.

BRD isi tenteaza clientii cu servicii complementare in care sunt incluse evaluarea imobilului si intermedierea incheierii politei de viata.

Florentina LIUTIC

Alte stiri

1 comentarii

Teapa de la Volksbank
9 Feb 2008

Nu faceti credite la Volksbank, va spun ca e cu dobanda fixa si vin dupa cateva luni si va maresc rata substantial

Posteaza un comentariu