Creditul doar cu buletinul nu a murit, dar nu merita sa mai traiasca

Chiar daca unele mari magazine de electrocasnice, precum Altex, au anuntat disparitia creditului doar cu buletinul, altele il pastreaza in oferta. Este cazul Flanco, care acorda in continuare acest tip de credit pe loc, solicitantul avand nevoie doar de buletin, nu si de adeverinta de salariu sau o dovada a domiciliului, precum factura de utilitati sau telefonul fix. In schimb, costul unui astfel de credit este extrem de mare: costul total, adica DAE, ajunge la aproape 30%, adica dublu fata de un credit de consum obisnuit sau fata de un card de credit. Daca mai punem la socoteala si faptul ca este vorba de o dobanda fixa, care nu va scadea in urmatorii ani, atunci creditul cu buletinul chiar nu mai merita sa traiasca.

Intr-adevar, pentru obtinerea unui credit doar cu buletinul nu mai ai nevoie de o adeverinta de salariu semnata si stampilata de la serviciu, insa aceasta nu inseamna ca poti lua creditul daca nu esti angajat.

Conform noilor norme ale BNR, beneficiarul creditelor trebuie sa prezinte o garantie, aceasta fiind constituita, in cel mai simplu mod, de adeverinta de salariu. Asadar, reprezentantii Flanco au declarat ca vor solicita ei aceasta adeverinta de la locul de munca al celui creditat.

Cu alte cuvinte, doar pentru obtinerea unei adeverinte de salariu, costul imprumutului se dubleaza. In plus, creditul doar cu buletinul se poate obtine doar pentru cumpararea unor produse a caror valoare este de cel putin 1.000 de RON.

In cazul unui credit obisnuit de la Flanco, cu adeverinta de venit, dobanda (DAE) este de 16,3%. Ceea ce inseamna ca pentru produse in valoare de 1900 RON cumparate prin credit pe cinci ani, va trebui sa platiti o rata lunara de 45 RON. In cazul creditului doar cu buletinul, care are o dobanda de 36.69%, rata lunara va fi de 55 de RON, pe o perioada de 4 ani. Ceea ce inseamna la final vom returna o suma de 2.640 RON.

Vasile Coman

Alte stiri

2 comentarii

VyruSU
19 Feb 2008

hai sa analizam putin textul! 1900 RON in 5 ani cu adeverinta de venit: 45 RON/luna * 60 luni = 2700 RON 1900 RON in 4 ani doar cu buletinul: 55 RON/luna * 48 luni = 2640 RON Intrebarea mea e urmatoarea: care e mai convenabil ??? Raspunsul meu: creditul cu buletinul!!! Astept si alte pareri ;)

ancuta
5 Nov 2009

pot obtine un credit doar cu buletinul,tinand cont ca lucrez pe cu,contract de comision?

Posteaza un comentariu