Creditele online cu 0% dobanda acordate de IFN-uri sunt ilegale, avertizeaza ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) avertizeaza ca IFN-urile care acorda credite online cu 0% dobanda incalca Legea 363 din 2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii.

Bancherul.ro a scris despre pacaleala creditelor cu 0% dobanda, in urma reclamatiilor de la clientii Ferratum, care promite credite cu 0% dobanda, insa oferta este valabila doar daca banii se ramburseaza la termen, in caz contrar fiind aplicate retroactiv dobanzi foarte ridicate, plus penalizari de intarziere.

Prin informatiile prezentate atat in contracte, cat si pe site, operatorul economic de servicii financiare induce in eroare consumatorul prin prezentarea facuta, in sensul ca dobanda aferenta imprumutului este zero, iar in fapt costul platit pentru imprumutul banilor este diferit de zero, a raspuns ANPC la solicitarea Bancherul.ro.

Corectitudinea informatiilor prezentate nu poate fi verificata de consumator intrucat sistemul de acordare a imprumutului este un sistem de vanzari la distanta. In acest sens, a fost emis un Ordin al Presedintelui ANPC de incetare a practicii comerciale incorecte.

Pe parcursul anului 2017, la sediul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au fost inregistrate 7 reclamatii formulate impotriva operatorului financiar-nebancar Ferratum IFN SA.

Trei reclamatii au fost solutionate amiabil - prin radierea informatiilor negative din baza de date a Biroului de Credit, anulare comision de administrare si penalitati, respectiv prin transferul banilor in contul corect indicat de consumator - iar alte trei reclamatii au fost considerate ca fiind neintemeiate.

In cazul unei reclamatii a fost incheiat Proces Verbal de Constatare a Contraventiei in baza Legii 363/2007, avand in vedere suspiciunea de practica incorecta a operatorului economic, adauga ANPC.

Ferratum a admis ca a facut obiectul controlului tematic desfasurat anul trecut de catre ANPC, iar contractele cu dobanda 0% “au fost adaptate conform recomandarilor celor de la ANPC.”

Ferratum nu a precizat insa cum au fost adaptate contractele de credit cu 0% dobanda.

Pe site-ul Ferratum.ro, modul de promovare a creditelor cu 0% dobanda nu a fost modificat. Astfel, pe prima pagina a site-ului aflam cu putem obtine “gratuit primul credit pana la 1400 RON”.

Dar dupa ce faci click pe butonul “cere acum 500 RON”, afli ca “primul credit este GRATUIT (cost: 0 LEI), daca este rambursat pana la scadenta!”

“Daca nu este rambursat integral pana la scadenta, costul total al creditului este de: 96 RON, DAE este 7.079 % iar suma totala de rambursat este de 596 RON.”

Se mai precizeaza ca este vorba de o oferta valabila pana la finalul lunii, insa in realitate oferta se prelungeste in fiecare luna, fiind, de fapt, permanenta.

Tactica pare a fi urmatoarea: te ademenesc cu un credit gratuit, iar daca ai intarziat chiar si cu o zi, te jupoi! Ceea ce nu e deloc corect.

Corect ar fi, cum de altfel procedeaza toate celelalte IFN-uri online sau bancile, ca dobanda stabilita de la bun inceput, fie ea 0 sau 1.000%, sa ramana aceeasi, indiferent de ce se intampla pe parcursul rambursarii imprumutului, daca reusesti sau nu sa platesti la timp.

Pentru ca nu doar principiile sunt aici la mijloc, ci si legea, care spune ca dobanda nu poate fi modificata pe parcursul rambursarii unui imprumut, cu exceptia cazului in care depinde de indici variabili ai pietei (ROBOR), ceea ce oricum nu este cazul aici, unde dobanda este fixa.

Doar daca se intarzie cu plata ratelor, creditorii au voie sa aplice dobanzi penalizatoare, limitate la o anumita valoare (maxim trei puncte procentuale peste dobanda creditului).

Mai exact, OUG 52/2016 privind contractele de credit spune: “Rata dobânzii penalizatoare se calculează pe bază de procent fix ce nu poate fi mai mare de trei puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii curente și se aplică la principalul restant.”

Cu alte cuvinte, Ferratum ar avea voie sa aplice celor care nu achita la timp creditul cu dobanda 0 o dobanda penalizatoare de maxim 3% pe an.

In realitate, Ferratum isi taxeaza clientii care nu-si achita la timp creditul gratuit cu o dobanda penalizatoare de 1,29% pe zi, adica 470% pe an! De peste 150 de ori mai mult decat maximul prevazut de lege!

Mai mult, dobanda penalizatoare se aplica retroactiv, la intreaga suma imprumutata, nu doar pentru zilele de intarziere si la soldul restant, conform legii.

Ferratum considera ca “dobanda 0% este o oferta speciala pentru cei ce achita imprumutul integral pana la scadenta. In cazul neachitarii pana la scadenta, promotia nu mai este valabila si percepem penalitatea care este egala cu dobanda standard pentru perioada de creditare care a trecut. Dobanda nostra standard este egala cu dobanda penalizatoare si anume 1.29% pe zi.” (vezi aici detalii)


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu