Creditele noi acordate de banci ating un nou record istoric, datorita euforiei consumului

Bancile acorda acum credite in principal in lei, intrucat cele in valuta, respectiv in euro, au fost restrictionate de BNR dupa aparitia crizei din 2008.

Creditele noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor au crescut in martie cu 16% fata de aceeasi luna a anului precedent, atingand cel mai ridicat nivel lunar de pana acum, conform statisticilor BNR.

Astfel, bancile au acordat in martie credite noi in lei in valoare totala de 5,6 miliarde lei, cel mai ridicat nivel lunar de pana acum, depasind chiar si volumul de imprumuturi din martie 2008, de 5,3 miliarde lei, acordate intr-o perioada de plina euforie economica.

In martie anul trecut, valoarea creditelor noi in lei se ridica la 4,8 miliarde lei, cu 783 milioane lei mai putine decat in martie 2017.

Avansul puternic al creditarii in lei se datoreaza cresterii volumului de finantari obtinute de companii, in timp ce creditele acordate populatiei au stagnat.

Cauza stagnarii creditarii pentru populatie o reprezinta reducerea volumului de credite imobiliare acordate de banci in martie 2017, fata de aceeasi luna a anului precedent.

In privinta creditelor de consum, volumul acestora a continuat sa creasca, fiind de doua ori mai mare decat al creditelor imobiliare, in conditiile cresterii consumului populatiei, pe fondul majorarii veniturilor.

De altfel, aproape toate bancile isi promoveaza in prezent imprumuturile de consum, mult mai putine reclame fiind vazute la creditele imobiliare.

Bancile acorda acum credite in principal in lei, intrucat cele in valuta, respectiv in euro, au fost restrictionate de BNR dupa aparitia crizei din 2008.

Volumul de credite in euro s-a ridicat in martie la doar 172 milioane lei, majoritatea fiind obtinute de firme.

Comparativ, in martie 2008, inaintea crizei, volumul de credite in euro era de 1,1 miliarde lei, de 10 ori mai mare, aproape jumatate fiind obtinute de populatie. Acestora li s-au adaugat si credite in franci elvetieni, a caror stoc se ridica la aproape noua miliarde lei in martie 2008.

(vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile complete privind creditele in noi functie de destinatie)


Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu