Creditele in valuta se pot schimba in lei, fara costuri suplimentare, doar cu un act aditional la contractul de credit

Atat timp cat serviciul datoriei celui creditat continua sa scada, iar perioada de rambursare a creditului ramane în general neschimbata, operatiunea de conversie se face/se poate face printr-o anexa la contractul existent, conform prevederilor BNR, fara a mai fi necesara întreaga restructurare a creditului

Clientii BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Volksbank, UniCredit Tiriac Bank si ING Bank pot sa-si schimbe si in prezent creditele din valuta in lei doar printr-un act aditional la contractul de credit, fara costuri suplimentare, cu aceeasi dobanda si fara reevaluarea garantiilor sau a bonitatii clientului, precizeaza Patronatul bancar, asociatia din care fac parte cele 6 banci care detin peste jumatate din volumul total de credite din sistemul bancar romanesc.

Precizarea vine in contextul in care in Parlament este in curs de adoptare o lege care prevede conversia creditelor din valuta in lei fara costuri, la cursul zilei, iar in tribunale au inceput procese in care bancile sunt date in judecata pentru a schimba valuta creditelor la cursul la care au fost acodate, adica cu cel putin 20% mai mic decat in prezent (astfel incat si avocatii sa poata fi platiti bine).

"Din punctul de vedere al Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) si conform principiilor enuntate in comunicat, atat timp cat serviciul datoriei celui creditat continua sa scada, iar perioada de rambursare a creditului ramane în general neschimbata, operatiunea de conversie se face/se poate face printr-o anexa la contractul existent, conform prevederilor BNR, fara a mai fi necesara întreaga restructurare a creditului”, a precizat CPBR pentru Bancherul.ro.

“Insa daca clientul va solicita o noua conversie (încă una) și modificarea conditiilor printr-o operatiune de restructurare ce vizeaza modificarea altor parametri, atunci conform normelor BNR actuale se pune într-adevar problema unei noi analize financiare, cu tot ce decurge din aceasta", adauga CPBR.

Sa traducem acum putin jargonul bancar: serviciul datoriei inseamna rata lunara pe care o avem de platit pentru credit. Bancherii spun, asadar, ca putem face conversia doar printr-un act aditional numai in situatia in care noua rata lunara, in lei, nu este mai mare decat vechea rata in euro. Pentru a fi posibil acest lucru, dobanda creditului in lei nu trebuie sa fie mai mare decat cea in euro.

In prezent, conform analizei Bancherul.ro, dobanzile la creditele ipotecare noi in euro sunt aproape identice cu cele in lei, asadar o astfel de conversie este posibila.

Problema apare in cazul in care dobanzile la creditele vechi in euro au ramas la niveluri mai ridicate decat dobanzile la creditele noi in lei, caz in care banca ar trebui sa accepte o pierdere, intrucat ar incasa mai putine dobanzi, putand fi astfel reticenta in a acorda clientului posibilitatea de reconversie a creditului.

Exemple de calcul

De exemplu, daca am un credit din care mai am de rambursat 50.000 de euro cu o dobanda de 6% si o rata de 300 de euro lunar, pot sa-l schimb intr-un credit in lei cu aceeasi valoare in lei (la cursul zilei), implicit o dobanda si rate identice sau chiar mai mici, conform actualei oferte de credite noi in lei a bancii.

Ce se intampla insa daca dobanda la creditele in lei din oferta bancii e mai mare decat dobanda la creditul actual in euro? Bancile pot gasi aici o solutie, prin prelungirea perioadei de rambursare, dar nu mai mult de perioada initiala, astfel incat rata sa scada la nivelul celei initiale.


Vezi stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu