Creditele de nevoi personale acordate de banci au dobanzi (DAE) intre 8,47% si 17,11%

Creditele de nevoi personale fara garantii acordate de cele mai mari 15 banci au costuri totale, exprimate prin Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanda nominala cat si comisioanele, intre 8,47% si 17,11% pe an, conform analizei realizata de Bancherul.ro.

Creditele cu cele mai mici dobanzi le gasim la Banca Romaneasca: DAE de 8,47% pentru imprumutul cu dobanda variabila, formata din marja fixa a bancii, de 5,5%, plus Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), de 2,66%.

Imprumutul cu dobanda fixa pe toata perioada de creditare, de maxim 5 ani, are o DAE de 10,2%.

CEC Bank completeaza podiumul celor mai ieftine trei credite, cu o dobanda fixa de 10,4% si DAE de 10,84%.

Cele mai mari dobanzi pentru acest tip de imprumuturi le gasim la Unicredit, care are statut de intermediar pentru IFN-ul sau, Unicredit Consumer Financing, institutie care acorda aceste credite: DAE de 17,11% pentru creditul cu dobanda fixa, cu sapte puncte mai mare decat la Banca Romaneasca.

Si creditul cu dobanda variabila intermediat de Unicredit are cea mai mare DAE pentru acest tip de dobanda: 15,96%, inca o data mai ridicata decat cea de 8,47% de la Banca Romaneasca.

Printre bancile cu dobanzi mici, cu DAE de pana la 12%, se mai afla Alpha Bank, BCR, Garanti Bank, Idea Bank, Libra Bank si Banca Transilvania.

Bancile cu cele mai scumpe credite de consum, cu DAE de peste 12%, sunt, in ordine: Unicredit, OTP Bank, First Bank, Raiffeisen, BRD, ING, Patria Bank, Banca Transilvania, Garanti Bank, Idea Bank.

Creditele cu dobanzi fixe sunt majoritare (13) din totaul celor 23 de banci, 10 tipuri de imprumuturi fiind cu dobanda variabila, formata din marja fixa plus IRCC, care se modifica in fiecare trimestru.

In privinta diferentei dintre dobanzile fixe si variabile, se poate spune ca balanta a inclinat spre dobanzile fixe: doua tipuri de credite cu dobanzi fixe si doar unul cu dobanda variabila sunt printre cele mai ieftine trei imprumuturi.

Aceeasi situatie o gasim si la polul opus: in top 3 cele mai scumpe credite se afla doua cu dobanda fixa si una cu dobanda variabila.

Daca facem o medie a celor 13 dobanzi fixe, aflam ca DAE medie este 13,13% (LOL), cu un punct peste DAE medie la creditele cu dobanda variabila, care este 12,23%.

Media DAE, indiferent de tipul dobanzii, este 12,74% pe an.
Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara diverse reduceri aplicate de banci, precum incasarea salariului intr-un cont bancar, incheierea unei asigurari sau alte produse la pachet, precum carduri de credit.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu