CREDITAREA S-A REDRESAT DATORITA FIRMELOR

La sfirsitul lunii martie, soldul creditelor acordate firmelor si populatiei a atins 327.153 miliarde lei, cu 4,1% (3,58% in termeni reali) peste nivelul din luna precedenta.

Potrivit datelor BNR, dinamica lunii martie s-a apropiat de limitele superioare raportate pe parcursul anului trecut.

Imprumuturile angajate de populatie totalizau 80.865 miliarde lei, ceea ce reprezinta o majorare cu numai 2,5% (2% in termeni reali).

Comparativ cu sfirsitul primului trimestru din 2003, creditul neguvernamental a avansat cu 46,9% in termeni reali, procent inferior cresterii de la nivelul anului trecut.

Limitarea vitezei de creditare este rezultatul evolutiei din lunile ianuarie si februarie, cind bancile s-au confruntat cu o scadere puternica a cererii din partea populatiei. Comportamentul persoanelor fizice a fost un raspuns la introducerea normelor BNR referitoare la creditarea populatiei, prin care s-au stabilit noi reguli minime prudentiale.

Pentru a contracara tendinta de plafonare a creditului, bancile au operat, incepind cu luna februarie, unele ajustari de dobinzi. Astfel, la creditele in lei, populatia a beneficiat de o reducere de peste un punct procentual in cazul imprumuturilor cu scadente intre sase luni si un an si de 0,5 puncte pentru finantarile pe termen lung (peste cinci ani).

Imprumuturile in lei pe termenul lung au fost incurajate si pe segmentul corporativ, unde reducerea dobinzilor a fost de 1%, pina la o medie de 24,4% pe an.

La sfirsitul lunii februarie, dobinzile la creditele in euro pe termen mediu (1-5 ani) contractate de persoanele fizice se situau la 10,3% pe an, cu 0,5% sub ratele aplicate in decembrie 2003.

O reducere similara a fost decisa si pentru finantarile cu scadente de peste cinci ani destinate firmelor. La imprumuturile pe termen mediu in euro, dobinzile au coborit la 7,2%, cu 0,4 puncte procentuale mai putin fata de sfirsitul anului trecut.


Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu