Credit Europe Bank nu le permite clientilor sa-si achite ratele la cardurile de credit, daca au poprire pe conturi

Doua dintre angajatele bancii ne-au confirmat aceasta situatie: “daca aveti poprire pe conturi, banii pe care-i depuneti pentru cardul de credit se trimit la executorul judecatoresc.”

Credit Europe Bank este singura dintre bancile romanesti care nu le permite clientilor care au poprire pe conturi sa-si plateasca ratele la cardurile de credit, preferand sa-i raporteze la Biroul de Credit iar ulterior sa-si execute silit, in ciuda faptului ca acestia vor si pot sa-si achite datoriile.

Iata mesajul primit de la un client al Credit Europe Bank: “Sunt in situatia de a nu putea achita suma lunara la un card de credit Credit Europe Bank (CEB) din cauza unei popriri de la un alt creditor. Executorul nu vrea sa elibereze o adresa catre CEB pentru a debloca acel cont, CEB nu vrea sa incaseze. Ce se poate face in aceasta situatie? Ai cum sa achiti dar nu poti. CEB ofera doar solutia declararii sumei exigibila, datoria data catre un executor, datoria la care se mai adauga o suma de 200 RON, iar apoi achita integral datoria in cateva zile. Ceea ce imi este imposibil. Ce se poate face in aceasta situatie? Ajung sa fiu penalizata, raportata la Biroul de Credit (BC) si executata silit, din nou ceea ce mi se pare absurd. ANPC poate ajuta in aceasta situatie? Rog un raspuns, o indrumare .. orice. Va multumesc!”

Intrucat responsabilul cu comunicarea pentru Credit Europe Bank ne-a spus ca ne va trimite un raspuns din partea bancii cu privire la aceasta problema abia luni, am mers la o unitate a bancii pentru a vedea daca aceasta procedeaza astfel cu toti clientii. Doua dintre angajatele bancii ne-au confirmat aceasta situatie: “daca aveti poprire pe conturi, banii pe care-i depuneti pentru cardul de credit se trimit la executorul judecatoresc.”

Si ce se intampla apoi? le-am intrebat pe reprezentantele bancii.
Veti fi raportat la Biroul de Credit iar apoi executat silit! a venit raspunsul prompt.
Nu exista nici o solutie?
Fie achitati tot creditul de pe card, fie veniti cu hotararea de suspendare a executarii, sunt singurele solutii!

Sa explicam acum pentru toata lumea despre ce este vorba.

Sa presupunem ca aveti o amenda neplatita si un executor judecatoresc dispune executarea silita prin poprirea conturilor.

Conform legii (Codul de procedura civila), poprirea se face fara somatie, adica fara sa fiti instiitat in prealabil, ceea ce inseamna ca va puteti trezi cu conturile si cardurile blocate. Ceea ce poate fi considerat un abuz, daca ne gandim ca tot legea spune ca nu ni se poate lua mai mult de o treime din salariu.

Numai ca restul de doua treimi il putem ridica doar de la ghiseul bancii sau, in cazul bancilor fara ghisee, doar in ziua incasarii salariului. Ce ne facem insa daca banca mi-a blocat cardul exact intr-o seara in care trebuie sa cumpar medicamente copilului bolnav, fara sa fi stiut? De aceea aceasta procedura si prevedere legala pot fi considerate un abuz.

Sa presupunem insa ca nu am avut nevoie urgenta de bani si ca restul de doua treimi i-am luat ulterior de la ghiseul bancii, in numerar, sa spunem de la BCR, unde am cardul de salariu. Si vreau apoi sa-mi platesc rata la cardul de credit CardAvantaj. Dar cand ajung la banca, dupa cum am vazut mai sus, aflu ca, de fapt, nu pot, pentru ca am poprire si pe contul de card.

Ceea ce inseamna ca nu mai pot folosi cardul, adica banii bancii, ceea ce mi se pare normal. Numai ca, si asta nu mai e deloc normal, nu pot achita nici rata pe luna in curs, pentru sumele de bani utilizate de pe cardul de credit.

De ce nu pot achita rata? Pentru ca banii trebuie sa mearga la executor, sa se plateasca amenda, dupa cum am vazut ca mi-a explicat reprezentanta bancii.

Bine, dar banii cuveniti executorului, conform legii, adica o treime din salariu, au fost deja platiti. Iar cu restul de doua treimi, ar trebui sa pot face ce vreau, adica sa-mi achit cheltuielile de intretinere si sa-mi platesc si alte datorii, inclusiv cardul de credit.

La Credit Europe Bank asta insa nu este posibil, banca frizand astfel absurdul legal. In consecinta, practic banca isi executa silit clientii, indirect si ilegal, am putea spune, intrucat ratele neachitate dupa 30 de zile se raporteaza la Biroul de Credit, iar dupa 90 de zile poate declansa procedura de executare silita. Si asta din cauza faptului ca banca refuza sa incaseze ratele de la clienti, motivand ca acestia au contul poprit.

Ceea ce nu se intampla la alte banci.

De exemplu, Banca Transilvania ne-a transmis ca este posibila achitarea ratelor la credite si de catre clientii care au poprire pe conturi: “In situatia in care pe contul unui client se instituie o poprire, iar respectiva persoana are credit la BT, pentru achitarea ratei este necesar sa depuna suma aferenta in contul curent.”

Si la BCR este posibila achitarea ratelor, insa doar in ziua scadentei sau ulterior, nu mai devreme: “In cazul clientilor care prezinta popriri active se pot realiza in continuare depuneri in contul de rambursare doar ca sumele pot fi utilizate cu prioritate pentru plata ratei doar daca sunt depuse in cont in ziua scadentei (sau dupa data scadentei).
Sumele depuse/incasate in cont anterior scadentei vor fi redirectionate catre poprire urmand ca in ziua scadentei sa fie utilizate pentru plata ratei doar diferentele ramase.”

Alte banci, precum Raiffeisen Bank, recurg la artificii legale pentru achitarea ratelor in cazul popririlor: pentru a-si putea plati rata la credit, cei cu conturile poprite trebuie sa incheie un act aditional cu banca, prin care sa se deschida un cont pe numele alte persoane, din care sa se plateasca rata!

Cine oare trebuie sa rezolve aceasta problema veche? Banca nu are de gand sa o faca, in ciuda faptului ca am sesizat-o inca din aceasta primavara, preferand sa scape de clienti. (vezi aici detalii)


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu