Conversia creditului costa

Mai multe banci permit schimbarea monedei in care a fost luat un credit. Printre acestea, se regasesc BCR, BRD, Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank si Garanti Bank. Prin schimbarea monedei creditului, imprumutul poate deveni mai ieftin, dar pot aparea noi comisioane si costuri cu schimbul valutar.

Migrari pe dobanzi mai mici

,, Optiunea clientilor de a schimba moneda la creditul obtinut anterior se datoreaza in principal nivelului mai redus al dobanzii creditelor denominate in moneda noua”, declara reprezentantii Garanti Bank pentru Evenimentul zilei. Tot ei afirma ca au observat preferinta clientilor catre conversia creditelor din lei in euro si a celor din euro in franci elvetieni.

Strategia bancilor

De exemplu, BRD permite atat conversia in lei a creditelor contractate in euro cat si invers, potrivit call-center-ului bancii. BRD nu percepe comision in cazul conversiei imprumutului, insa clientii trebuie sa suporte costul schimbului valutar.

Garanti Bank le permite clientilor sa faca conversia in orice moneda in care acorda credite, dar percepe comisionul de rambursare anticipata a vechiului imprumut, respectiv pe cel de acordare a noului imprumut.

Si refinantarea poate ieftini creditul

Potrivit cotidianului Evenimetul Zilei, pentru a avea un credit mai ieftin, cei care s-au imprumutat pot apela la refinantari, adica la contractarea unui credit nou cu ajutorul caruia este platit cel vechi. Achitarea in avans a imprumutului vechi inseamna, de cele mai multe ori, achitarea comisionului de acordare si plata unui comision de rambursare anticipata, care poate ajunge pana la 5 % din suma ramasa de returnat.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu