Controlul ANAF la bancile care au vandut credite neperformante este justificat, spune prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu

In 2016 s-a inregistrat un record de vanzari de neperformante, in valoare de 725 milioane euro, echivalentul a 3,2 miliarde lei.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, spune ca este justificat controlul anuntat anul trecut de catre ANAF la bancile care au vandut portofolii de credite neperformante, suspectate ca astfel ar fi evitat plata unor impozite catre stat.

“În ultimii doi ani, băncile au vândut portofolii substanțiale de NPL ale populației și firmelor la prețuri foarte scăzute, situate, în medie între 8,5% și 10% din valoarea nominală a creditelor, astfel ca se justifică analiza ANAF din perspectiva legalității eventualelor optimizări fiscale efectuate în cadrul acestor operațiuni”, se arata intr-o prezentare a sectorului bancar sustinuta de Florin Georgescu, in 30 martie, la Institutul de Cercetari Economice Costin C. Kiritescu. (vezi prezentarea in FISIERE)

Afirmatia oficialului BNR, care este chiar responsabilul din banca centrala cu supravegherea bancilor si cu administrarea creditelor neperformante, este surprinzatoare, intrucat este cunoscut faptul ca pretul la care firmele de recuperare creante sunt dispuse sa cumpere creditele neperformante este mult mai mic decat valoarea respectivelor imprumuturi.

Pretul de vanzare al creditelor neperformante (NPL) acordate de banci persoanelor fizice a fost in medie de 10% din valoarea nominala a portofoliilor, in perioada 2009-2016, in timp ce in cazul finantarilor neperformante pentru firme, pretul mediu a fost de 8,5% in ultimii trei ani, se arata in analiza oficialului BNR.

“Nivelul scazut de pret la care au fost vandute aceste portofolii justifica analiza ANAF din perspectiva legalitatii eventualelor optimizari fiscale efectuate in cardrul acestor operatiuni”, se arata in prezentare.

In 2016 s-a inregistrat un record de vanzari de neperformante, in valoare de 725 milioane euro, echivalentul a 3,2 miliarde lei.

Creditele neperformante acordate de banci populatiei si vandute firmelor de recuperare creante s-au ridiat anul trecut la 288 milioane euro (1,3 miliarde lei), pretul incasat de banci fiind de 12% din valoarea acestora, respectiv doar 35 milioane euro (155 milioane lei).

Tot anul trecut bancile au vandut credite neperformante acordate firmelor in valoare de 437 milioane euro, echivalentul a aproape doua miliarde lei, pentru care au incasat doar 9% din valoarea acestora, repectiv 40 milioane euro.

In 2015, volumul de neperformante vandute de banci s-a ridicat la 387 milioane euro, echivalentul a 1,7 miliarde lei.

Creditele acordate de banci populatiei, devenite neperformante si vandute in 2015 firmelor de recuperare, s-au ridicat la 264 milioane euro, iar pretul incasat a fost de doar 7% din valoarea acestora.

In acelasi an au fost vandute credite neperformante acordate firmelor in valoare de 123 milioane euro, cu un pret de 7% din valoare.

In anii trecuti, in perioada 2008-2014, bancile au vandut foarte putine neperformante, care nu au depasit nivelul de 30 milioane de euro pe an. De exemplu, in 2014 s-au inregistrat tranzactii de doar 28 milioane euro pentru creditele neperformante ale populatiei si 23 milioane euro pentru finantarile acordate firmelor.

Pretul de achizitie a creditelor neperformantelor acordate populatiei nu a depasit 16% in ultimii opt ani, coborand chiar la 2% in 2009, in plina criza financiara, cand economia era blocata.

Si in cazul creditelor neperformante pentru firme, pretul a variat semnificativ, dupa cum arata si Florin Georgescu, cel mai mic nivel fiind de numai 3% in 2014, iar cel mai ridicat ajungand la 23% in 2012, fara a lua in considerare anii cu tranzactii de valori nesemnificative, nerelevante.

Georgescu spune ca exista “aceeasi necesitate a analizelor ANAF si in cazul acestor credite”.

Ionut Misa, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor, declara in octombrie anul trecut, cand ocupa functia de sef al Directiei marilor contribuabili din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), ca au fost initiate controale la banci in privinta vanzarilor de portofolii de credite neperformante, prin care s-a evitat plata impozitului pe profit.

El a precizat ca este vorba de preturile de transfer (transfer pricing) de valori mici utilizate de banci pentru vanzarea portofoliilor de neperformante (NPL) catre firme tip off-shore pe care le controleaza, cu scopul de a-si diminua valoarea impozitului pe profit.

“S-au vândut, astfel, pachete de credite de 100 milioane de euro, deci o sumă facilă pe tranzacțiile care se realizează, la randamente de 5-7%. Au vândut un pachet de 100 milioane de euro unei companii, cu 5-7 milioane euro. Diferența de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuială deductibilă. Au fost pierderi, asta înseamnă că și-a diminuat profitul", a declarat Misa. (vezi aici detalii)


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu