Contributiile la fondurile de pensii obligatorii, din ianuarie 2008

Contributiile aferente Pilonului II de pensii vor putea fi colectate incepand din ianuarie 2008, a declarat luni ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, citat de Rompres.


Potrivit presedintelui Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private, Mircea Oancea, colectarea contributiilor in acest sistem ar putea fi inceputa abia dupa ce Comisia de Supraveghere va anunta inceperea procedurii de aderare la acest fond, care se va produce, in opinia sa, la inceputul lunii august. Pana in luna august, Comisia va trebui sa autorizeze companiile si fondurile respective.

'Legea de modificare a fost publicata acum o luna, iar, conform legii, comisia are la dispozitie sase luni pentru elaborarea legislatiei si a normelor de aplicare. Legea a fost definitivata mai tarziu decat ne asteptam', a spus Oancea.

In sistemul de pensii obligatorii administrate privat (unul dintre cei doi piloni ai pensiilor private, alaturi de pensiile facultative) trebuie sa contribuie in mod obligatoriu persoanele sub 35 de ani care contribuie si in sistemul public, iar facultativ pot participa si cei de pana in 45 de ani, deja asigurati si care contribuie in sistemul public.

Baza de calcul, retinerea si termenele de plata a contributiei la fondul de pensii sunt aceleasi cu cele stabilite pentru contributia la asigurari sociale.
Vicepresedintele CSSPP a apreciat ca aproximativ doua milioane de persoane trebuie sa intre la inceput in acest sistem.

La momentul inceperii activitatii de colectare, cuantumul contributiei este de doi la suta din venitul salarial (baza de calcul), iar in termen de opt ani va ajunge la sase la suta, prin cresteri de 0,5 puncte procentuale pe an. Practic, aceste sume sunt transferate de angajator din contributiile la asigurarile sociale platite catre stat.

Potrivit legii, un fond de pensii trebuie sa aiba minimum 50.000 de participanti si se constituie prin contract de societate civila. Numarul minim de participanti prevazut trebuie realizat in perioada primilor trei ani de la data constituirii fondului de pensii. In cazul schimbarii locului de munca, domiciliului sau resedintei intr-o alta tara, participantii pot opta intre a plati in continuare contributiile la un fond de pensii din Romania sau a plati contributii la un alt fond de pensii aflat pe teritoriul tarii respective, daca aceasta nu contravine legislatiei acestei tari.

Persoana care nu a aderat la un fond de pensii in termen de patru luni de la data la care este obligata prin efectul legii este repartizata aleatoriu la un fond de pensii de catre institutia de evidenta. Suma totala cuvenita pentru pensia privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite, diminuate cu penalitatile de transfer si comisioanele legale.

In termen de patru luni de la acordarea autorizatiilor administratorilor, Comisia organizeaza si urmareste desfasurarea si incheierea procedurii de alegere si aderare la fondurile de pensii de catre participanti, iar in termen de 30 de zile calendaristice de la incheierea procedurii de alegere, se repartizeaza, din oficiu, participantii ce nu si-au definit optiunea la fondurile de pensii.

Dupa definitivarea operatiunii de repartizare din oficiu a participantilor la fondurile de pensii, administratorii pot incepe colectarea contributiilor.


GhiseulBancar.ro

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu