Comisioanele la carduri declanseaza razboiul intre MasterCard si Comisia Europeana

Comisia Europeana a decis ieri ca MasterCard trebuie sa reduca comisioanele la platile cross-border (in alte tari) cu cardurile, altfel va trebui sa plateasca amenzi in valoare de pana la 316.000 de dolari pe zi.

MasterCard a anuntat ca se va supune deciziei, insa a precizat ca o va contesta, intrucat considera ca nu va aduce beneficii utilizatorilor de carduri.

Comisia Europeana s-a motiviat decizia prin faptul ca MasterCard incalca regulile concurentei prin impunerea unor comisioane la platile cu cardul in alte tari excesiv de ridicate, ceea ce inseamna costuri mari atat pentru consumatori cat si pentru comercianti.

Comisioanele respective (interchange fees- comisioane interbancare) sunt platite intre bancile care ofera servicii de plata cu cardul pentru comercianti si bancile care ofera servicii detinatorilor de carduri.

Este de astepta ca aceasta masura sa provoace efecte destul de importante. Brussels-ul a acordat MasterCard o perioada de gratie de sase luni pentru a anula actuala politica de comisioane, in caz contrar amenintat ca va aplica amenzi usturatoare.

Mai precis, este vorba de 3,5 procente din cifra de afaceri globala a MasterCard realizata in anul precedent. MasterCard a raportat in 2006 venituri in valoare 3,3 miliarde dolari.

Comisia Europeana a acuzat MasterCard de faptul ca percepe comisioane interbancare prea mari inca de acum patru ani, insa disputa dateaza inca din 1990, cand au fost inregistrate primele plangeri pe aceasta tema.

Pe de alta parte, MasterCard sustine ca respectivele comisioane sunt vitale pentru facilitarea tranzactiilor. Mai mult, sistemul MasterCard balanseaza costurile si beneficiile dintre detinatorii de carduri si comercianti.

Neelie Kroes, comisarul european pentru concurenta, a declarat ca aceasta decizie nu decreteaza faptul ca toate comisioanele sunt ilegale. "Fiecare comision ar trebui analizat in functie de utilitatea acestuia", a declarat aceasta.

In acelasi timp, decizia Uniunii Europene a fost apreciata de comercianti, relateaza Financial Times. Asociatia britanica a comerciantilor a descris-o ca pe o "mare victorie", in timp ce o alta asociatie a comerciantilor europeni (European Retail Round Table), din care fac parte marile lanturi de magazine precum Carrefour si Ikea, a spus ca decizia "deschide calea autoritatilor nationale pentru concurenta pentru luarea unor decizii asemanatoare."

Un numar de pana la 12 tari membre UE se pare ca analizeaza legalitatea comisioanelor interbancare pentru carduri, investigatiile fiind in diverse etape de evolutie, cea mai avansata fiind cea din Marea Britanie.

Ancheta Comisiei Europene impotriva MasterCard s-a declansat la un an dupa ce rivalul Visa a incheiat un acord in 2002 care prevede exceptarea comisioanelor interbancare de la regulile concurentei in schimbul unor modificari, incluzand reducerea comisioanelor.

Perioada de gratie de care a beneficiat Visa expira la finalul acestui an iar orice nou acord va trebuie sa tina seama de deciziile luate in cazul MasterCard.

MasterCard nu este de acord cu decizia Uniunii Europene

Mastercard Europe a anuntat ca va face apel pe langa instantele judecatoresti ale UE pentru decizia data miercuri de Comisia Europeana referitor la actuala metoda de taxare internationala, pe care o considera daunatoare pentru clienti si pentru investitii, arata un comunicat al companiei.

Comisia Europeana a precizat ca va acorda companiei de carduri de credit MasterCard sase luni pentru a modifica actuala metoda de taxare internationala, in caz contrar urmand sa aplice zilnic amenzi dupa expirarea acestei perioade.

Compania a mai explicat ca "se va conforma ordinului Comisiei Europene, dar este pregatita sa ia atitudine pentru a mentine competitivitatea produselor sale de plata".

Mastercard Europe a mai precizat ca decizia se bazeaza pe "convingerile ferme ca fortele din piata si nu reglementarile ar trebui sa determine alegerile esentiale, precum stabilirea taxelor multilaterale sau alegerea retailerilor pentru o forma de plata sau alta".

"Daca ramane necontestata si este adoptata de autoritatile nationale, decizia Comisiei ar afecta atat consumatorii, cat si investitiile si inovatiile in industria europeana a platilor, prin implementarea mai lenta a prevederilor referitoare la zona unica europeana de plati (SEPA)", considera reprezentantii Mastercard.

"Comisia a ignorat experienta din Australia, unde autoritatile au redus fortat taxele multilaterale, ceea ce a crescut costurile pentru posesorii de carduri, le-a diminuat avantajele si a daunat competitiei, investitiilor si inovatiei. Mai mult, nu au dovedit ca prin acele masuri clientii ar fi castigat prin prisma unor costuri mai mici la comercianti, asa cum sperau autoritatile. Nu este surprinzator ca afacerile de plati cu cardul in Australia au inregistrat o crestere mai lenta dupa aplicarea reglementarilor", a declarat presedintele Mastercard Europe, Javier Perez.

Principalul rival al Mastercard pe piata platilor cu cardul, compania Visa, si-a publicat, la randul sau, pozitia referitoare la decizia executivului european, prin care precizeaza ca, in conformitate cu declaratiile comisarului pe probleme de competitie, Neelie Kroes, "fiecare caz trebuie analizat separat".

"Decizia Comisiei Europene se refera strict la MasterCard. Din punct de vedere legal, nu este aplicabila companiei Visa Europe. Incepand din 2002, Visa beneficiaza de o dispensa din partea Comisiei Europene in ceea ce priveste comisioanele de interschimb. Suntem in curs de a analiza pozitia revizuita a comisarului si vom continua dialogul in ceea ce priveste stabilirea nivelului comisioanelor noastre pe viitor. Intre timp, activitatile noastre se vor derula in mod normal", a explicat compania, intr-un comunicat publicat miercuri.

"Nu vedem niciun motiv pentru care sa se considere ca taxele de interschimb Visa Europe functioneaza ca o taxa pe consum sau ca determina consumatorii sa plateasca dublu. Consecinta directa a reducerii substantiale a comisioanelor de interschimb va fi un transfer disproportionat al costurilor sistemelor de plata prin card de la comercianti la consumatori", mai spun reprezentantii Visa.

Potrivit surselor Reuters, decizia nu impiedica Mastercard si bancile afiliate sa adopte o noua taxa multilaterala care sa corespunda conditiilor impuse de articolul 81.3 din legislatia UE pe probleme de competitie.

EuroCommerce, ce reprezinta milioane de magazine din cele 27 de state membre ale UE, a depus plangeri la executivul european in legatura cu metoda de taxare internationala stabilita de MasterCard.

Magazinele platesc taxe catre bancile de care apartin pentru fiecarea achizitie efectuata cu un card Mastercard. Firma americana de carduri impune multe taxe, care impreuna ating in jur de 1% din pretul de cumparare. Banca de care apartine respectivul magazin plateste taxa catre banca de care apartine cardul.

Comisarul pe probleme de competitie, Neelie Kroes, a afirmat ca actuala metoda de taxare fraudeaza clientii.


Vasile COMAN

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu