Comisioane grase pentru transferul de bani din strainatate

Nu e de mirare, atunci, ca Western Union apeleaza in ultimul timp la o reclama agresiva, pentru a atrage cit mai multi clienti, in detrimentul transferurilor prin banca, mult mai ieftine. Western Union sau MoneyGram se bazeaza pe faptul ca pot transfera bani in doar citeva minute, fara prea multa birocratie, serviciu pentru care percep insa comisioane grase. In comparatie, bancile percep comisioane de zeci de ori mai mici pentru transferul de bani din strainatate, insa procedura dureaza aproximativ o saptamina. Ne intrebam, asadar, de ce nu-si promoveaza bancile un serviciu de transfer de bani, pentru a reduce costurile clientilor care doresc sa primeasca bani din strainatate, si prefera sa mearga pe mina intermediarilor. Probabil ca este vorba de niste profituri mai mari.



Este mult mai ieftin sa trimiti bani prin banca



Astfel, pentru un serviciu de transfer de bani din strainatate in doar 10-20 de minute si fara a fi nevoie de alte formalitati bancare, Western Union percepe un comision de 100 de Euro pentru trimiterea sumei de 3.000 de euro. Iar comisionul creste ametitor pe masura ce suma transferata este mai mare. Spre exemplu, pentru transferul a 3.500 de euro, comisionul ajunge la 129 de euro. Comisionul este platit de persoana care transmite banii. In comparatie, pentru transferul unei sume de bani din strainatate, prin intermediul unei banci, comisionul este de aproximativ 10 euro, pentru orice suma, la care se adauga o mica taxa impusa de banca de la care se trimit banii. Cel care primeste banii, la orice banca din Romania va plati un comision de retragere a numerarului in jur de 0,5%. Iar procedura este la fel de simpla, intrucit presupune doar deschiderea unui cont curent sau de card (daca nu exista deja) la banca unde se primesc banii. Singura problema o constituie faptul ca transferul banilor dureaza intre 3 si 10 zile, in functie de banca prin care se efectueaza transferul. Serviciile de transfer de bani mai au un dezavantaj, acela privind cantitatea redusa de bani care poate fi transferata de o persoana intr-o zi. Astfel, daca printr-o banca se poate transfera o suma oricit de mare, prin Wester Union spre exemplu, o persoana poate trimite maxim 3.500 de euro pe zi (daca transferul se face prin Raiffeisen) sau 5.000 de euro pe zi, in cazul BRD. Mult mai generoasa cu transferurile de bani este BCR, prin serviciul MoneyGram, unde se pot primi intr-o zi chiar si 18.000 de euro.



Cum se transfera banii prin banca



Este recomandabil ca inainte de a efectua transferul printr-o banca, sa aflati de la banca din Romania la care vreti sa primiti banii care este banca sa corespondenta din tara si orasul de unde se trimte suma de bani. Aceasta este in avantajul dumneavostra, intrucit prin bancile corespondente banii ajung mai repede in tara. Spre exemplu, una din bancile corespondente ale BCR in Roma este Banca Nationale de Lavoro Spa, in timp ce banca corespondenta a Raiffeisen este Banca di Roma. La aceasta banca, persoana care va trimite banii isi poate deschide un cont (daca nu are deja unul), care presupune un cost nesemnificativ sau chiar gratis, insa banii pot fi trimisi chiar si fara a deschide un cont. Se va plati insa un comision de transfer interbancar (10 euro) la care se adauga un comision al bancii respective. Persoana care primeste banii in Romania, trebuie sa aiba, la ridul ei, un cont deschis la respectiva banca, sau un card, care presupune o investitie la fel de mica, sau se poate face chiar si gratis. Spre exemplu, deschiderea unui cont curent in euro la BCR costa 80.000 de lei, in timp ce la Raiffeisen este gratis, insa trebuie depusa o suma minima pe card (5-10 euro). Pentru a primi banii la BRD, se poate deschide un cont curent, in schimbul unui comision de 2 euro sau un card de debit in euro, cotra unui comision de 5 euro. Dupa ce ati deschis contul curent sau de card, trebuie sa comunicati persoanei care va trimite bani din strainatate numarul contului (IBAN), tipul cardului, numele detinatorului si codul agentiei bancii unde se primes banii (fiecare filiala are un cod SWIFT, pe care il aflati de la reprezentantii bancii). Este important de precizat ca banii primiti in cont sau card nu trebuie neaparat retrasi (ca in cazul Wester Union sau MoneyGram), acestia putind fi transferati intr-un depozit in vederea obtinerii unei dobinzi sau pot fi pastrati pe card, de unde pot fi retrasi oricind sau se pot plati facturi sau efectua alte plati si transferuri.



Cum se transfera bani prin Western Union



Acest serviciu este disponibil in peste 190 de tari, avand mai mult de 170.000 de locatii ale agentilor sai. In Romania sunt aproximativ 1400 de agentii din cadrul bancilor de unde puteti primi sau trimite bani in strainatate. Fiecare transfer este protejat printr-un numar de control cu care este identificat.

Pentru a trimite bani, tot ce aveti de facut este sa completati un formular pe care sa il inmanati agentului Western Union impreuna cu un act de identitate, banii de transferat si comisionul. Veti primi in schimb o chitanta cu numarul de control al tranzactiei (MTCN). Apoi, mai trebuie doar sa luati legatura cu destinatarul si sa-i comunicati numarul de control. Comisionul platit variaza in functie de suma transferata, existand anumite “praguri”. De exemplu, la 1000 de euro, comisionul este in valoare de 39 €.

Suma maxima care poate fi tranzactionata intr-o zi este de 5000 de dolari, sau contravaloarea acesteia in lei sau euro, comisionul fiind de 200 €.

Pentru a primi banii, trebuie sa completati un formular in care sa specificati tara si orasul de unde au fost trimisi, numele expeditorului, suma asteptata si numarul de control. Ii prezentati agentului formularul si actul de identitate, iar in cateva minute primiti banii.

Suma poate fi ridicata in euro, dolari americani sau lei, doar la cateva minute dupa ce au fost trimisi.



Comisioane percepute de Western Union la Raiffeisen



Pentru sume intre 750 si 1.000 euro - 30 euro

Pentru sume intre 1500-1750 - 65 euro

Pentru sume intre 2.000 si 2500 euro - 89 euro

Pentru sume intre 2.500 si 3.000 de euro - 109 euro

Pentru sumte intre 3.000 si 3.500 euro - 129 euro

Se pot transfera maxim 3.500 de euro pe zi.



Cum se transfera bani prin MoneyGram



Serviciul MoneyGram poate fi utilizat in peste 160 de tari, prin mai mult de 60.000 de agenti din intreaga lume. In Romania, acesta este disponibil la Banca Comerciala Romana, Banca Ion Tiriac si la Miro Bank.

Pentru a trimite bani, procedura este aceeasi ca la Western Union. Noutatea consta in faptul ca, pe langa numarul de referinta care protejaza transferul, acesta poate fi personalizat prin adaugarea unui mesaj format din 10 cuvinte. Atasarea mesajului nu presupune nici un cost suplimentar.

Comisionul variaza in functie de suma trimisa, iar la acesta se adauga o rata de schimb stabilita de MoneyGram sau de agentii sai. La 1000 de euro, comisionul platit este de 50 de euro. Suma maxima care poate fi transferata intr-o singura zi este de 18.000 de euro, insa aceasta se face in mai multe transe, de cel mult 6850 de euro. La un asemenea transfer (6850 € ) comisionul este de 265 de euro.

Banii sunt primiti la 10 minute de la efectuarea transferului, numai in euro.

Atat la Western Union, cat si la MoneyGram, nu este nevoie sa aveti deschis vreun cont bancar sau sa avati carte de credit pentru a primi banii.



Comisioane percepute de MoneyGram la BCR



Pentru sume de pina la 80 de euro-10 euro

Pentru sume intre 80 si 170 de euro-15 euro

Pentru sume de pina la 1.050 euro - 50 euro

Pentru sume intre 1690 si 2100 euro - 80 euro

Pentru sume intre 2.110 euro si 2.500 euro - 100 euro



Se pot trimite bani si prin Travel X



Un alt serviciu de transfer de bani este Travel X , la Banca Comerciala Romana. Limita maxima ce poate fi trimisa este de 2500 de euro, la care platiti un comision de 100 de euro.



(Alina Tane, Vasile Coman)


Alte stiri

47 comentarii

dragos
26 Nov 2007

in cat timp ajung banii trimisi din italia daca am card la o unitate brd.si daca presoana care trimite trebuie sa aiba si ea un cont deschis in tara respectiva.

Mitus Chirobocea
26 Nov 2007

Ce comision se percepe la banca pentru transferul a 750 euro in Austria?

cristea ioana felicia
30 Dec 2007

As vrea sa stiu daca banii sunt trimisi din franta , prin transfer bancar la brd, comisioanele sunt cam de 50 de euro la suma de 300 euro primita? SI daca codul SWIFT este neaparat obligatoriu ? Multumesc . Astept raspuns .

Emi
6 Feb 2008

Mi s-a trimis o suma de bani din Ukraina, iar cel care a trimis banii a primit o adresa a unei Sucursale BCR pentru a ma duce sa ridic banii de acolo. Sunt 3 zile si banii inca nu sosesc. Din cate am inteles, au fost depusi in contul bancii BCR. E posibil sa dureze asa mult pana ajung la mine, sau s-a intamplat ceva...? Va rog mult de tot, daca se poate sa primesc si eu un raspuns la aceasta problema. Adresa mea de e-mail este evadne24@yahoo.com. Va multumesc anticipat!

Alin
13 Jun 2008

Eu acum vreau sa trimit 210 euro in grecia si cel mai ieftin am gasit la BRD transfer bancar, pentru aceasta suma ma costa intre 25-30 euro, stiti in alta parte mai ieftin sau alt mod? mersi

stanescu ana mirabela
15 Sep 2008

vreau si eu sa trimit o suma de bani sotului meu in italia pt a cumpara o masina,vanzatorul masinii este italian si a zis ca el vrea sa verifice la western union daca acesti bani sunt trimisi sa se asigure ca i cumparam masina.nu poate scoate banii el.doar sotul meu nu i asa?multumesc

osoianu darius ionut
13 Oct 2008

spunetimi si mie o banca care are cel mai mic comision ca am de platit facturi pe firma si ma rup bancile la comision

client bcr
29 Jan 2009

Sunt perfect de acord ca transferul bancar este mult mai ieftin decat transferul prin Money Gram sau Western Union. Numai ca nu in Romania. Am vrut sa fac o plata cuiva din Spania (eu fiind in Romania). M-am dus la BCR (cea mai mare banca din Romania) si am intrebat cum pot plati. Suma de plata era 100 E. Cei de la BCR (sucursala Unirea Bucuresti) mi-au zis ca prin cont ma costa 40 E (!!!!) + consturile deschiderii unui cont. Remarcati va rog ca la BCR comisioanele mai au un pic si depasesc suma transferata. Aceeasi angajata a bancii mi-a recomandat cu guritza ei sa transfer prin Money Gram unde mi-a zis ca ma va costa doar 15 E. Asa incat, stimati autori ai acestui articol, realitatea din Romania va contrazice. Sa inteleg ca nu v-ati documentat inainte de a-l scris sau, mai rau, l-ati gasit undeva pe net si apoi l-ati tradus?

monica
31 Jan 2009

cat platesc comision daca trimit 1000 dolari in usa detroit si ce date trebuie sa stiu de la persoana careia ii trimit banii

vlad
11 Mar 2009

Intre timp lucrurile au mai evoluat... Am trimis sume de pana la 500 CAD in Romania sin Toronto, Canada si comisionul nu a fost mai mare de 14 CAD.

bilea petru
28 Mar 2009

am fost recent pe la banci, pt a afla comisioanele. indiferent de sume, comisioanele sunt in jur de: 15 euro comisionul bancii de unde se trimite. inca vreo 15 euro de obicei comisionul bancii care primeste. inca vreo 5 euro alte comisioane. daca se implica si alte banci intermediare in tranzactie- asa mi sa zis, se mai aduna ceva comisioane. la una din banci mi s-a mentionat ca faptul ca se foloseste codul BIC/swift presupune automat plata de catre banca trimitatoare a unui comision de vreo 10 euro, de acea suma e asa mare. la ING din pliant reiesea ca ar fi mai mic comisionul, dar poate nu am citit eu corect.

florin
22 Jun 2009

Tocmai ce am venit de la vreo 6 banci diferite incercand sa fac un transfer bancar de 100 E in Austria. Pe langa obisnuitele incompetente ale staff-ului din banca, dupa deschiderea unui cont in E, comisionul de transfer...45 E :) sa traiasca Western Union si Money Gram ca bancile din Ro sunt obisnuite cu profituri de 100%

Andi
17 Aug 2009

Din cate stiu eu si am patit-o pe pielea mea transferul bancar e mult mai scump si ia comision si de la cel care trimite si de la persoana care ridica. E mai ieftin la western banca nu face nici o operatiune fara sa taxeze.

Contribuabil
30 Sep 2009

Bancile din Roamnia fura cu nerusinare! Trebuie sa stie toata lumea ca de cand si Romania face parte din UE n-ar trebui sa se perceapa nici o taxa pt transferul de bani!!!!! Acele foi (alba, mare de A4) pe care le completam noi sunt pt tarile care nu sunt membri UE!!!!! Ar trebui sa completam una mica si galbena, alea sunt pt tarile UE!!!! Germania nu percepe taxa, sau daca da atunci una modica de max 1 euro pt orice suma si asta stiu sigur de la cineva care trimite destul de frecvent bani in tara, deci omu stie! Ma refer la transferuri gen din cont in cont.

ana
23 Oct 2009

pentru a primi un omprumut de la o banca din BENIN, trebuie sa platesc la Ministerul de FINANTE o taxa de validare a utorizatiei de transfer. Daca DA aceasta taxa mi se inapoiaza. Multumesc

Mateescu ana
26 Oct 2009

As vrea sa transfer 5000 CAD dintr-un cont de CAD de la Raiffaisen bank din Romania intr-un cont de canadieni la o banca din Canada -Canadian Trust Bank .Stiti cumva care e comisionul ?

Elena
21 Nov 2009

Am de platit 250 Euro in Austria la o pensiune,stiti cat este comisionul si unde sa ma duc sa fie avantajos?

dayana
10 Jan 2010

cat costa un transfer bancar di spania in romania de 3000 euro

daniela
12 Feb 2010

cat timp tin astia de la BCR banii primiti din strainatate in banca ? pot sa ii scot dupa o saptamana dupa ce mi i-a trimis ? astept un raspuns urgent va rog !!! ms mult

Betuel
12 Jun 2010

as vrea sa aflu cu cine are parteneriat banca populare di milano in romania....cu care banca...as vrea sa fac un transfer de bani prin conturi......si care este comisionl...astept raspuns urgent

ella
20 Jun 2010

buna .. am si eu o intrebare astept rasp urgent .. deci: pot fi restrictionati banii trimisi prin moneygram? adica persoana care a trimis banii are numarul de referinta... are tot .. dar daca se razgandeste si nu vrea sa mai ajunga banii la destinatar .. ce poate sa faca? poate sa ii restrictioneze .. in 1-2 zile de cand a primit nr de referinta?

caty
28 Jul 2010

as vrea sa intreb ca daca persoana care trimite banii are deschis un cont in Banca Raifaisen in strainatate(de unde trimite banii),si tot pe un cont bancar Raifaisen trimite din Romania numai acolo ia comision aici scoaterea e gratis?multumesc!

DEEA
29 Jul 2010

vreau sa stiu daca pot sa rimit bani din romania in germania deoarece am cont curent deschis la BRDEROBU COD SWIFT ,iar persoana respectiva nu are cont deschis ,si in cat timp ajung acolo ,la suma de 300 euro cat imi ia comision,multumesc

DEEA
29 Jul 2010

vreau sa stiu daca pot sa rimit bani din romania in germania deoarece am cont curent deschis la BRDEROBU COD SWIFT ,iar persoana respectiva nu are cont deschis ,si in cat timp ajung acolo ,la suma de 300 euro cat imi ia comision,multumesc

mazilu alexandra
5 Aug 2010

as dori sa imi fac cont in romania la bcr,eu sunt in cipru,ar putea sa mearga cineva din familie sa imi faca cont pe numele meu? va rog sa imi raspunde-ti. si cum se procedeaza? va multumesc. vreau raspuns urgent va rog

cristian maier
14 Aug 2010

Prietena mea are cont deschis in lei in Romania la banca Transilvania ,eu am cont deschis in euro la banca BRD tot in Romania. Amandoi lucram aici in Spania si nu putem veni in tara in acest an.Am vrea sa transferam banii din contul ei (care sunt in lei) intr-un cont in euro aici in Spania.Cum putem proceda banii in mod avantajos ? Multumim.

marian
24 Aug 2010

am si eu o intrebare poate ma poate ajuta cineva trebuie sa primesc 5000 de euro din america mi-am deschis un cont i-am trimis datele contului trebuie sa mai platesc ceva ca sa imi intre bani in cont

simona
3 Sep 2010

Am si eu de primit in cont 25000 de euro ce comisi0n imi ia?

lld
21 Oct 2010

ce comision se percepe pt suma de 21.250 usd din america? si cum as putea sa ii primesc? (observ ca nu se primesc sume mari intr-o singura zi)...

paul
28 Oct 2010

as dori sa stiu daca pot transfera 10.000 euro din romania in italia- banco di napoli- care sunt formalitatile si ce comision platesc. Pot transfera odata toata suma ? Suma respectiva se poate transfera din credit card ? Multumesc

cata
19 Nov 2010

sa dea draci in BRD ca la un transfer de bani au zis ca dureaza 4 zile!!!!!!!! nenorocitii dracului

Mihai
25 Nov 2010

Buna ziua Ma intereseaza cat ma costa un transfer bancar de 41$ in UK?Trebuie sa am cont in $ si cat ma costa acest lucru.Nu ma deranjeaza daca ajung in 3 sau 7 zile. Ca doar n-or intrat zilele in sac.

Monica
28 Dec 2010

Buna ziua Ma intereseaza cat costa un transfer bancar de 1000 euro din Norvegia in Romania. Sau cardurile visa functioneaza acolo? Adica sa depun banii direct pe cardul pe care il detin? Va multumesc.

claudia
18 Jan 2011

buna seara! ma interesaza care e comisionul pentru 1000euro din italia?

LAURA
24 Feb 2011

VREAU SA TRIMIT 200DE EURO DIN ITALIA IN ROMANIA PRIN WESTERN UNION .STITI POATE CE COMISION AR TREBUII SA PLATESC?

MARIA
11 May 2011

saptamana trecuta am trimis fiicei mele in SPANIA -CASTELLON 150 de euro prin WESTERN UNION BANCA TRANSILVANIA si comisionul a fost in jur de 12 euro dar a primit banii in 10 minute ,deci nu e nici o problema cu timpul dureaza doar 10 minute.Poate ca sunt si banci care percep comisioane mai mici dar eu cred ca asta e cel mai sigur si rapid mod de a trimite bani in caz de urgenta.Nu e de facut de lucru cu orice ,,firme de transfer\'\' infiintate recent pt ca nu poti fi sigur ca mai primeste banii sau ramai fara ei mai bine lucrezi cu o banca mare si cunoscuta care are deja un prestigiu si un nume .Eu asa judec.SUCCESE!!!!!

POPOVICI MIHAELA
28 Jun 2011

amo intrebare.mi-au fost trimesi bani din allgeria din contul lui prin money gram dar nu iau dat acel nr de control.ci doar codul personal de pe contract exemplu.:RIP:007999900044C/C....ETC.POT RIDICA ACESTI BANI DOAR CU ACEST COD ?STIU NUMELE PERSOANEI ADRESA TOT.BANII AU FOST TRIMESI PE NUMELE MEU.POT RIDICA ACEASTA SUMA DIN CONTUL LUI PE BAZA ACESTI NUMAR DE CONTRACT?VA ROG MULT AJUTATIMA

maria
13 Oct 2011

Buna ziua.As dori sa stiu daca pot transfera 10.000 euro in italia din romania [contul meu banca BCR].in italia[contul meu banca unicredit].Care sunt formalitatile si ce comision platesc\' Pot transfera odata toata suma\'\'\'\'

Emmy
9 Dec 2011

Bunã, as dori sã aflu, dacã stiu numele persoanei, numele bãnci, si numãru contului, pot si atunci sã transfer bani sau am nevoie neaparat de IBAN si SWIFT? multumesc

Emmy
9 Dec 2011

Bunã, as dori sã aflu, dacã stiu numele persoanei, numele bãnci, si numãru contului, pot si atunci sã transfer bani sau am nevoie neaparat de IBAN si SWIFT? multumesc

cristina
5 Feb 2012

eu pot sa spun ca sint multumita de transfer prin cont .lucrez in italia si trimit mereu bani acasa daca e urgent trimit prin money gram daca am de trimis sume mari am cont in banca in italia ai depun si ai trimit an alt cont in romania de regula in contul fratelui meu ,mie ami i-a aici 3,5 euro pina la suma de 12000de euro si lui 0,5% dar oricum nu e mult ca la 4700 de euro i-a oprit 23 de euro

Gabriela
24 Feb 2012

Daca primesc din Anglia echivalentul a 150 Euro, se poate sa mi se trimita banii efectiv in Euro si nu in Lire prin Western Union? In acest caz de unde e mai convenabil sa scot banii? Cum e mai simplu? Prin Western Union sau prin banca sa imi trimita? Mersi!

Gabriel
24 Feb 2012

Deci,ce naiba spune respectivul din prima postare de sus,când azi am fost la BCR,unde am și cont deschis și mi-au spus cã pentru a trimite 70 de euro în Germania-Europa!mã costã 35 de euro tranzacția!!!!Nu am zis cã mã iau toți dracii de nervi?????!!!!! 50%comisioane????!!!!Ce dezinformare mai e și asta?!Vorbiți din auzite???!!!Iertați-mi nemulțumirea,dar dacã știți vre-un serviciu mai ieftin spuneți-mi și mie.(Dar binențeles ca persoana/destinatarul sã primeascã suma integralã cã așa sã primeascã banii ciuntați cu cine știe câte comisioane de la toate bãncile prin care se realizeazã tranzacția...primește jumãtate!E vorba cã am cumpãrat ceva pe internet și omul trebuie sã-și primeascã suma cu pricina,nu 60-80% din ea...O searã bunã la toți!

Gabriel
24 Feb 2012

Ma scuzati pentru caligrafia din postarea anterioara.Se pare ca nu se recunosc unele diacritice(romanesti).tz,sh,etc.

amely
24 Jul 2012

ma intereseaza daca pot ridica euro trimisi din strainatate peste o luna de zile,multumesc!

Gisu Lupa
14 Oct 2014

Altii care abereaza. De obicei nu-ti poti alege tu in ce cont sa livrezi niste bani. Banii se livreaza in urma unui schimb, ceea ce se traduce prin cumparare de produs sau servicii. Ceea ce logic te face pe tine cumparator si pe celalalt vanzator. Tu esti unul, el e o companie care are un cont la o banca. N-o sa-si schmbe el contul niciodata pentru un singur client. Asa ca nu poti tu alege unde sa livrezi, si in aceasta situatie, este foarte grav: observi ca intre banci se percep niste taxe nesimtite (pe exemple realiste de pana in 100 de euro, nu de zeci de mii, ca daca aveam zeci de mii, imi permiteam si bilet de avion sa-i duc in geanta). La 100 de euro din Romania ajung in Germania 30, in Belgia 24, in Spania 32, etc. Incercati si veti vedea. Pana nu incercati mai bine sa nu mai comentati. Si pana nu intelegeti ce este un transfer bancar, nu mai dati sugestii despre plata cu card de credit, debit, plati online (sau la procesatori online, gratuiti ca paypal, si altii, Fara MoneyGram si WesternUnion, care n-au nici pe de parte suficiente sucursale, filiale, etc, si-n Bucuresti, trebuie sa mergi cu masina intre 15 si 60 de minute depinzand unde stai,iar daca e varf de trafic, poti tripla acesti timpi, Ce te faci ca majoritatea vanzatorilor sunt companii (nu lucreaza cu WesternUnion, si n-au auzit de MoneyGram). Rusine deci pentru acest articol de reclama, facut din imaginatia excitata de singuratatea din baie...

Valentin
7 Jun 2017

Am o mare problema am transferat prin wasten union o suma mare de bani din lire in lei in contul meu din Romania si din fata de 29 .05 .2017 pân? azi pe data de 07 .06. 2017 nu au ajuns .Banca din Romania spune ca nu vede bani transfera?i legal .Ce ma sf?tui?i s? fac .Va rog ajutatima....Multumesc

Posteaza un comentariu