Comisia Europeana este de acord cu impartirea poverii creditelor in franci elvetieni intre banci si clienti, dar sa fie echilibrata, nu la cursul din data acordarii

Jonathan Hill, Comisia Europeana, este de acord cu impartirea poverii creditelor in franci elvetieni intre banci si clienti, dar sa fie echilibrata, nu la cursul din data acordarii

Comisia Europeana, prin vocea comisarului Jonathan Hill (foto) este de acord cu conversia creditelor in franci elvetieni (CHF), chiar si aplicata retroactiv creditelor vechi in prezent in derulare, nu doar celor noi, cum prevede Directiva nr.17 privind creditele ipotecare, insa povara cursului de schimb trebuie impartita in mod echilibrat intre banci si clienti.

Noua abordare europeana in problema creditelor in franci este in acord cu proiectul de lege privind conversia creditelor in CHF initiata de deputata PSD Ana Birchall, care a propus o conversie in lei la un curs mediu intre data acordarii si cel din prezent, spre deosebire de intentia altor parlamentari, care au declarat ca intentioneaza sa sustina conversia la cursul istoric, din data acordarii. (vezi aici detalii)

Lordul Hill a raspuns, saptamana trecuta, in Parlamentul European, la intrebarile privind problema creditelor in CHF si masurile adoptate in acest sens de Comisia Europeana.

“Pentru viitor, a explicat el, am actionat pentru a ne asigura ca riscurile asociate creditelor in valuta sunt mai bine administrate, prin mai multe masuri de protectie a consumatorilor, incluse in Directiva privind creditele ipotecare. Insa aceasta nu rezolva problema creditelor existente. Aici, colaboram indeaproape cu guvernele pentru gasirea celei mai bune solutii. Fireste ca este nevoie de protectia consumatorilor. Dar in acelasi timp trebuie sa ne asiguram ca masurile luate corespund in totalitate cu normele pietei unice si ca ele nu restrictioneaza in mod disproportionat libertatea miscarii capitalurilor sau libertatea companiilor europene de a face afaceri oriunde in cadrul UE. Mai trebuie sa luam in calcul faptul ca ar putea fi compromisa si increderea investitorilor, prin afectarea stabilitatii legislative”, a spus lordul Hill.

El a dat exemplul Croatiei, care a adoptat o lege prin care impune conversia in euro a creditelor in franci la cursul din data acordarii acestora, eliminand astfel riscul valutar. Bancile au fost obligate sa suporte in intregime costul conversiei, estimat la un miliard de euro.

Comisia Europeana a analizat aceasta lege daca este compatibila cu principiile pietei unice, iar concluziile initiale sunt urmatoarele, conform lordului Hill:

“Este clar ca masurile de protectie a debitorilor, pentru evitarea unei crize a indatorarii, poate justifica restrictii in privinta miscarilor de capitaluri sau a libertatii de derulare a afacerilor. Dar in opinia noastra, conversia creditelor in franci la un curs de schimb artificial si plasarea costurilor aproape exclusiv asupra bancilor depaseste obiectivul de protectie a consumatorilor si evitarea unei crize a indatorarii. Este o problema ce trebuie rezolvata, in mod clar. De aceea trebuie sa gasim o solutie de echilibru, conform libertatilor stabilite in Tratat, care sa mentina increderea investitorilor in Croatia”, a adaugat comisarul european Hill.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu