Comisia de munca din Camera a votat ca punctul de pensie sa fie de 45% din salariul mediu brut

Comisia de munca din Camera Deputatilor a adoptat, cu 12 voturi "pentru" si 8 "impotriva", amendarea proiectului Legii privind sistemul unitar de pensii astfel incat punctul de pensii sa reprezinte cel putin 45% din valoarea salariului mediu brut, in loc de 732,8 lei, cat propusese Guvernul.

Comisia de munca a Camerei Deputatilor a avizat, marti, cu 12 voturi "pentru" si 8 abtineri raportul asupra Legii privind sistemul unitar de pensii, majoritatea amendamentelor opozitiei, inclusiv cel privind punctul de pensie, fiind admise. Plenul este insa forul care are ultimul cuvant, iar reprezentantii coalitiei guvernamentale au majoritatea necesara pentru a respinge amendamentele aduse de opozitie proiectului. De altfel, legea ar putea intra in plen chiar miercuri dupa-amiaza.

Sedinta Comisiei nu a fost lipsita de disensiuni si pauze de consultari, insa opozitia a reusit, avand majoritate in Comisie, sa-si treaca amendamentele si sa le respinga pe cele ale Guvernului.

"Am convenit ca vom da votul final in aceasta seara, vom redacta raportul. Punctul de vedere al PNL este ca atata timp cat este prevazuta valoarea de 45% a punctului de pensie PNL va vota legea pensiilor. Este o conditionare pe care am pus-o de la inceput. E un angajament pe care il respectam si nu ne schimbam opinia", a precizat presedintele Comisiei de munca, liberalul Victor Paul Dobre.

"Vom da votul pentru acest poiect de lege avand in vedere amendamentul trecut si celelalte amendamente si vom sustine si in plen necesitatea corelarii punctului de pensie cu salariul mediu brut", a spus si social-democratul Ioan Cindrea inainte de votul din Comisie.

Liderul grupului PSD Mircea Dusa i-a avertizat pe reprezentantii puterii ca daca punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut nu va trece de plen, opozitia poate sa stea o luna de zile pentru a-si sustine amendamentele, amanand astfel adoptarea legii. "Sa nu creada colegii din coalitia guvernamentala ca ne fac maine praf in plen. Ganditi-va la aceasta noapta bine, ca daca nu trece punctul de pensie stam o luna de zile la dezbatere in plen cu amendamentele ramase", a aratat Dusa.

Dezbaterile cele mai aprinse au avut ca obiect amendamentele PNL si PSD privind punctul de pensie. Liberalii si social-democratii au fost de acord sa faca un amendament comun privind punctul de pensie, care prevede ca acesta reprezinta "cel putin 45% din valoarea salariului mediu brut utilizat in fundamentarea legii bugetului asigurarilor sociale".

Argumentele ministrului Muncii Ioan Botis privind deficitul mare pe care l-ar genera implementarea unei astfel de masuri nu i-au convins pe reprezentantii opozitiei, care l-au acuzat pe ministru ca se contrazice in cifre cu seful statului si cu ceea ce chiar Guvernul afirma in luna mai. Botis a aratat ca un punct de pensie de 45% din salariul mediu brut va crea un deficit la fondul de pensii de 5,1 miliarde de euro, adica 3,9% din PIB, iar in 2012 deficitul ar ajunge la 4,2% din PIB.

"Ar trebui sa ne explicati de ce a aparut acest deficit pe care presedintele Basescu l-a anuntat. Cifrele nu se pupa cu ce a spus presedintele tarii, iar faptul ca intr-o perioada scurta de timp acest deficit a crescut ma duce cu gandul ca s-a intamplat ceva", a apreciat social-democrata Aura Vasile.

"Cred ca sperietoarea asta cu deficitul fondului de pensii ar trebui sa inceteze. In primul rand nu este credibila, ar trebui sa se hotarasca guvernantii. In orice tara europeana de la bugetul de stat se realizeaza o subventie catre bugetul asigurarilor sociale. In tarile UE raportat la salariul mediu brut pensia reprezinta peste 45%. Nu cred ca pensionarii trebuie sa sufere de pe urma proastei guvernari. In 2008 cand am ajuns la 45% punctul de pensie am fost pentru prima oara un stat european. Nu incercati sa speriati lumea si sa folositi argumente care nu se sustin, cifre aruncate la misto", a spus si liberalul Ludovic Orban.
NewsIn

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu