Clientii Provident vor fi verificati la Biroul de Credit

Provident va incepe, in urmatoarea perioada, sa-si verifice clientii la Biroul de Credit, unde a inceput sa raporteze datele propriilor clienti incepand din 2014.

Prezenta unei persoane pe lista datornicilor la Biroul de Credit nu inseamna insa ca Provident va refuza sa-i acorde un credit, pentru ca oricum multi dintre clientii sai actuali figureaza deja in aceasta baza de date a bancilor si sunt buni platnici.

Ceea ce se va schimba va fi in principal valoarea imprumuturilor ce le vor putea obtine de la Provident.

Graham apreciaza ca dupa ce Provident va avea acces la istoricul comportamentului de plata al clientilor, isi va calibra decizia de creditare in functie de caracteristicile fiecaruia: de exemplu, cei cu venituri mari nu vor mai primi imprumuturi consistente, in cazul in care au si datorii mari catre banci sau alte IFN-uri. Si este posibil ca cei cu venituri mai mici, dara fara datorii mari, sa primesca imprumuturi mai ridicate.

Concurenta se face simtita

Provident s-a confruntat anul trecut nu doar cu riscul de credit ci si cu o concurenta tot mai acerba pe piata creditelor de valori mici, tot mai multe IFN-uri facandu-si prezenta in Romania, intr-o maniera destul de agresiva, dispuse sa acorde imprumuturi de valori mici si pe perioade scurte de timp, online, prin telefon sau in magazine.

Vlad Sandru, directorul de comunicare al Provident, spune insa ca firma sa, care are o traditie de peste 100 de ani in patria-mama, Marea Britanie, are un singur concurent direct, care acorda credite intr-un mod asemanator, adica prin agenti, la domiciliul clientilor.

In momentul intrarii Provident in Romania, in 2006, primii nostri concurenti erau prietenii si rudele celor care se imprumutau de la noi, apoi au fost bancile, iar recent au aparut si firmele care acorda credite pe perioade foarte scurte, maxim 45 de zile, pana la salariu. Insa noi avem un singur concurent real, care acorda credite asa cum facem noi, prin agenti la domiciliul clientilor. Oricum, concurenta este buna, pentru ca ne tine cu picioarele pe pamant si ne face constienti de importanta oferirii unor servicii de calitate clientilor. Noi vom continua sa crestem in Romania, indiferent de ce vor face concurentii”, spune Vlad Sandru.

“In Bulgaria avem un numar de concurenti mult mai mare decat in Romania, acolo sunt in jur de 170 de IFN-uri care acorda credite de consum”, a adaugat el.

Credite pentru intreprinzatori si card in parteneriat cu o banca

Provident nu are de gand, cel putin in viitorul apropiat, sa contracareze concurenta intrand pe piata creditelor online, prin telefon sau de alte tipuri lansate de curand. "Din simplul motiv ca majoritatea clientilor nostri inca nu sunt pregatiti pentru noile tipuri de credite si vor mai trece cativa ani pana vor fi".

In schimb, Provident pregateste un nou produs de creditare pentru micii intreprinzatori, care si-ar putea deduce costurile creditelor, precum si un card ce ar putea fi lansat in parteneriat cu o banca, prin care sa fie virate imprumuturile. De asemenea, clientii ar putea avea si alternativa rambursarii creditelor in rate lunare, nu doar saptamanal.

Creditele pe termen scurt sunt scumpe peste tot

Intrebat care sunt avantajele competitive ale Provident in privinta costurilor imprumuturilor pe termene scurte, care dupa cu se stie nu sunt ieftine, Vlad Sandru a tinut sa sublinieze ca orice credit pe termen scurt, indiferent daca este acordat de banci sau IFN-uri, are dobanzi (DAE) ridicate.

El a oferit un calcul comparativ pentru un credit de 1.000 de lei pe 12 luni, care in cazul unei banci, BRD, are o DAE de 71% si un cost de 256 de lei peste suma imprumutata. Comparativ, pentru un credit acordat de Provident pe o perioada de 44 de saptamani (aproape 1 an), costul este putin mai mare, de 335 de lei, iar DAE ajunge la 102%.

Exista banci care au dobanzi chiar mai mari decat noi in cazul unor credite mici pe termene scurte”, spune Sandru.

Pe de alta parte, avertizeaza el, bancile si alte IFN-uri au costuri ridicate pe parcursul rambursarii creditelor, precum dobanzile penalizatoare la intarzierea platii ratelor sau achitarea in avans a imprumuturilor, si care pot face un imprumut bancar mai scump decat unul de la Provident, care nu percepe comisioane de penalizare la intarzierea platilor.

Atentie la comisioanele de intarziere!

“Provident nu percepe comisioane de penalizare in cazul intarzierilor la rambursarea ratelor, ceea ce este foarte important pentru modul in care ne tratam clientii si pentru increderea pe care acestia o au in noi. Dovada este ca peste 70% dintre clienti sunt la al doilea credit obtinut de la noi”, adauga Sandru.

Beneficiarul unui credit Provident beneficiaza de transparenta totala cu privire la costuri: stie de la inceput suma exacta pe care o are de achitat la final, indiferent de ce se intampla pe parcurs, daca intarzie cu plata ratelor sau daca le achita in avans, precizeaza reprezentantul Provident.


Citeste articolul integral

Taguri:

Alte stiri

1 comentarii

Pascar Nicoleta Alina
21 Dec 2017

Buna ziua .vreau sa stiu daca apar la biroul d_voastra de credit.

Posteaza un comentariu