Clientii ING Asigurari de Viata aloca 2.000 de lei anual pentru un plan de asigurare cu componenta de tip pensie

Trei sferturi dintre cei care au răspuns unui sondaj online realizat de ING Asigurări de Viață împreună cu Hotnews și postat în cadrul secțiunii "Asigurări și Pensii" afirmă că își doresc să iasă la pensie înainte de 60 de ani.

Procentul este cu atât mai relevant cu cât peste 70% dintre respondenți sunt bărbați (în cazul cărora vârsta de pensionare va fi de 65 de ani) iar majoritatea sunt la curent, conform sondajului, cu prevederile legale în această privință.

Astfel, 36% din totalul celor peste 9.150 de respondenți spun că ar vrea să se pensioneze la o vârstă cuprinsă între 56 și 60 de ani, 30% între 45 și 55 de ani iar 9% înainte de 45 de ani. Peste jumătate dintre participanții la sondaj (54%) sunt tineri cu vârsta sub 35 de ani, o cincime au între 36 și 45 de ani și un sfert peste 45 de ani.

Vârsta standard de pensionare este în prezent de 58 de ani pentru femei și 63 de ani pentru bărbați, însă numărul celor care aleg să se pensioneze înainte de a împlini această vârsta este în continuă creștere. Astfel, numărul pensionarilor anticipați sau fără stagiu complet de cotizare s-a dublat în ultimii 19 ani, reprezentând actualmente 59% din total, conform datelor MMFPS, INSSE și CNPAS.

Planurile de asigurare cu componentă de pensie sunt o soluție de economisire care asigură un venit celor care decid să se retragă din muncă în orice moment după împlinirea vârstei de 50 de ani, oferind totodată protecție în caz de deces pe parcursul întregii perioade de plată a primelor de asigurare.

"Asistăm la două tendințe de sens opus: pe de o parte, se discută despre creșterea și egalizarea vârstei de pensionare între bărbați și femei la 65 de ani, astfel încât sistemul public să răspundă schimbărilor demografice. Pe de altă parte, tot mai mulți români își doresc să se poată retrage din activitate înainte de împlinirea vârstei standard. Acest lucru este realizabil mai ales pentru cei care își pregătesc din timp terenul și economisesc din timp si constant pentru a-și păstra, și după pensie, nivelul de trai cu care s-au obișnuit", a declarat Cornelia Aurelia Coman, Director General ING Asigurări de Viață.

Pentru a beneficia timp de 15 ani de o rentă lunară de 365 RON, începând cu vârsta de 56 de ani, prima de asigurare anuală pe care ar trebui să o plătească un client la o poliță cu componentă de pensie de tip Merit de la ING este de 2.000 RON, reprezentând în medie 166 RON/lună. ÃŽn acest exemplu*, perioada de plată a primelor este de 20 de ani, considerând un grad de risc moderat al investițiilor si un randament mediu de 8,5% pe an, suma asigurată la deces fiind de 10.000 RON.

Conform sondajului, cei mai mulți dintre respondenți (40%) cred că vor beneficia de o pensie de la stat egală cu valoarea a 30-50% din ultimul salariu încasat înainte de pensionare. Aproape la fel de mulți (38%) se așteaptă la o pensie echivalentă cu jumătate din ultimul salariu iar 22% la una mai mică de o treime. ÃŽn aprilie a.c. pensia medie de stat a fost de 708 lei, reprezentând aproximativ 50% din salariul mediu net.

Cei care își doresc un venit mai mare decât pensia asigurată de sistemul public și de cel privat obligatoriu, pot să contribuie suplimentar la un plan de asigurare cu componentă de pensie sau la o pensie facultativă.

*Exemplul prezentat este o estimare, realizată pe baza unui set de condiții standard. Estimarea poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi starea de sănătate, ocupație/ hobby/ sport/ rezidență și de situația financiară. Rata de rentabilitate anuală a programului de investiții luat în calcul nu este garantată de ING, astfel că riscul investiției aparține clientului.


Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu