Cine castiga din razboiul dintre MasterCard si Comisia Europeana?

„O decizie istorica”, dupa cum apreciaza reprezentantii comerciantilor din Europa, a fost luata in aceasta saptamana de Comisia Europeana, care a somat MasterCard, una dintre cele doua mari companii procesatoare de carduri, alaturi de Visa, sa reduca unele comisioane percepute pentru acceptarea platilor cu carduri. Este vorba de acele comisioane interbancare impuse atat de MasterCard cat si de Visa pentru acceptarea de catre comercianti a platilor cu carduri in magazine.

Problema identificata de comisarii ce se ocupa de problemele de concurenta din Uniunea Europeana este aceea ca MasterCard impune un nivel minim al comisionului pe care magazinele sunt obligate sa-l accepte daca sunt interesate sa vanda produsele si prin intermediul cardurilor. Impunea unor taxe minime, apreciate de Comisia Europeana drept „excesiv de mari” , este considerata o practica anticoncurentiala, ceea ce inseamna costuri mari atat pentru comercianti cat si pentru consumatori, utilizatori de carduri.

Cum s-a ajung insa la aceasta situatie, mai precis cum au ajuns cele doua mari companii de carduri sa impuna regulile jocului atat bancilor cat si comerciantilor? Este vorba, in primul rand, de faptul ca utilizarea cardurilor a devenit in ultimii ani foarte raspandita, astfel incat in special marile lanturi de magazine depind foarte mult de sistemul de acceptare a cardurilor la plata cumparaturilor.

Aceasta situatie a permis MasterCard si Visa sa impuna bancilor si comerciantilor comisioane interbancare foarte mari, percepute atat prin intermediul bancii prin care se face tranzactia cu cardul cat si prin banca ce a emis cardul utilizat la cumparaturi. Se stie ca la noi in tara folosirea cardului la cumparaturi este scutit de comisioane, insa nu acelasi lucru se intampla daca utilizezi cardul pentru a face cumparaturi in alte tari.

Pe de alta parte, comerciantii trebuie sa plateasca, la randul lor, un comision la fiecare tranzactie cu cardul, cost care se reflecta, de fapt, in pretul produselor sau serviciilor achizitionate de consumatori. Acesta este motivul pentru care asociatiile marilor comercianti din Europa, printre care Carrefour sau Ikea, au aplaudat decizia Comisiei Europene, precizand ca deschide calea autoritatilor de concurenta din tarile membre UE sa ia masuri asemanatoare in vederea reducerii comisioanelor pentru utilizarea cardurilor.

De altfel, masura luata impotriva MasterCard nu este o supriza, avand in vedere ca investigatia dureaza de patru ani iar anterior, mai precis in 2002, Visa a facut o intelegere cu autoritatile europene pentru ca taxele cross-border pentru platile cu cardul sa fie exceptate de la regulile concurentiale, in schimbul reducerii nivelului respectivelor comisioane. Perioada de gratie acordata de Visa expira insa la finalul acestui an, astfel incat o eventuala noua intelegere va trebui sa tina cont si de decizia Comisiei Europene in cazul concurentului MasterCard, ceea ce va insemna mai mult decat sigur o reducere si mai mare a comisioanelor.

Masura luata de comisarii europeni pentru reducerea comisioanelor la platile cu carduri vine in contextul in care de la inceputul anului viitor este asteptat sa intre in functiune si proiectul zonei unice de plati in euro – SEPA, a carui misiune principala este aceea de a oferi europenilor posibilitatea de a plati cu cardul cu aceleasi costuri, adica aceleasi comisioane, oriune in zona Euro. Ceea ce inseamna, de asemenea, reducerea comisioanelor la platile cu cardul.

Vasile COMAN

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu