Ce se va intampla cu creditele cesionate de Bancpost la Eurobank, pe care Banca Transilvania nu le-a cumparat?

Creditele Bancpost cesionate in strainatate, la Eurobank, vor fi gestionate de un partener local, dupa ce Bancpost va fi integrata in Banca Transilvania, spune banca greceasca, ceea ce inseamna ca aceasta nu are intentia sa repatrieze respectivele imprumuturi, dupa cum nici Banca Transilvania nu si-a anuntat intentia de a le cumpara.

In aceste conditii, persoanele fizice care au credite in franci elvetieni (CHF) cesionate la Bancpost nu vor beneficia, probabil, de oferta Bancii Transilvania, de conversie a acestora in lei, care ar urma sa fie facuta la finalul acestei luni, dupa cum a anuntat banca din Cluj.

Exista in jur de 8.000 de credite, majoritatea in franci elvetieni (CHF), pe care Bancpost le-a cesionat la firme din strainatate controlate de banca-mama Eurobank, inregistrate in paradisuri fiscale, conform datelor Bancherul.ro bazate pe statisticile BNR, in conditiile in care Bancpost, Eurobank si Banca Transilvania au refuzat sa faca publice aceste informatii.

De exemplu, in 2016, Bancpost a incheiat doua contracte cu ERB New Europe Funding II, un asa-zis SPV (Special Purpose Vehicle) controlat de banca si inregistrat in paradisul fiscal Olanda, privind cesionarea unor credite performante si neperformante in valoare de 243 milioane lei, cu un pret de 7,6 milioane lei (3,1% din valoarea creditelor).

Bancpost actioneaza ca administrator pentru creditele cesionate, adica gestioneaza relatia cu clientii, in principal prin incasarea ratelor lunare. (vezi aici detalii)

Se pare ca o parte dintre creditele Bancpost au fost cesionate la Eurobank recent, inainte de incheierea tranzactiei cu Banca Transilvania.

Ramane un mister, de asemenea, motivul pentru care Banca Transilvania nu a cumparat si creditele cesionate in strainatate de Bancpost, a caror numar se pare ca este mult mai mare decat cele 3.300 de credite in CHF aflate in bilantul Bancpost.

Ce spune Eurobank

Eurobank spune ca are de gand sa pastreze creditele preluate de la Bancpost, in baza licentei de banca europeana, care poate opera si in Romania in regim transfrontalier, insa nu va administra direct creditele romanilor, dupa ce Bancpost va fi integrata in Banca Transilvania, ci va da aceasta sarcina unui partener local.

“Tranzactia este parte a planului de reorganizare a grupului Eurobank, si nu afecteaza in vreun fel termenele contractelor de imprumut. Eurobank este o banca europeana licentiata, aflata sub reglementarea ECB, fiind autorizata sa desfasoare activitati de creditare in regim transfrontalier cu Romania. Eurobank si-a asumat in intregime termenele si conditiile contractelor de credit, astfel ca cesiunea nu afecteaza drepturile si obligatiile care decurg din contractele de credit semnate cu clientii.

Bancpost, in calitatea sa de prestator servicii administrare credite, va continua sa administreze aceste credite in numele Eurobank. Toate solicitarile primite din partea clientilor vor fi adresate si procesate de catre Bancpost, ca si pana acum, in baza acordului de administrare a creditelor, semnat cu Eurobank. Pentru a depune solicitari pot fi utilizate oricare dintre canalele de comunicare puse la dispozitie de catre Bancpost. De asemenea, solicitarile pot fi depuse la oricare dintre agentiile Bancpost, transmise prin email sau apeland Call Centerul bancii. In urma cesiunii toti termenii, conditiile si orice alte prevederi ale contractului de imprumut raman neschimbate, cu exceptia metodei de plata, care se va modifica dupa data de 1 iulie, conform modului descris in notificarea transmisa clientilor. Orice schimbare pe viitor in administrarea acestor credite va fi comunicata in mod corespunzator clientilor nostri.

Eurobank nu intentioneaza sa preia relationarea directa cu clientii, creditele urmand a fi gestionate de catre un partener local calificat. Orice schimbare pe viitor, referitoare la administrarea acestor credite sau la instructiunile de plata, va fi comunicata in mod corespunzator clientilor nostri”, a raspuns Eurobank la intrebarile trimise de Bancherul.ro.

Eurobank a mai mentionat ca metoda de plata a creditelor Bancpost se va modifica dupa data de 1 iulie, conform modului descris in notificarea transmisa clientilor. “Orice schimbare pe viitor in administrarea acestor credite va fi comunicata in mod corespunzator clientilor nostri.”


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu