Ce s-ar putea intampla cu bancile grecesti din Romania

In urma cu patru luni, bancile din Grecia au fost la un pas sa se inchida, daca guvernul grec nu ajungea, in 21 februarie 2015, la o intelegere cu troika (FMI, CE si BCE) pentru prelungirea termenului de rambursare a datoriilor pana la sfarsitul acestei luni, cand grecii trebuie sa achite o transa de 1,6 miliarde de euro catre FMI, din totalul finantarilor primite pana acum, de 240 miliarde euro, altfel intra in faliment.

Situatia se repeta acum, cu 10 zile inainte de termenul limita pentru achitarea datoriilor si inaintea summit-ului de urgenta de luni, de la Bruxelles, in vederea gasirii unei solutii pentru evitarea falimentului Greciei, bancile fiind amenintate din nou cu inchiderea, in cazul unui esec al negocierilor.

Deocamdata, ele sunt tinute in viata cu lichiditati de urgenta de la Banca Centrala Europeana (BCE), de la care au primit ieri noi fonduri in valoare de 1,8 miliarde de euro, prin facilitatea de lichiditate de urgenta (ELA), care sa acopere retragerile de bani de la ghisee si ATM-uri pana luni noaptea, dupa incheierea summit-ului.

Grecii au retras din banci in aceasta saptamana 4,2 miliarde de euro, dintre care 1,2 miliarde euro intr-o singura zi, vineri, odata cu intensificarea crizei.

Oficialii Bancii Greciei au declarat ca BCE va oferi bancilor grecesti noi fonduri si dupa summit-ul de urgenta de la Bruxelles de luni, in conditiile in care se prefigureaza posibilitatea instituirii unor masuri pentru controlul capitalurilor din bancile grecesti, daca situatia se inrautateste, asa cum s-a intamplat in 2013, in cazul crizei bancare din Cipru.

Ce s-ar putea intampla cu bancile din Romania cu capital grecesc: primul pericol este controlul capitalurilor

Sa vedem insa ce s-ar putea intampla cu cele patru banci grecesti din Romania, respectiv Alpha Bank, Bancpost (detinuta de Eurobank EFG), Piraeus Bank si Banca Romaneasca (detinuta de NBG - National Bank of Greece), care impreuna au o cota de piata de 13% din activele sistemului bancar romanesc, in cazul in care situatia din Grecia se inrautateste iar bancile chiar vor trebui sa se inchida, desi multi considera ca e putin probabil.

Primul pericol ar fi cel al blocarii iesirii capitalurilor din Grecia, asadar implicit intreruperea liniilor de finantare ale bancilor-mama pentru subsidiarele din Romania.

Daca Grecia ar institui un control al capitalurilor, atunci bancile-mama ar putea retrage depozitele detinute la cele patru subsidiare din Romania, iar acestea, la randul lor, nu si-ar mai putea retrage depozitele pe care le au la bancile-mama.

Bancile-mama din Grecia detin in subsidiarele din Romania depozite in valoare de 15 miliarde de lei, in timp ce subsidiarele romanesti au depozite in bancile-mama de mai putin de 1 miliard de lei, conform unei analize realizata de Bancherul.ro.

Aproape jumatate din depozitele de 15 miliarde de lei sunt detinute de Alpha Bank, respectiv 7 miliarde de lei (1,6 miliarde euro) sub forma de depozite de la banca-mama din Grecia, la termen de peste 1 an, la care se adauga un imprumut subordonat de 150 milioane euro. Depozitele Alpha Bank de la banca-mama sunt aproape la acelasi nivel cu cele atrase de la clientii din Romania, respectiv 1,7 miliarde euro.


Citeste articolul integral

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu