Ce randamente au obtinut fondurile de pensii private in primul an de criza

• fondurile de pensii obligatorii au avut un randament mediu de 15,53% in ultimul an
• acestea au depasit ca performanta instrumentele financiare cu venit fix
• fondurile de pensii facultative au avut un randament mediu de 10,65% in ultimul an
• fiecare din cele 25 de fonduri de pensii private a depasit inflatia din ultimul an (4,96%)
• activele fondurilor de pensii private au depasit 2 mld. RON
• administratorii de fonduri de pensii gestioneaza aproape 5 milioane de conturi personale.

Fondurile de pensii private din Romania au obtinut performante investitionale excelente in perioada 31 august 2008 – 31 august 2009, care marcheaza primul an de criza financiara si economica pe pietele internationale. Toate cele 25 de fonduri de pensii private, obligatorii (pilonul II) si facultative (pilonul III) au obtinut randamente peste rata inflatiei din aceasta perioada si au furnizat astfel clientilor castiguri atractive, in pofida celei mai dure crize globale din ultimii 75 de ani.

Astfel, fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au obtinut in ultimul an (31aug2008 – 31aug2009) un randament mediu de 15,53% (ponderat cu cota de piata dupa activul net), de trei ori mai mare decat rata inflatiei din aceeasi perioada (4,96%). De altfel, fondurile de pensii private obligatorii au obtinut in ultimul an randamente semnificativ mai bune decat toate instrumentele financiare cu venit fix, in care au investit circa 90%-95% din active.

De exemplu, randamentul mediu al titlurilor de stat emise in aceeasi perioada (31aug2008 – 31aug2009) a fost de 11,69% (ponderat cu valoarea emisiunii) sau 11,83% (medie aritmetica simpla, neponderata).
In acelasi timp, obligatiunile municipale existente si nou-emise au furnizat un randament mediu de 14,22% (ponderat) sau 14,34% (neponderat).
De asemenea, obligatiunile supranationale (BERD, BIRD, BEI) emise in lei si existente pe piata au furnizat in ultimul an randamente de 8,57% (ponderat) sau 10,59% (neponderat).
In fine, obligatiunile corporative emise in lei si existente pe piata au oferit in ultimul an un randament mediu de 8,84% (ponderat) sau 10,27% (neponderat).
In aceeasi perioada de un an, bancile au remunerat depozitele in lei ale populatiei cu o dobanda medie estimata la 13,47% (12,56% pe depozitele existente in sold si 14,37% pentru depozitele nou-atrase).
In aceste 5 clase de active (titluri de stat, obligatiuni municipale, corporative, supranationale si instrumente de piata monetara), fondurile de pensii private obligatorii au investit in ultimul an circa 90%-95% din active. Restul banilor au fost investiti in actiuni si fonduri mutuale (sub 5% in total, expunere medie), care au ajutat mai ales in 2009 la cresterea performantei fondurilor de pensii.

De asemenea, fondurile de pensii private facultative (pilonul III) au obtinut in ultimul an (31aug2008 – 31aug2009) un randament mediu de 10,65%, de peste doua ori mai mare decat rata inflatiei din aceeasi perioada (4,96%). Performanta ceva mai redusa fata de cea a fondurilor de pilon II se explica prin ponderea mai ridicata a actiunilor in portofoliile fondurilor facultative. Desi actiunile au adus pierderi in ultimul an, pe termen lung ele pastreaza un potential de crestere mai ridicat decat alte instrumente financiare si vor compensa rezultatele inferioare obtinute pe termen scurt.

“Rezultatele fondurilor de pensii private in acest an deosebit de dificil vorbesc de la sine. Performantele depasesc de 2-3 ori rata inflatiei si chiar si depozitele bancare si randamentele titlurile de stat, iar explicatia este simpla: administrare eficienta si profesionista, facuta de companiile de administrare in beneficiul participantilor. Mai ales pe pilonul II de pensii private obligatorii, aceste randamente recomanda revenirea inca din 2010 la calendarul initial de contributii, adica 3%, nu 2,5% din salariul brut al participantilor. Industria de pensii private a demonstrat prin aceste rezultate, obtinute in cel mai dur an de criza, ca gestioneaza eficient economiile participantilor. In plus, ce rost au aceste randamente de 10%-15%, daca le asezam peste contributii de 400-500 de lei pe an, asa cum sunt acum in Pilonul II?”, a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR, rezultatele obtinute de fondurile de pensii private in primul an de criza.

De la lansare si pana in prezent, fondurile de pensii private au rezultate la fel de atractive pentru participanti. Toate fondurile obligatorii au inregistrat un randament mediu anualizat de la lansare de 14,22% (adica 8,95% real, peste inflatie), iar toate fondurile facultative au obtinut un randament mediu anualizat de 6,97% (adica 0,41% real, peste inflatie).


Rezultatele agregate ale fondurilor de pensii private le puteti monitoriza oricand aici: http://www.apapr.ro/rezultate-fonduri.html. Datele contin istoricul complet al tuturor fondurilor de pensii si sunt actualizate lunar.

Pana la sfarsitul lunii august 2009, cele 12 fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) au colectat de la CNPAS contributii brute totale in valoare de 1717,67 milioane de lei. La sfarsitul lunii august, activele nete ale fondurilor erau de 1850,51 milioane de lei. Diferenta o reprezinta profitul net realizat de fonduri pentru participanti, adica 132,83 milioane de lei. Tot la sfarsitul lunii august, fondurile de pensii obligatorii aveau un numar total de 4,82 milioane de aderenti, dintre care 4,42 milioane erau participanti activi (cu cel putin o contributie virata, din cele 16 de pana acum).

In acelasi timp, cele 13 fonduri de pensii private facultative (pilonul III) aveau un numar total de aproape 175.000 de participanti si gestionau active nete in valoare de 161,2 milioane de lei.

Per total, la finele lunii august cele 25 de fonduri de pensii private (pilonul II + pilonul III) aveau active de peste 2,01 miliarde de lei si administrau un numar total de aproape 5 milioane de conturi individuale de pensii private.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu