Ce ne facem cand intarziem cu plata datoriei la banca?

Relatia dintre o banca si clientii sai ar trebui sa fie una bazata pe respectarea tuturor obligatiilor, atat de o parte, cat si de cealalta. Ca intr-un contract.

Banca ar trebui sa isi informeze la timp clientul cu privire la eventuale modificari, sa il anunte daca termenii contractuali, stabiliti la inceput, au fost schimbati. O totala transparenta si obiectivitate sunt asolut necesare atunci cand ne alegem banca cu care vom lucra.



Nu cred ca exista cineva care sa ceara lucruri imposibile de la o banca. Tot ceea ce isi doreste fiecare este sa fie tratat cu respect de acea banca, de consilierii sai. In fond, relatia trebuie consolidata in timp, pe incredere, pe servicii de calitate, pe operativitate. Cum altfel isi poate pastra o banca un client pe o perioada cat mai mare de timp? O data castigat, clientul trebuie pastrat si tratat cu profesionalism. Cresterea notorietatii, o preocupare constanta pentru fiecare banca, nu se poate realiza decat prin cresterea calitatii serviciilor.



La randul sau, clientul trebuie sa ofere si el dovezi de buna credinta. Daca alegi sa lucrezi cu o banca, trebuie sa respecti regulile acelei banci. Asta cu conditia ca aceste regului sa-ti fie clar explicate, iar atunci cand se modifica, sa fii anuntat la timp. Din pacate, exista foarte multe cazuri cand apar abateri, si de o parte, si de cealalta. Nici bancile, nici clientii nu joaca foarte corect de fiecare data.



In copilarie, cand jucai diverse jocuri, care de care mai nastrusnice, atunci cand greseai, erai invitat sa stai o runda. Sau primeai o pedeapsa. Nu era foarte placut. Dar data viitoare, tineai minte si nu o mai repetai. Cam acelasi lucru se intampla si cu o banca. Atunci cand nu-ti achiti obligatiile, suporti consecintele.



Ce se intampla daca nu-ti platesti ratele la timp?



Despre aceste consecinte, ne-am propus sa vorbim in cele ce urmeaza. Ce se intampla daca nu iti platesti ratele la timp? Cum poate acea banca sa te constranga sa platesti totusi? Are banca la dispozitie anumite mijloace prin care sa te determine sa fii corect?

Difera sanctiunile aplicate clientilor rau-platnici de la o banca la alta?



Bancile sunt actionarele Biroului de Credit, asa cum aflam de pe site-ul acestei institutii. Alaturi de acestea stau societatile financiare, de asigurari si de leasing. In curand vor intra si operatorii de telefonie mobila. Daca la inceput, Biroul oferea informatii doar despre neplata ratelor, acum pune la dispozitia celor interesati si date despre numarul de credite ale unei persoane.



Conform aceluiasi site, sunt raportate si inregistrate la Biroul de Credit numai informatii referitoare la persoanele fizice care au contractat credite si au intarzieri la plata ratelor scadente mai mari de 30 de zile.



Dar oare isi permit bancile sa astepte sa treaca toate cele 30 de zile si apoi sa raporteze situatia? Incearca ele cumva sa isi convinga clientul ca e mult mai bine pentru el sa fie corect? Cum procedeaza bancile cand au de-a face cu clienti rau-platnici? Am fost la banci si am discutat cu consilierii de credite.



Finansbank aplica pentru fiecare zi de intarziere o dobanda penalizatoare si la sfarsitul celor 30 de zile raporteaza situatia la Biroul de Credite.

Daca te afli intr-o astfel de situatie, poti primi si alte credite, pe viitor, cu cateva conditii insa. Valoarea ratei pe care nu ai achitat-o la timp trebuie sa fie mica (sub un milion). Mai departe este necesar sa iti fi achitat datoria si sa faci o cerere de radiere din Biroul de Credit.



Ai un credit de nevoi personale la Bancpost? Dobanda pentru aceste credit este de 11,75 %. Ce se intampla daca nu platesti la timp? La rata dobanzii se aplica o dobanda penalizatoare de 5 %. Ajungi astfel la o dobanda de 16,75 %. Dupa 30 de zile, intri in evidentele Biroului de Credit. Perioada care trebuie sa treaca pana mai poti primi un nou credit de la Bancpost nu este una exacta. Depinde de cat de grava a fost situatia in care te-ai aflat, cat ai intarziat, cat de mare era rate pe care nu ai reusit sa o achiti la timp.



Banca Trasilvania se sesizeaza mult mai repede daca vede ca nu platesti la data scadenta. Daca ai intarziat mai mult de 10 zile, esti sunat si ti cer lamuriri. Bine ar fi daca ai face tu primul pas. Sau ai da primul telefon. Frumos ar fi sa anunti banca de imposibilitatea platii, de motivele care te impiedica sa platesti. Am fost surprinsa sa aflu ca banca poate intelege aceasta situatie neplacuta. Poti fi astfel pasuit, facandu-ti-se o rescadentare. Au trecut 30 de zile, nu ai dat semne de viata, nu ai ai raspuns la telefoanele reprezentantilor BT? Intri automat in Biroul de Credite.



Banca Romaneasca te inregistreaza si ea la Biroul de Credit daca esti restant. La solicitarea unui nou de credit, raspunsul va fi favorabil daca ai calcat stramb o data, iar restanta nu a fost mare.



La Raiffeisen, daca ai restante mai mari de doua luni, iti poti lua adio de la un credit in acest an, ne-a spus un consilier al bancii. Iar daca intarzii peste 90 de zile, nici o banca nu-ti va mai acorda vreun credit pe cel putin doi ani de aici inainte. Nici tie, nici sotiei sau sotului, pentru ca, dupa cum e regula in cuplu, asa si la datorii: cand unul greseste, trebuie sa plateasca amandoi.



Banca decide soarta ta, nu Biroul de Credit



Biroul de Credit nu poate decide acordarea sau neacordarea unui credit. Fiecare banca analizeaza situatia fiecarui client, in parte, si ia o decizie.



Biroul de Credit pune la dispozitia solicitantilor un raport de credit. Acesta contine informatii in legatura cu: Date personale despre titular; Numarul de cont (IBAN), tip cont; Data deschiderii contului; Limita de credit acordata; Suma acordata; Suma restanta; Starea contului; Durata contractului; Modalitatea de rambursare; Plati si istoricul lor, pe maxim 2 ani in urma; Date de identificare giranti, codebitori sau cosemnatari; Debitele neonorate pentru care participantul s-a indreptat pentru recuperare catre giranti, cosemnatari sau asiguratori pentru riscul de neplata; Garantii; Reesalonari sau rescadentari de plati; Persoanele recenzate cu declaratii cu inadvertente; Fraudulenti; Angajatorul principal al titularului; Alte informatii



Masoara de 7 ori si taie o data



Este clar ca nu este de dorit sa ajungi sa figurezi in evidentele Biroului de Credit. Nici banca, nici clientul nu are de castigat. Pentru persoanele fizice, datoriile inregistrate la banci nu sunt un semn bun.

Ar fi bine daca ai face o analiza financiara corecta inainte de a te angaja la un credit. La fel ca si croitorul din poveste care inainte de a taia materialul, masura de 7 ori. Cam asa se intampla si cu un credit. Fa-ti socotelile cu multa atentie. Ratele lunare nu trebuie sa depaseasca posibilitatile tale reale.

Inainte de a cere corectitudine, fii tu acela care isi asuma in mod responsabil obligatiile.

Cand vine vorba de bani, nimeni nu te iarta. Iar bancile „ platesc cu varf si indesat” orice dovada de rea-credinta.



Lectia de Cultura



Brancusi, Prometeu – 1911



Brancusi reia tema din Supliciul, din 1907 unde inclinarea capului este singurul semn al suferintei. Nici aici martiriul Titanului nu este exprimat prin deformarea dureroasa a trasaturilor. Capul lui Prometeu este o bucata de marmura de dimensiuni reduse, unde detaliile portretului par a fi sterse.

Prometeu, de Brancusi

Prin suprimarea treptata a detaliilor, capul lui Prometeu a ajuns sa aiba un aspect aproape sferoidal, intrerupt doar de subtila adancime a ochilor, de abia perceptibilele linii ale nasului si ale gurii, de forma urechii si de grumazul brusc gatuit.



Brancusi atragea atentia ca atunci cand jocul de umbre si lumini luneca peste obrazul lui Prometeu aplecat spre stanga, poti vedea cum capul cade pe umar, in timp ce vulturul ii devoreaza ficatul.



Pentru aceasta sculptura l-a avut ca model pe Corneliu Cozmuta, fiul Otiliei Cosmuta Boloni, care isi amintea cum, in 1911, cand i-a pozat avea 17 ani si era student la medicina; trebuia sa stea in picioare, cu un brat ridicat si intins inainte, iar celalalt la spate si capul ridicat.



Lucrarea a fost executata in lut, Brancusi povestindu-mi diferite legende, sau cantand dintr-un fluier mesterit de el insusi; alteori lua chitara. Poseda un gramofon si foarte multe discuri din folclorul tuturor popoarelor. Se amuza mult, cand luam un cantec indian drept o doina romaneasca...



Domiciliul din rue de Montparnasse in care artistul isi desfasura activitatea era umed si saracacios pana la hotarul necesitatilor absolute: Brancusi lucra si traia intre gramezi de lut, acoperit de panze mici umede si barne necesare sculpturii.



Prometeu este singura lucrare din ciclul ovoidelor aflata intr-unul din muzeele romanesti. Brancusi a mai realizat patru versiuni in bronz aurit dintre care una a daruit-o pictoritei Zoe Cuclin in 1931, si alta lui Eileen Lane.



(sursa: www.brancusi.ro)


Alte stiri

11 comentarii

auras
7 Apr 2008

la ce banca pot apela pentru o refinantare daca sunt inregistrata in bc am ajuns intr-o situatie f. grava si nu mai fac fata datoriilor si as vrea sa le refinantez si sa raman cu o singura rata?

varga danut
3 Jun 2008

La ce banca pot apela pentru o refinantare daca sunt inregistrata in birou de credite am ajuns intr-o situatie foarte grava si nu mai fac fata datoriilor si as vrea sa le refinantez si sa raman cu o singura rata?

alexandru
9 Feb 2009

daca am un imprumut facut si nu garantez cu nimica nici casa unde stau nu imi apartine ce ar putea sa imi faca

cristian n.
28 May 2009

ce poate sami faca banca daca nu miam platit de 3 luni ratele ce poate sami ia cand unde stau nu ial meu iar de girat nu am girat cu nimic si creditul este de nevoi personale

costea laurentiu
27 Nov 2009

daca am un imprumut facut si nu garantez cu nimica nici casa unde stau nu imi apartine ce ar putea sa imi faca banca.

ionut
2 Dec 2009

Am imprumutat o suma de bani unui coleg iar el s-a oferit sa-mi plateasca ratele.As vrea sa fac un transfer al imprumutului pe numele lui adica sa-mi preia ratele pe numele lui.Am inteles ca se poate face o cerere. daca se poate imi puteti da un model de cerere?Va multumesc

monica
8 Feb 2010

Referitor la intrebarea pusa de catre Laurentiu Costea. Sunt secretara unui executor...daca nu ai nici un bun mobil sau imobil declarat la primarie pe numele tau nupoate nimeni sa iti ia nimic, dar daca lucrezi ti se va pune poprire pe salariu o anumita suma de bani.....chiar dac esti pensionar....in rest ...daca nu lucrezi asta e norocul tau

Sorin
8 Oct 2010

ce se poate intampla daca nu platesc rata la prima casa, avand in cont 3 rate in avans ?. Vreau sa sar peste luna asta pentru ca nu imi permit...pot intra in biroul de credite? sau mi se i-a din rate ????? va multumesc

lili
18 May 2011

Ajutooooor. Sunt in incapacitate de plata momentan , nu gasesc intelegere din partea BCR. Nu stiu cui sa ma mai adresez,ca sa ma inteleaga,doresc ca cineva competent din BANCA sa ma solicite pe E-maill,pentru o discutie,pentru o solutie,pentru o reesalonare a creditului ,care ar putea exista,fara amenintari si...fara alte discutii fara rost.

Marian Mitrea
25 Feb 2016

Buna seara, o mica nelalamurire, ce se intampla dak intarzii rata timp de 10-12 zile ???as dori un rsp pe Email adysor_vice@yahoo.com Va multumesc frumos !

Alex
12 Jun 2016

Ce se intampla daca intarzi o zi maxim 2 cu rata la banca??

Posteaza un comentariu