Ce modificari va aduce aderarea in domeniul impozitãrii

Este o obligatie ce decurge din Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Prevederile Tratatului lasa insa la latitudinea autoritatilor nationale alegerea formei si a metodelor de implementare.

Conform art. 55 din Tratat, Romania poate cere derogari temporare de la aplicarea dispozitiilor legilor-cadru europene dupa data aderarii, precizeaza Ministerul Finantelor.

In domeniul impozitarii indirecte, TVA si accize, directivele europene stabilesc principiile generale de aplicare, scutirile, nivelul minim al accizelor pentru produsele accizabile, care trebuie respectate intocmai. Motivul pentru care a fost necesara elaborarea unor directive europene in domeniul impozitarii indirecte l-a constituit crearea pietei comune unice in care operatorii economici sa nu fie dublu impozitati sau dimpotriva, netaxati. S-a avut in vedere eliminarea oricaror distorsiuni de concurenta intre operatorii economici din statele membre, indiferent unde acestia isi desfasoara activitatea.

Aceasta situatie nu este o stirbire a suveranitatii nationale, ci dimpotriva, respectarea unor reguli menite sa creeze un mediu de afaceri concurential pentru toti operatorii economici din Comunitate.

In ceea ce priveste TVA, directivele europene nu impun decat limite minime ale cotelor de TVA (15% pentru cota standard si 5% pentru cota redusa), fiecare stat membru avand suveranitatea sa aplice cotele pe care le fixeaza in functie de necesitatile bugetare.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu