Ce este un credit ipotecar si in ce conditii se poate obtine

Creditul ipotecar este un credit acordat de banca pentru cumpararea, construirea, renovarea unor locuinte, cumpararea unui teren sau refinantarea creditelor cu aceeasi destinatie contractate de la alte banci. Pentru a primi un credit ipotecar trebuie sa aveti o garantie, reprezentata de ipoteca asupra constructiei, a locuintei cumparate sau un alt imobil.

In completarea garantiei se pot aduce si alte tipuri de garantii, precum un depozit bancar. Conform normelor Bancii Nationale, aveti nevoie de un avans de 25% din valoarea locuintei.

Cine poate obtine un credit ipotecar?

Pot obtine un credit ipotecar de la o banca ce activeaza in Romania atat cetatenii romani ce obtin venituri in tara cat si cei care lucreaza in strainatate. De asemenea, si cetatenii straini care lucreaza in Romania pot obtine un astfel de imprumut.

Pentru a obtine un credit ipotecar trebuie sa aveti varsta minima de 18 ani (in cazul unor banci, precum Piraeus Bank) sau 20 de ani (Banca Romaneasca).

Creditul trebuie rambursat, in general, pana la varsta pensionarii, respectiv 65 de ani, in cazul ambelor banci. Aceasta inseamna ca cei care au, de exemplu, 40 de ani, pot obtine un imprumut pe cel mult 15 ani.

Care este venitul minim necesar?

Bancile impun celor care solicita un credit ipotecar sa aiba un venit minim. De exemplu, Banca Romaneasca cere un venit minim net de 200 sau 250 de euro (in functie de moneda in care se acorda creditul), in timp ce la Piraeus Bank venitul minim necesar este de 300 de euro.

Care este vechimea in munca necesara?

In cazul Bancii Romanesti este nevoie sa aveti o vechime minima de 6 luni la locul de munca iar pentru cei care au venituri din activitati independente se accepta o vechime de minim un an. In cazul Pireus Bank este necesara o vechime minima de 3 luni la locul de munca si o vechime totala de munca de minim un an.

E nevoie de o asigurare de viata?

In cazul creditelor ipotecare, toate bancile impun incheierea unei asigurari a locuintei.

La unele banci, pentru a primi un credit ipotecar aveti nevoie si de o asigurare de viata. Alte banci ofera gratuit aceasta asigurare iar la altele nu este obligatorie.

De ce este nevoie de asigurare

Asigurarea este o forma de protectie financiara in cazul unor accidente suferite de oameni sau alte cazuri in care nu mai putem plati rata.

De exemplu, in cazul bolii, somajului, accidente grave soldate cu moartea sau invaliditate, cel care a obtinut imprumutul nu-si va mai putea plati rata. In aceste cazuri, firma de asigurare se va ocupa de rambursarea creditului.

Care este dobanda?

Dobanda difera in functie de banca aleasa: de exemplu, la Banca Romaneasca dobanda pentru creditul in euro este de 5,9% pe an, in timp ce la Piraeus Bank dobanda pentru un credit ipotecar in euro este de 5,35%. La Raiffeisen Bank pentru un credit in lei trebuie sa platim o dobanda de 8,4% pe an iar de la BCR putem lua un credit in euro cu dobanda fixa de 6,2% in primul an si variabila ulterior.

Ce comisioane se mai platesc?

Pe langa rata lunara si dobanda, bancile mai percept niste comisioane: de acordare a creditului, de analiza a dosarului, de gestiune a creditului sau de rambursare a creditului inainte de termen (rambursare anticipata).

La Raiffeisen Bank, de exemplu, se plateste un singur comision anual de administrare si procesare de 0,9%, calculat la soldul creditului. Daca doriti sa inapoiati banii anticipat, veti plati un comision de 3%.

La Piraeus Bank trebuie sa platim doua tipuri de comisioane: un comision de acordare a creditului, de 2%, minim 150 de euro, si un comision lunar de administrare de 0,03%.
Pentru rambursarea creditului in avans se perecepe un comision de 2% aplicat sumei rambursate in avans.

In cat timp trebuie rambursat creditul?

Perioada de rambursare difera de la o banca la alta: la Pireus Bank, creditul trebuie sa fie rambursat in maxim 30 de ani pentru cumpararea sau construirea unei locuinte noi sau maxim 10 ani daca imprumutul a fost luat pentru renovarea locuintei.

La Banca Romaneasca, creditul trebuie sa fie rambursat in minim 3 ani si maxim 30 de ani.

Care sunt actele necesare pentru obtinerea unui credit ipotecar?

Si actele cerute difera in functie de banca.

Pentru a obtine un credit imobiliar de la Bancpost aveti nevoie de:
- cerere de credit
- act de identitate
- certificat de casatorie(daca este cazul)
- acte care sa dovedeasca veniturile permanente
- acte de proprietate

Pentru creditul imobiliar Casa Ta de la Raiffeisen Bank aveti nevoie de:
- actul de identitate
- certificatul de casatorie
- adeverinta de salariu tip
- actele de proprietate
- documente necesare pentru procesul de evaluare a imobilului
- documente din care sa rezulte valoarea proiectului pentru care doriti sa luati imprumutul

Florina NAZARIE

Alte stiri

33 comentarii

valerica epure
9 Nov 2012

buna vreau sa fac si eu un ìnprumut pentru prima casa da ca se poate cu contract nelimitat ìn italia venitul meu pe luna este de 1800 euro

MARIA STEFANIA PREDESCU
28 Feb 2012

Buna ziua!Am inceput sa construiesc o casa in 2009.am ajuns la partea de amenajari interioare si tamplarie.As dori sa stiu daca pot obtine un credit ipotecar.precizez ca lucrez in Italia si ca de 4 ani am acelasi loc de munca cu contract pe perioada nedeterminata.salariul este in jur de 1000 euro.creditul de care as avea nevoie este de aproximativ 30000 euro.daca raspunsul este afirmativ as dori sa stiu si ce acte imi sunt necesare pt obtinerea creditului!multumesc

Liliana Stan
28 Mar 2011

Buna seara!Sunt Liliana si sunt somera in Italia!Am un credit ipotecar la B.C:R si as dori sa stiu ce acte mi-ar trebui sa depun la banca ptr ca asiguraraea ce o am inclusa in creditul ipotecar.sa-mi achite banca pe perioada somajului?Va multumesc!

rodica
23 Mar 2011

Buna seara, sunt Rodica din Giurgiu si as avea o intrebare legata de creditul ipotecar. As dori sa va intreb daca o persoana in varsta de 55 de ani m_ai poate face un astfel de credit si in cati ani ar trebui sa plateasca, avand o pensie de 500 ron si cam cat ar fii rata pe luna.

amar_h87
19 Jan 2011

Buna ziua , eu lucrez in Spania cu contract de munca , 800 de euro salar , si vreau sa stiu ce acte imi trebuie pentru a cumpara o locuinta in tara si ce credit mi se acorda ? , precizand ca nu am nici o locuinta si sa se includa in programul prima casa.

ANISOARA CODAU
29 Jul 2010

Buna ziua.Eu lucrez in andora de 3ani cu contract.credetii ca as pute face o ipotecain romania pentru acumpara un apartament.as avea nevoie de 40.000E.Andorra nu este in U.E.Ai vreo problema.Va multumesc.

calin
18 Apr 2010

buna ziua lucrez cu sotia in spania si nu avem contracte de munca si avem 20.000 euro si vrem sa cummpar un apartament cu 2 camere in valoare de 35.000 pot sa primesc un credit si in ce conditi am o virsta de 26 ani si asi accepta un credit si pe 10 ani va multumesc .

calinescu elena
2 Apr 2010

buna ziua locuiesc in spania si doresc un inprumut pentru a cumpara o casa in tara am un salariu de 2000 euro pe luna si o alta casa in tara vreau sa cumpar un apartament nou ce suma mi sa accepta si ce acte am nevoie

petrescu
23 Mar 2010

buna ziua,ma numesc neagu simoneta,lucrez pe un vas de croaziera si m-ar interesa un credit pt nevoi personale sau unul ipotecar.lucrez de 7 ani la aceeasi companie iar contractul e pe perioada determinata. va multumesc

Florin
14 Mar 2010

Salut Sunt Florin lucrez in Austria de 3 ani contract nedeterminat,un salariu de 1100euro si sotia 1000euro nu avem copii,intrebarea mea este daca pot primit o finantare in romania sa imi construiesc o casa bani de teren,multumesc anticipat pentru intrebare si daca imi puteti calcula ce suma mi sa.r accepta si ce acte am nevoie. Florin.

mariu nicolae
1 Mar 2010

salve! sunt marius din suceava si muncesc in italia de 6 ani din care 3ani sunt angajat cu contract nelimitat. As vre sa i-au imprumut 30000euro ca sa/mi cumpar apartament in falticeni se poate? e prima locuinta,nu mai am proprietati pe numele meu doar masina. as da acont 20000euro cata dobanda as da inapoi?

Emilia
25 Feb 2010

Salut! Sant Emilia.Am 41 de ani si lucrez ca bucatareasa in Italia. Am domiciliu stabil de 11 ani. Am un apartament proprietate pers in Buhusi (centru) restructurat si foarte coket. Vreau sa fac un credit ipotecar cu voi,pentru a-mi cumpara o casuta pe structura de lemn. Vreau mai multe informatii in ce priveste actele necesare si acontul la suma de 40 000 € imprumutata.Va mulTumesc !

GABRIELA
24 Feb 2010

buna.lucrez in spania cu contract de munca indefinit,salariul de 900 de euro,am 42 de ani si as dorii un credit ipotecar pt.a cumpara o locuinta....25 000 euro.as dorii sa stiu daca se poate si ce acte am nevoie....va multumesc

fiziceanudaniel
16 Feb 2010

lucrez in italia eu si sotia cu contract de munca indefinit 1300 eu si sotia 450 eurro as vra sa stiu daca pot sa iau un inprumut cu taxa fixa si perioada fixade 40 000 euro

ciprian oana
12 Feb 2010

buna ziua.ma numesc ciprian ,muncesc in spania de 7 ani si as vrea sa ma interesez cum as putea face sa fac un imprumut bancar in romania pt a imi cumpara o casa..actele necesare,informatii despre prima casa...multumesc

stoica eugen
13 Nov 2009

am doua camere de camin a cate 24mp fiecare si as dori sa iau un credit ipotecar pentru construirea unei case inclusiv a cumpara un teren.Pot garanta cu aceste camere un credit de 25.00 euro

marius
2 Oct 2009

buna ziua! ne intereseaza sa facem un credit ipotecar. problema este ca eu si sotia mea in buletine nu avem aceeasi adresa, este vreo problema,? e obligatoriu pt ca sotii sa aiba acelasi domiciliu in buletin pt a li se acrda creditul. va multumesc

Cristina
1 Oct 2009

Buna, Sunt cetatean roman si cu cetatenie americana, stabilita de aprox 6 ani in SUA. As dori sa fac un imprumut in Romania necesar cumparari unui apartament mamei mele care locuieste in Romania . Neavand intreaga suma necesara m-am gandit la varianta imprumutui fiind f. convenient pt mine a unei plati lunare. Am 32 de ani, un serviciu stabil de 2 ani, un salariu bun insa as dori sa stiu ce conditii trebuie indeplinite, actele necesare si suma pe care as putea sa o imprumut. Va multumesc anticipat si astept un raspuns cat de poate de urgent.

gheorghe nicoleta
31 Aug 2009

buna ziua,m-ar interesa si pe mine sa fac un imprumut pe firma pt un apartament!ce acte mi-ar trebui?

Popescu Daniel
5 Jul 2009

sunt cetatean romin lucrez in italia de 2 ani cu contract indeterminat salariul meu este de 1400 de euro as dory sa fac un imprumut la piraeus bank pt un apartament in tg.jiu in valoare de 40000 de euro.Ce documente ini trebuie pt obtynerea credytului?multumesc

claudia liperis
21 Apr 2009

sunt cetatean roman cu domiciliu in cipru,cu dubla cetatenie si cu un salariu de 1200 euro pe luna ,cu o vechime de 10 ani in aceeasi firma ,virsta de 35 ani. Doresc sa cumpar un apartament in Romania cu un credit ipotecar,am rugamintea sa-mi spune-ti ce-mi este necesar si in ce conditii imi puteti elibera inprumutul.Va multumesc anticipat ,astept informatiile

MIHAELA ANGHEL
14 Feb 2009

buna lucrez in spania cu un contract de munca indefinit .salariul e de 950.00euro pe luna pot face un inprumut sa-mi cumpar un apartament la 50.000euro,si ce acte sant necesare pentru acest inprumut cu dobanda fixa pe toata perioada imprumutului,la ce banca as puteaadresa?Va multumesc.

mariana
8 Feb 2009

buna eu lucrez de 8 luni la o firma si cistig 1500 bonuri sotul sa angajat de o luna si are 1000ron putem lua un credit pentru locuinta si avem si o garsoniera

ale
24 Nov 2008

buna, eu lucrez in italia de 1 an si cateva luni cu contract indeterminat . as vrea sa stiu daca as putea face un imprumut ipotecar in romania dar cu dobanda fixa pe toata perioada imprumutului si dobanda sa nu depaseasca 8,5% , am un salar de 1500 euro pe luna si as vrea un imprumut de 85 de mii de euro. si daca se poate care ar fi bancile din romania la care m-as putea adresa. Va Multumesc Anticipat .

gabi
26 Oct 2008

buna vreau sami spuneti ce imi trebuie pentru un credit ipotecar cu contract de munca in spania......VA multumesc

constantin casangiu
7 Sep 2008

eu si sotia mea avem 12000 euro. ea are salariu minim pe economie iar eu lurez an spania cu un contract indefinit cu un salariu de 1200 euro pe luna.intrebarea este:putem obtine un credit ipotecar de 35-50.000 euro.si daca pot venii cu adeverinta de salariu din spania.MULTUMESC!!!

marin alina
22 Jul 2008

As dori sa stiu daca pentru acordarea unei credit imobiliar conteaza si alte lucruri,de exemplu faptul ca momentan stau in chirie.Din cate am citit spuneati ca as avea nevoie de acte de proprietate..in cazul in care as avea o locuinta acum.Nu poate sa gireze cineva pentru mine?La un salariu net de 500 euro,ce credit as putea obtine?In conditiile in care am varsta la care as putea sa fac un credit,am 6 luni lucrate la ultimul loc de munca,nu am facut alte credite pana acum.Va multumesc.

denutza_antoniu
28 Jun 2008

imreuna co totul meu avem 1300 ron putem face un credit ipotecar

andrei vilt
15 Jun 2008

lucrez de 3 la compania unui prieten si de 4 luni doar sunt angajat cu acte in regula am salar de 7 milioane pe cartea da munca insa primesc mai mult ,intrebarea mea este :E posibil ca avand un salar ca acesta sa mi se aprobe un credit ipotecar de 30 000 de euro ,in cazul in care nu dupa cat timp pot dupa ce mi se mareste salarul de exemplu la 15 mil?multumesc anticipat

Cristina Blaga
11 Mar 2008

Buna ziua!Logodnicul meu este cetatean austriac cu rezidenta in Romania. De un an am deschis o firma in Ploiesti,dar care nu a desfasurat inca nici o activitate,locuind in tot acest timp in Austria.Vrem sa stim daca putem obtine si in ce conditii un credit ipotecar in vederea cumpararii unui teren cu o casa in Moldova,pentru a ne desfasura activitatea intr-un punct de lucru adecvat.Prietenul meu doreste sa se stabileasca definitiv in vara acestui an in Romania,pentru inceperea activitatii firmei.

amihaesei floriana alina
10 Jan 2008

buna ziua.lucrez in venezia din anul 2007 din martie si as dori sa fac un credit imobiliar la banca voasta.as dori sa stiu care sunt conditiile pentru a putea sa fac acest credit si ce documente imi sunt necesare.va multumesc .cordiale salutari

paraschiv elis
27 Nov 2007

Buna ziua!sunt profesor de matematica, suplinitor.pe cartea de munca am 2 ani neintrerupti. si mai am un venit din meditatii.pot face credit pt un apartament?care sunt conditiile.va multumesc.

Laura Marcu
6 Nov 2007

Buna ziua!locuiesc in Franta am cetatenie belgiana si as dori sa deschidem o afacere cu sotul meu in Bucuresti.intrebarea este:putem face un credit in Romania pentru a deschide acest comert?

Posteaza un comentariu