Ce este Factoring-ul: solutia pentru a scapa de grija incasarii la timp a facturilor

In actualul context economic dificil, companiile se confrunta deseori cu un deficit de lichiditate, intrucat nu incaseaza la timp facturile emise catre partenerii de afaceri. O solutie pentru eliminarea acestei probleme este factoringul, care presupune vanzarea facturii catre o banca sau alt furnizor de servicii de factoring, fima avand astfel acces imediat la lichiditati, urmanda ca banca sa-si recupereze ulterior contravaloarea facturii. Este vorba, asadar, de o finantare garantata cu o factura.

Banca obtine profit din discountul cu care cumpara creantele, iar clientul bancii castiga din faptul ca nu isi mai asuma riscul neincasarii facturilor.

Factoringul este, de fapt, un pachet complex de servicii, precum:
- Administrarea creantelor;
- Colectarea creantelor;
- Preluarea riscului de neplata al Debitorului Cedat.

Care sunt avantajele factoringului?

- Finantare flexibila, care creste odata cu nivelul afacerii si este structurata pe specificul acesteia;
- Nu presupune constituirea de garantii materiale;
- Acces la servicii specializate de administrare si colectare a creantelor;
- Acces la servicii specializate de evaluare, verificare si monitorizare a Debitorilor Cedati si a crentelor detinute asupra acestora;
- Acoperirea riscului de neplata al Debitorilor Cedati;
- Consultanta si asistenta comerciala specializata;
Rapoarte si informatii in timp real.

CEC Bank a intrat recent pe piata de factoring

Una dintre bancile care au lansat recent servicii de factoring intern este CEC Bank.

CEC Bank a anuntat ca lanseaza incepand cu luna octombrie a.c. facilitatile de factoring intern, in lei, cu recurs si fara recurs.

Facilitatile de factoring ofera numeroase avantaje societatilor comerciale care vand produse, presteaza servicii sau efectueaza lucrari cu plata la termen:
- acces facil la finantare pentru activitatea curenta prin incasarea anticipata a unui procent important din valoarea facturilor cesionate;
- utilizarea flexibila a fondurilor obtinute, in functie de necesitatile societatilor comerciale;
- economisirea timpului dedicat administrarii facturilor si reducerea cheltuielilor administrative, ca urmare a preluarii de catre CEC Bank a evidentei creantelor;
- durata de creditare avantajoasa, cu posibilitatea prelungirii facilitatii pe noi perioade similare;
- solutionare rapida a cererii de factoring.

CEC Bank sta la dispozitia clientilor prin intermediul celor peste 1.000 de unitati la nivel national, prin consiliere specializata, oferita gratuit de catre Banca, precum si prin costuri atractive pentru produsele din oferta.

"Intrand pe piata factoringului intern, CEC Bank intentioneaza atat extinderea ofertei de produse si servicii dedicate segmentului persoane juridice, cat si cresterea gradului de satisfactie a acestor clienti. Prin acest nou produs, banca introduce si serviciile atasate facilitatii de finantare, respectiv serviciile de administrare si de colectare a creantelor, care vor permite clientilor economisirea de resurse sau relocarea acestora pentru dezvoltare. Ne bucuram sa stam la dispozitia clientilor nostri cu solutii de finantare care sa raspunda unui numar cat mai larg de solicitari, oferind permanent noi produse de finantare adaptate cerintelor clientilor Bancii", a declarat domnul Radu Gratian Ghetea, Presedintele CEC Bank.

Mai multe detalii despre produsele si serviciile din oferta CEC Bank pot fi obtinute in orice unitate teritoriala, apeland gratuit numarul de telefon 0.800.800.848 sau accesand site-ul www.cec.ro.

Dictionar de termeni despre factoring

Factor - o institutie specializata, care, in schimbul unui pret, plateste in avans sau la scadenta Aderentului contravaloarea creantelor cesionate considerate eligibile, in limita plafonului acordat si, subrogandu-se in drepturile acestuia, urmeaza sa incaseze creantele al caror proprietar a devenit, de la Debitorii Cedati.

Aderent - clientul factorului, cel care transfera acestuia drepturile pe care le are asupra creantelor rezultate din relatiile sale comerciale cu Debitorul Cedat.

Debitor Cedat - cumparatorul/beneficiarul (importatorul) bunurilor si/sau serviciilor Aderentului, bunuri si/sau servicii care stau la baza creantelor cesionate de catre Aderent Factorului; Debitorii trebuie acceptati de Factor in vederea derularii prin factoring a relatiei sale cu Aderentul.

Cesiune de Creanta - conventia prin care Aderentulul transmite Factorului drepturile sale asupra creantelor prezente sau viitoare pe care Aderentul le are fata de un Debitor (Debitor Cedat) in baza unei relatii comerciale.

Factoring Domestic - vanzarea catre un tert (Factor) de creante detinute de o companie rezidenta asupra unei alte companii rezidente, cu scopul de a obtine finantare sau alte servicii incluse in pachetul de factoring.

Factoring International - vanzarea de creante de catre un exportator catre un tert (Factor de Export), cu scopul de a obtine finantare sau alte servicii incluse in pachetul de factoring.

Factor de Export - compania sau banca rezidenta sau non-rezidenta care achizitioneaza creante de la exportator.

Factor de Import - compania sau banca rezidenta sau non-rezidenta, care accepta preluarea riscului de neplata al unui Debitor (Importator).

Factoring cu Regres - in cazul acestui tip de factoring, riscul de neplata al Debitorului Cedat este suportat de Aderent; in cazul in care Debitorul se afla in incapacitatea de a achita suma datorata, Factorul are drept de regres asupra Aderentului la o data stabilita prin Contractul de Factoring.

Factoring fara Regres - in cazul acestui tip de factoring, riscul de neplata al Debitorului Cedat se transfera catre Factor, in caz de neplata, acesta nemaiavand drept de regres asupra Aderentului. In general, Factorul isi ia masuri reasiguratorii impotriva riscului de neplata a debitorului, putand opta pentru incheierea unei polite de asigurare a riscului de neplata sau pentru garantia oferita de Factorul de Import in conformitate cu regulile internationale GRIF.

Compensarea - operatiune prin care se sting, fara plata in numerar, ci prin simple inregistrari contabile, datorii reciproce intre Aderent si Debitor.

Scrisoarea de Notificare - inscrisul emis de Aderent si transmis Debitorului Cedat, prin care acesta din urma este notificat de faptul ca toate creantele ce rezulta din relatia lor comerciala sunt cesionate in favoarea Factorului. In baza primirii ei, Debitorul Cedat are obligatia de a achita sumele datorate in baza relatiei lor comerciale in contul indicat de Factor, acest mod de plata reprezentand singura posibilitate valida de stingere a obligatiei sale.

Serviciul de Finantare - Factorul va plati Aderentului, in avans, pana la 100% din valoarea creantelor cesionate (in limita plafonului aprobat); in cazul in care plata in avans este mai mica de 100% din valoarea creantei cesionate, diferenta (rezerva) va fi transferata Aderentului la data incasarii de catre Factor, in conformitate cu prevederile Contractului de Factoring.

Servicul de Administrare a Facturilor - Factorul va asigura servicii de preluare a tuturor facturilor emise de Aderent asupra Debitorilor Cedati, de evidenta si gestionare a acestora, precum si de punere la dispozitia Aderentului, lunar sau la cererea acestuia, a situatiilor privind creantele derulate prin factoring.

Serviciul de Colectare al Facturilor - activitatea de colectare este externalizata pentru creantele cesionate Factorului, acesta urmand sa faca demersuri in vederea incasarii lor. Astfel, Factorul urmareste colectarea tuturor creantelor (aprobate si/sau neaprobate, acoperite si/sau neacoperite) aferente unui Debitor Cedat, la data scadentei acestora. In caz de intarziere a platii, Factorul va initia procedurile de colectare specifice. In cazul unei facilitati de Factoring cu Regres, operatiunile de colectare a creantelor cesionate Factorului se vor desfasura pana la termenul de regres prevazut in Contractul de Factoring; la implinirea acestui termen, creantele neacoperite vor fi recesionate (revandute) Aderentului, Factorul nemaiavand obligatia urmaririi incasarii acestora.

Serviciul de Acoperire a Riscului de Neplata - o creanta acoperita este definita ca fiind acea creanta lichida, exigibila si certa, care se incadreaza in limita de acoperire stabilita de Factor si pentru care nu exista vreo disputa (litigiu comercial); riscurile acoperite sunt: insolventa, faliment si neplata prelungita; procentul de acoperire nu este unul standard, putand insa urca pana la nivelul de 100%.


Vezi detalii aici

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu