Ce credit aleg: in lei sau in euro?

In cazul in care doresc sa-mi cumpar o masina in valoare de 13.000 euro si dispun de un avans de 3.000 euro, de la ce banca ar fi mai convenabil ar fi sa contractez imprumutul?
Am ales sa analizez conditiile in care pot obtine un credit auto de la Raiffeisen Bank.

Descrierea creditului Masina Ta de la Raiffeisen Bank

Raiffeisen are in portofoliul sau creditul pentru achizitia de masini sau moto-scutere noi Masina Ta, disponibil in lei, euro si dolari americani. Banca nu iti acorda imprumutul decat daca dispui de un avans de 15% din valoarea automobilului. Garantiile cerute sunt gaj pe masina si asigurare full-CASCO cesionata in favoarea bancii.
Valoarea imprumutului poate fi cuprinsa intre 2.000 si 75.000 euro, iar perioada maxima de acordare ajunge la 7 ani.

Pentru creditul in lei trebuie sa platesc o rata de 670,42 lei

Am solicitat consilierului un calcul pentru un imprumut in lei cu o dobanda fixa pe toata perioada de creditare.

Deorece dispun de avansul de 3.000 euro trebuie sa acopar diferenta pana la 13.000 euro printr-un credit in valoare de 37.295 lei (aproximativ 10.000 euro). Am ales sa rambursez creditul pe o perioada de 6 ani, cu o dobanda fixa de 8,9%. Singurul comision perceput de banca este cel de procesare, de 1,9% aplicabil la sold. Acest comision va fi incorporat in credit, majorand astfel valoarea sa initiala.

Suma totala de rambursat la sfarsitul celor sase ani se ridica la 48.270 lei, din care dobanzile reprezinta 10.974 lei.
Potrivit calculelor consilierului de credit al Raiffeisen, costul total al creditului, exprimat sub forma dobanzii anuale efective (DAE) este de 10,02%.

Creditul in euro are un cost total mai mic fata de cel in lei

Dobanda nominala la creditele in euro este de 7,9% fixa pe durata celor sase ani ani imprumutului. Banca percepe un comision de procesare de 1,9% care este repartizat pe intreaga perioada a creditului. Rata lunara care trebuie platita este de 178,17 euro (640 lei la cursul BNR de astazi). La sfarsitul perioadei voi rambursa 12.827 euro, din care 2.637 euro reprezinta dobanda.
Dobanda anuala efectiva este de 8,95%.

Rata in lei nu este expusa riscului valutar

Desi rata lunara la creditul auto Masina Ta in euro de la Raiffeisen Bank este usor mai scazuta decat cea aferenta aceluiasi imprumut in euro, consilierul de credit mi-a recomandat sa aleg creditul in moneda nationala.

Aceasta deorece rata lunara calculata pentru imprumutul in lei este fixa pe toata durata contractului, in timp ce rata in euro poate sa creasca oricand daca moneda europeana se apreciaza.
Iulia GROSU

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu