Ce ascunde CEC Bank in bilant, inaintea verificarii dupa standardele europene: credite restructurate de 2,6 miliarde lei si o solvabilitate in scadere brusca

Principala problema CEC-ului se pare ca sunt creditele restructurate pentru firmele care nu mai reusesc sa-si achite ratele: la 31 decembrie 2013, valoarea contabila a creditelor restructurate de CEC Bank este de 2,615 miliarde lei, fata de 2,366 miliarde la finalul lui 2012, din care doar 120 de milioane sunt credite nedepreciate.

Seful CEC Bank, Radu Ghetea, a declarat ieri ca banca sa urmeaza sa fie verificata in privinta riscurilor, incepand de astazi, dupa noile standarde ale Bancii Centrale Europene (BCE), precizand ca are emotii intrucat evaluarea se va face cu un alt "subler", ce ar putea impune bancii de stat sa-si majoreze capitalul si provizioanele. Motiv pentru care am analizat situatiile financiare ale CEC Bank din 2013, pentru a vedea ce ascunde aceasta in bilant.

Iar surprizele nu s-au lasat greu depistate.

Principala problema CEC-ului se pare ca sunt creditele restructurate pentru firmele care nu mai reusesc sa-si achite ratele: la 31 decembrie 2013, valoarea contabila a creditelor restructurate de CEC Bank este de 2,615 miliarde lei, fata de 2,366 miliarde la finalul lui 2012, din care doar 120 de milioane sunt credite nedepreciate.

CEC Bank a restructurat anul precedent credite de 1,5 miliarde lei. Cele mai multe, 350 milioane lei, sunt pentru marile firme din industrie, probabil companii de stat, urmate de firmele din constructii, cu 300 de milioane si cele din comert, cu 227 milioane lei restructurate.

Sectorul public are datorii restructurate de doar 12 milioane lei.

Pentru cele 1,5 miliarde lei credite restructurate, banca a facut provizioane de 611 milioane lei, duble fata de anul precedent, astfel ca expunerea bruta pe aceste credite riscante depaseste 2 miliarde lei.

Creditele restructurate pentru persoanele fizice se ridica la 296 milioane lei.

Cheltuielile bancii cu deprecierea creditelor acordate clientilor, adica provizioanele constituite pentru creditele neperformante, au fost in 2013 usor mai mici decat in anul precedent, respectiv de 414 milioane lei, fata de 416 milioane in 2012.

Provizioane de 1,2 miliarde lei pentru creditele acordate firmelor

Din totalul creditelor nete acordate de CEC Bank persoanelor fizice si juridice, care se ridica la 10,9 miliarde lei la finalul lui 2012, soldul provizioanelor pentru credite neperformante se ridica la 1,751 miliarde lei, cea mai mare parte fiind pentru creditele acordate firmelor, respectiv 1,266 miliarde lei.

Cele mai multe provizioane, 611 milioane, s-au datorat firmelor cu credite restructurate, urmate de IMM-urile din comert, cu 238 milioane lei si IMM-urile din servicii, cu 105 milioane lei.

Comparativ, in 2012, cand banca avea un volum net de credite de 10,8 miliarde lei, asadar cu 1 miliard mai putine, provizioanele se ridicau la 1,5 miliarde lei, dintre care 912 milioane erau pentru persoanele juridice, provizioanele pentru firmele restructurate fiind la jumatate, respectiv 341 milioane lei.

Cum se face restructurarea creditelor

Conform situatiilor financiare ale CEC Bank aferente anului precedent, conform standardelor IFRS si audiate, "activitatile de restructurare include intelegeri privind amanarea de plata in baza unor planuri de afaceri aprobate de management. Decizia referitoare la restructurarea facilitatilor de credit este bazata pe analiza economico-financiara a clientilor persoane juridice (pe baza ultimelor informatii financaire, nu mai vechi de doua luni) si pe estimarea platilor viitoare sau pe analiza capacitatii de rambrusare a persoanelor fizice (pe baza documentelor care reflecta venitul net realizat)."

CEC mai precizeaza urmatoarele: "Politicile si practicile de restructurare au la baza indicatori sau criterii care, in opinia conducerii bancii, indica probabilitatea ca platile sa continue pe viitor. Aceste politici sunt continuu revizuite. Departamentele specializate analizeaza si aproba, conform reglementarilor interne, propunerile de restructurare depuse de unitatile bancii si le trimit spre aprobare catre comitetul de restructurare a creditelor/comitetul de credit al centralei/comitetul de credit II in functie de expunerea bancii fata de cleint/grupul de clienti aflati in legatura. Dupa restructurare, banca monitorizeaza in mod regulat creditele restructurate de la caz la caz."

Solvabilitatea CEC Bank, in scadere cu 1 punct

Capitalul de rangul 1 al CEC Bank la finalul lui 2013 se ridica la 1,526 miliarde lei, fata de 1,460 miliarde lei in anul precedent, iar cerinta de capital a fost de 868 milioane lei, fata de 833 milioane in anul precedent.

Solvabilitatea bancii, adica indicatorul de adecvare a capitalului CEC Bank, a scazut cu 1 punct in 2013, la 10,65%, de la 11,62% in 2012. Indicatorul de capital reglementat calculat conform cerintelor legale a fost de 13,12%, fata de 15,92% in 2012.

CEC Bank a vandut recuperatorilor credite de consum in valoare de 200 milioane lei

Insa nu doar creditele pentru firme pun probleme CEC-ului, ci si cele acordate persoanelor fizice, mai cu seama creditele de consum, motiv pentru care banca a scapat de o parte din acestea, in valoare de 200 de milioane de lei, prin vanzarea catre firme de recuperare de creante.


Vezi stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu