Cauzele fraudelor cu carduri Bancpost: scurgeri de informatii din banca sau eroare de sistem

Bancpost si politistii din IGPR verifica retrageri suspecte de numerar prin bancomate din Romania si Bulgaria, iar politia nu exclude scurgerea de informatii din interiorul bancii, deoarece seriile cardurilor Bancpost in cauza sunt consecutive, au declarat, pentru NewsIn, surse din politie.

Banca si Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) au demarat doua anchete separate pentru investigarea presupuselor fraude, facute cu carduri de debit de tip Millenium, emise de Bancpost.

"Principalele ipoteze de lucru ale politiei iau in calcul o eroare de sistem sau scurgerea de informatii din interiorul bancii, intrucat seriile cardurilor presupus fraudate sunt consecutive. Pana in prezent, politia a primit cateva zeci de sesizari de la clientii Bancpost", au mai precizat aceleasi surse.

Presedintele Bancpost, Mihai Bogza, a declarat, pentru NewsIn, ca banca a descoperit tranzactiile suspecte la un interval de cateva ore de la realizarea acestora, in jurul datei de 1 mai, primul indiciu fiind dat de sumele mari retrase din Bulgaria. Bogza spune ca, ulterior, s-au depistat retrageri suspecte de numerar si de la bancomate din alte state decat Romania si Bulgaria.

"Retragerile suspecte au inceput in jurul datei de 1 mai, iar in interval de cateva ore noi am descoperit tranzactiile si am restrictionat folosirea cardurilor de tip Millenium la bancomate. Posesorii acestui tip de carduri pot insa, in continuare, sa retraga bani de la unitatile Bancpost, sa faca plati cu cardul la comercianti sau sa-si verifice soldul", a mai spus Bogza.

Pe 2 mai, Bancpost a anuntat, printr-un comunicat de presa, restrictionarea cardurilor de tip Millenium.

Bogza a mai spus ca este vorba, probabil, despre un grup organizat, insa presedintele bancii a refuzat sa dea detalii despre felul in care cei care au retras banii au intrat in posesia datelor despre conturile clientilor. Referitor la suma totala implicata, Bogza a spus ca este vorba despre "cel mult valoarea unui apartament in Bucuresti", fara a da alte estimari.

"Pentru a nu le da niciun fel de indicii faptasilor, nu putem da, deocamdata, informatii despre felul in care au fost puse la cale tranzactiile. Am demarat insa o ancheta si avem date destul de precise, mai mult decat indicii. Oricum, numarul conturilor de pe care s-au facut tranzactiile este mult mai mic decat cel al cardurilor pe care le-am restrictionat, tocmai pentru a preveni retragerea altor sume in acelasi mod", a adaugat presedintele Bancpost.

Numarul cardurilor de debit de tip Millenium emise de Bancpost si aflate in circulatie in prezent este de aproximativ 600.000, a mai spus Bogza, fara a mentiona numarul cardurilor implicate in posibila frauda. El a adaugat ca, dupa o verificare de catre banca, oricare dintre clientii pagubiti isi va primi banii inapoi.

Alte stiri

1 comentarii

Fritz
8 May 2008

ATENTIE!!!!!!! nu toate cardurile de tip MILLENIUM sunt blocate. Se pot extrage bani de la ATM-urile Bancpost. As avea si eu cateva intrebari pentru presedintele bancii: Ce se intampla cu acele carduri care nu sunt blocate? Cat de sigure sunt ele? Ce garantie au clientii dvs. care au acest tip de card?

Posteaza un comentariu