Care e diferenta dintre o pensie privata obligatorie si o pensie facultativa

Pensia privata obligatorie este, de fapt, o parte a pensiei de stat, administrata privat. In prezent, fiecare angajat plateste pentru pensia de stat 9,5% din salariu. Incepand de anul viitor, o parte, mai precis 25% din cei 9,5% vor fi transferati catre o companie de pensii privata. Aceasta inseamna ca o parte din pensia de stat va fi administrata de companiile private de pensii. Procentul de pensie privata de 2% va fi majorat gradual la 6% pana in 2016 sau chiar mai devreme.

Scopul acestui transfer? Investirea sumelor reprezentate de contributia la pensie, astfel incat aceasta sa fie mult mai mare decat cea primita in prezent de la stat.

Procentul de 2% va fi transferat automat de catre angajatori catre societatea de pensii pe care o va alege fiecare, asadar noi nu platim nimic in plus pentru o pensie obligatorie, admnistrata privat.

Aceasta contributie la pensia de stat administrata privat este obligatorie, potrivit legii, pentru toti angajatii care vor avea sub 35 de ani in momentul adoptarii legii.

Este vorba de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, completata de legea Legea nr. 23/2007, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 61 din 25/01/2007.

Acesta este motivul pentru care aceasta pensie este cunoscuta si sub denumirea de pensie obligatorie, sau Pilonul II de pensii.

Citeste tot articolul
Asigurareamea.ro

Alte stiri

9 comentarii

Mihaela
3 Sep 2007

cine este interesat sa isi faca pensie privata obligatorie sau sa devina broker de pensii si sa castige multi bani,lucrand cu toate companiile mari de pe piata este rugat sa intre pe siteul http://salveclub.myblog.ro/ ,si sa ma contacteze la numerele de telefon sau adresa de e-mail postata pe site.

Andreea
18 Sep 2007

Daca un salariat nu are nici o optiune catre un fond de pensii private obligatorii pana la 17 ianuarie 2008, si va fi repartizat automat de catre stat, cum si cand poate afla acea persoana unde iau fost restribuiti cei 2% din venituri ?

nick the greek
27 Sep 2007

1: daca este obligatorie de ce au nevoie de semnatura noastra (LEGALIZAREA FRAUDEI, tactica folosita de succes si de comunisti cu proprietati nationalizate[cine a vindut casa la comunisti nu aputut sa o revendice , cine a parasit-o pur si simplu a avut o sansa], daca ai semnat si pensia ta se incurca , ai cam incurcato fiind un contract comercial de prestari servicii de fapt) 2:daca nu semnez si ma distr. calculatorul, pe ce baza legala (fara semnatura mea) se va derula contractul intre doua parti private??? 3:ma vor obliga cumva prin ordonante de santaj cu care ne am obisnuit deja? (asta va face si mai abuziva situatia) 4:comisiile europene pot obliga romania sa ma despagubeasca in cazul unei administrari proaste a pensiei mele care va trebui sa aiba si un barem stabilit de uniune daca se va vota constitutia europeana, dar NU pot obliga o firma privata sa NU dea faliment sau sau NU fie adminitrata prost!!!!!!!! 5: asadar NU SEMNEZ NIMIC ca sa am o mica sansa in viitor in caz ca tiriac junior va `fuma` pensia mea de exemplu, Ca autoasigurat cum sint am contract cu statul roman si daca vor sa dea 100% din bani pe care platest la cine vor , dar raspunderea este a lor si nu fac prostia sa ii scutesc de acest lucru semnind nustiu ce hirtii cu firme private 6: Sint din grecia dar traiesc permanent in romania, nu stiu daca `peste tot functioneaza sistemul ` in UE, dar IN GRECIA nu am auzit asa ceva iar firmele de `prestigiu` ca allianj si interamerican traiesc din RCA!!! 7:Privat si Obligatoriu? Da ``sa traiti dom-le comisar tariceanubasecu!!!!

dannyel_3001
14 Jan 2008

Banii varsati catre fondurile de administrare a pensiilor obligatorii sunt garantati de stat???

gina
15 Jan 2008

daca nu sunt angajata in acest moment si am sub 35 de ani trebuie sa-mi fac totusi pensie privata? adica imi primeste cineva cererea, chiar daca acum nui a nici un ban de pe urma mea?

oana
16 Feb 2009

sotul meu alucrat 3 ani din motive personale nu mai poate cum ar trebui sa procedeze pentru ai merge vechimea,ce trebuie sa faca?

Consultant Financiar
10 Apr 2009

Incerc sa raspund la cateva intrebari. \"dannyel_3001\". Fondurile de pensii sunt asigurate si sunt controlate. \"gina\". Poti oricand sa-ti faci un fond de pensii privat, chiar daca nu ai un salariu, pentru o pensie privata poti sa alegi sa platesti lunar de la 50 de Ron in sus. \"oana\". vechime la ce te referi?. la pensie?.pt pensie poate sa-ti faca un fond de pensie privata, el decide cat de mare sa aiba pensia, nu statul. Oferim Consultanta Financiara in urmatoarele domenii: -Asigurari; -Investitii; -Banci pentru Locuinte; -Fonduri de Pensii; (Pensii Private) -Programe de protectie si sanatate. Respectam 3 principii: 1)- Alegem intr-un mod independent; 2)- Alegem intr-un mod neutru cel mai bun produs de pe piata; 3)- Totul este GRATUIT. Cu stima Razvan Robu, Consultant Financiar. Telefon: 0724.879.908 E_mail: robu_ovb@yahoo.com

maicariu violeta
13 Aug 2010

eu am un magazin mic la tara si nu mi-am facut asigurarea de pensie obligatorie atunci cand a fost data legea.Am primit de la casa de pensii o instiintare prin care mi se cere sa ma asigur obligatoriu ,altfel primesc o amenda si nu mai stiu ce.Sa zicem ca eu nu vreau sa ma asigur,cum ma pot obliga?

milaela
24 Aug 2010

caut si tot caut pe net unde exact trebuie sa merg si ce trebuie facut pentru a mentine o carte de munca deschisa in situatia in care pleci in strainatate...daca ma poate cineva ajuta

Posteaza un comentariu