Care e cursul valutar daca scot lei de la un bancomat din Romania de pe un card in euro emis in Italia?

Care e cursul valutar daca scot lei de la un bancomat din Romania de pe un card in euro emis in Italia?

"Am scos de la un bancomat BCR 2000 de lei de pe un card Mastercard emis de o banca din Italia, Casa di risparmio, iar cand am verificat pe internet banking am vazut ca mi-a luat din cont 485,32 euro, adica la un curs de schimb de 4,12 lei pentru un euro, ceea ce e foarte putin, fata de cursul oficial de 4,5 lei.

Am scos bani de pe card si la un ATM de la Banca Transilvania, iar cursul de schimb a fost corect, de 4,5 lei.

Cand am intrebat la BCR, au spus ca acesta e cursul Mastercard. E corect? Ce pot sa fac?

Eu stiam ca trebuie sa platesc doar comisionul de 2 euro pentru retrageri de numerar, nu si acest curs foarte mic, din cauza caruia am pierdut 40 de euro", intreaba o cititoare a site-ului Reclamatiibanci.ro, dedicat rezolvarii problemelor dintre banci si clientii acestora.

Raspuns

Stimata doamna,

Este posibil ca problema dumneavoastra sa fie cauzata de faptul ca bancomatul BCR a efectuat o conversie valutara din euro, moneda in care a fost emis cardul dumneavoastra, in lei, dar la un curs mai mic decat cel obisnuit, care ascunde de fapt un comision de conversie ridicat.

Sa va explic despre ce este vorba: in mod normal, de pe cardul in euro puteti retrage lei la un bancomat al unei banci romanesti, conversia din euro in lei efectuandu-se automat, fie la cursul bancii emitente a cardului, fie la cursul procesatorului de carduri (Mastercard sau Visa). Cursurile Mastercard/Visa sunt apropiate de cel al BNR, in timp ce bancile folosesc cursul lor oficial, mai mare de regula cu aproximativ 2% fata de cotatia BNR.

Unele bancomate, cum este si cazul BCR, ofera un serviciu suplimentar pentru detinatorii de carduri in alte monede decat lei, si anume o conversie valutara dinamica (Dynamic Currency Conversion – DCC), ceea ce inseamna ca pe ecranul bancomatului va apare suma in euro care vi se va lua din cont in urma operatiunii de retragere a unei sume in lei. La bancomatele care nu ofera acest serviciu, nu va afiseaza cati euro va ia din cont in schimbul celor 2.000 de lei scosi de pe card, astfel ca puteti vedea care a fost cursul practicat si cati bani vi s-au luat din cont abia ulterior, cand verificati contul la banca sau prin internet banking.

Acest serviciu inlocuieste practic conversia valutara efectuata de banca sau Mastercard, insa cursul de schimb practicat este mult mai dezavantajos, intrucat ascunde comisioane ridicate aferente respectivului serviciu. Acest serviciu nu exista doar la ATM-urile BCR, ci si la alte banci, inclusiv la cele din strainatate.

Trebuie sa stiti insa ca serviciul de conversie dinamica nu este obligatoriu, desi este setat in mod implicit.

Pentru a evita aceasta conversie dezavantajoasa, trebuie doar sa selectati la ATM, atunci cand va apare mesajul de conversie, valuta locala, adica lei, nu euro, cum probabil ati selectat dumneavoastra.

Aceeasi regula este valabila si in cazul utilizarii cardurilor in lei la bancomatele din strainatate sau cand faceti plati la POS-uri in magazinele din alte tari sau pe internet pe site-uri straine, precum Amazon sau PayPal. Selectati intotdeauna conversia in moneda locala atunci cand retrageti bani de la un bancomat din Italia, Spania sau alta tara straina si faceti plata de asemenea in moneda locala (euro, dolari sau lire), cand platiti pe internet, chiar daca aveti card in lei.

Vezi aici raspunsul integral


Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

1 comentarii

o voce
18 Aug 2019

banca traieste din ce stoarce de la clienti.. ne-am legat de serviciile bancii > se foloseste de fiecare ocazie sa puna mana pe ceva.. asta ar fi ok, doar ca lacomia e o propastie fara sfarsit..

Posteaza un comentariu