Cardul pentru pensionari, agentul secret al Guvernului

Zilele trecute Guvernul a luat o decizie ciudata pentru multa lume: a hotarat ca toate salariile bugetarilor, precum si a pensiilor, sa fie distribuite pe card. Motivul invocat de ministerul Finantelor este acela de a reduce costurilor pe care le presupunea distribuirea salariilor, dar in special a pensiilor.

Astfel, comisioanele percepute de Banca Nationala pentru asigurarea numerarului pentru plata salariilor in institutiile publice s-a ridicat anul trecut la 12 milioane lei, in timp ce costurile cu paza, transportul si distributia banilor inseamna alte sase milioane de lei. Insa distribuirea pensiilor are costuri si mai mari: 25 de milioane de lei numai pentru plata pensiilor din aparare, ordine pulica si securitate nationala, bani incasati sub forma comisioanelor de catre Posta Romana.

Iata cum am ajuns la principalul perdant in aceasta afacere, Posta. Compania de stat face in prezent o cifra de afaceri importanta, atat prin transportul cat si distributia pensiilor. In conditiile in care pensionarii si bugetarii isi vor primi banii pe card, asta inseamna ca Posta nu numai ca pierde venituri de zeci de milioane de lei pe an. Este vorba si de reduceri importante de personal care se ocupa, in prezent, numai de distribuirea pensiilor.

Aceasta este, de fapt, tinta principala a masurii initiate de Guvern, care si-a gasit astfel, in carduri, un agent secret extrem de eficate si neutru pentru a-si putea pune in practica doua masuri nepopulare si foarte dificile, in acelasi timp: reducerea personalului bugetar, dar si restructurarea, in acelasi timp, a Postei Romane, care se pregateste de privatizare.

Problema este ca masura luata de Guvern este una de soc, fapt ce ar putea afecta concurenta libera de pe piata bancara. Cardurile de salarii au devenit, in ultima perioada, prezente in mai toate companiile private, dar si in cele de stat. Bancile isi disputa serios aceasta piata si toata lumea are de castigat. Bancile ofera carduri la pachet, cu costuri reduse, pentru toti angajatii unei companii, precum si servicii adiacente, precum descoperitul de cont, in conditii mai avantajoase decat pentru clientii obisnuiti.

In acest fel, banca va castiga mai multi clienti iar salariatii se vor alege cu costuri mai mici.
Insa in cazul cardurilor pentru pensionari si bugetari, masura directionata de Ministerul Finantelor, lucrurile vor sta diferit. Va exista o licitatie in urma caruia o singura banca ar urma sa fie selectata pentru a oferi carduri angajatilor statului si pensionarilor.

Deja s-a discutat de posibilitatea ca aceste carduri sa fie oferite fara costuri, tinand cont de salariile si pensiile foarte mici. Insa ce banca face acte de caritate? Poate doar CEC-ul, pentru ca este de stat, dar mai ales pentru ca are nevoie disperata de o crestere a cotei de piata, in conditiile in care pierde tot mai mult teren in fata concurentei acerbe din partea bancilor private.

O licitatie organizata de stat la care participa o banca de stat nu poate fi considerata nici pe departe una corecta. Mai mult, se stie ca orice licitatie poate aduce ulterior probleme privind cresterea preturilor serviciilor prestate de castigator, peste cele oferite la licitatie. De asemenea, un singur prestator de servicii nu va avea concurenta, ceea ce nu poate duce la o scadere a preturilor, cum se intampla in prezent pe piata libera a cardurilor, cu mai multi actori. Ceea ce nu poate fi decat in detrimentul bietilor pensionari sau bugetari. Care oricum nu de carduri duceau lipsa.

Vasile COMAN

Alte stiri

3 comentarii

EU
24 Sep 2007

Stau, citesc si ma gandesc cat de stupizi guvernanti avem!! Oare cum s-au gandit ei sa distribuie pensiile doar pe card si doar prin intermediul unei singure banci? Lasam la o parte faptul ca din 100 de persoane care au 70-75 de ani nu cred ca mai mult de 20 vor fi dispusi sau vor intelege cum se utilizeaza un card bancar. Nu vreau sa se inteleaga din aceasta opinie ca dispretuiesc pe cei in varsta, dar nu cred ca bunicul meu este dispus sa tina in buzunar un card si nu banutii. Asa sunt obisnuiti si este destul de greu sa te mai schimbi la o anumita varsta. Dar ce vor face guvernantii cu cei care au cataracta, glaucom sau alte boli ce ii pun in situatia de a nu putea sa vada cum trebuie cand tasteaza codul pin. Sa nu scapam din vedere ca isi pot uita codul pin si se vor panica de cate ori ATM-ul le va "manca" cardul. Iar dupa ce cardul este blocat, mai asteapta ei saracii sa fie emis altul? Intre timp probabil ca vor cumpara medicamente pe credit. Dar nu, nu este asa. Se vor duce la ghiseu ca sa scoata bani cu un comision de retragere numerar, ca si asa se vor mari pensiile, asa ca sa mai dam si la altii cate ceva. Cei din generatia mai tanara vor putea incasa pensiile pe card fiindca vor avea cel putin 10 ani de utilizare la activ, dar cei din satul x din comuna y unde vor merge ca sa gaseasca un ATM? Asta e, minte putina la guvernantii obositi de atata munca!!

radu
14 Nov 2007

Reactionarii Intotdeauna trebuie sa existe un NU! Oare de ce, pentru ca suntem niste balcanici! De ce Slovenia, Cehia si late tari fost comuniste au putut implementa un astfel de sistem (si acolo sunt pensionari trecuti de 70 de ani, cu diferite boli -inclusiv glaucom, cataracta)? Au trecut deja 17 ani de exercitiu bancar, mai asteptam inca 50? Negativismul hotarator va veni tot din partea clasei politice Pro-Posta, cu interese pe masura. Presiunea va fi exercitata cu ajutorul - scuze - prostimii: pensionari, postasi (care isi iau ciubucul de la amaratii de pensionari), sindicate si sindicalisti (cu interese mult peste logica pertinenta), etc. Ideea implementarii cardurilor de pensii e ok, numai ca va ramane la stadiu incipient, de teorie.

kelly
25 Feb 2016

I have frequently considered this very free fico scores from all 3 bureaus topic. You've certainly put a significant amount of thought and study into establishing this comprehensive grants for single moms blog post. You introduced and said numerous elements I had actually ruled out. Well done. Do you plan on writing a college scholarships for women one? Btw, you can buy a exercise waist trainer over here. Caty, best waist trainers for women lover

Posteaza un comentariu