Card de credit cu dobanda de 40% pe an!

Cardurile sunt la moda acum, de voie de nevoie. De voie pentru ca, mai ales atunci cand calatoresti in strainatate, plata cu cardul devine o necesitate. Apoi, pentru cei obisniti sa faca des plati si cumparaturi, plata cu cardul este mult mai usoara si mai sigura, fiind astfel scutiti de grija banilor din buzunare sau din serviete. Pentru domni si doamne, plata cu cardul e obligatorie pentru a fi in rand cu lumea buna. Mai mult, exista si carduri de lux care te includ intr-o clasa sociala preferentiala, cu acces in cluburi si saloane rezervate pentru VIP-uri.

De nevoie, pentru ca tot mai multi salariati primesc fara sa ceara salariile pe card. E adevarat, in felul acesta contabilii nu mai trebuie sa se duca la banca sa-si umple gentile cu bani si nici sa-si piarda o zi intrega sa-i imparta salariatilor. Acestia, la randul lor, nu mai stau la coada in ziua de salariu si isi fac cumparaturile platind cu cardul, asadar fara sa mai vada banii. Pentru multi dintre noi, citirea si intelegerea extrasului de cont de card a devenit astfel o noua lectie de viata.

Pe de o parte, asadar, cardul ne-a simplificat viata, iar pe de alta parte ne-a complicat-o, punandu-ne sa ne batem capul cu studierea extraselor de cont, confruntarea lor cu chitantele de plata, analiza comisioanelor si dobanzilor percepute de banca si plata la timp a acestora.

Dobanzi de aproape 40% pe an la ABN Amro

Pe de alta parte, cardurile sunt un adevarat lux din punct de vedere al costurilor. Cu toate ca mai toate bancile sunt dispunse sa ne elibereze gratis un card de debit, dar mai ales unul de credit, motivele sunt lesne de inteles daca ne uitam la profitul obtinut de banci de pe urma cardurilor. Cel mai important este cel cu dobanda. Cine foloseste un card de credit plateste in prezent o dobanda care ajunge aproape de 30% pe an la unele banci, precum ABN Amro. Mai precis, aceasta banca percepe o dobanda nominala de 28% pe an pentru un card de credit standar, in timp ce Dobanda Anuala Efectiva (DAE) care include toate comisioanele ajunge la aproape 40%, mai precis 38,44% pe an.!

Aceasta in timp ce dobanzile pentru cardurile de credit emise de banci precum UniCredit sau BCR este in jurul a 23% pe an, iar cel emis de Banca Transilvania-25%, in timp ce unele banci au coborat dobanda chiar sub 20%.

ABN Amro percepe nu doar dobanzi duble ci si comisioane de doua ori mai mari decat in cazul altor banci. Este cazul comisionului de retragere a banilor de la bancomat, de 2% din valoarea sumei retrase, fata de 1% in cazul majoritatii celorlalte banci.

De asemenea, dobanzile la cardurile de credit sunt dobanzi de doua sau chiar de trei ori mai mari decat in cazul unui credit de consum, a carui dobanda medie este de 12%, conform statisticilor Bancii Nationale.

ÂȘi cei care au carduri de debit cu descoperit de cont (overdraft) platesc dublu in comparatie cu un credit, adica o dobanda de peste 21% pe an. Acesta este pretul luxului utilizarii unui card. Dar nu este oare cam mare?

Merita sa ne dea de gandit aceasta intrebare, mai ales daca ne uitam si la alte comisioane exagerate pe care riscam sa le platim atunci cand utilizam un card. De exemplu, daca depasim limita de credit impusa de banca, va trebui sa platim o dobanda care ajunge chiar si la 50% pe an, in functie de banca! Apoi, daca platesti cu intarziere rata lunara aferenta banilor utilizati de pe card, penalitatile sunt la fel de mari.

Apoi, e bine de stiut ca si intretinerea unui card costa, putin dar costa, chiar si in cazul in care nu-l utilizati. Este vorba de comisioanele de administrare a contului bancar aferent respectivului card si de cele de intretinere a cardului. Nu uitati, asadar, sa achitati aceste datorii la banca, altfel va veti trezi dator.

In concluzie, ca pentru orice serviciu in plus, si pentru utilizarea unui card va trebui sa platiti in plus. E bine sa ai un card, insa e mai bine sa-l utilizezi cu intelepciune, mai precis doar in caz de nevoie. Pentru ca, pana la urma, rostul unui card de credit este acela de a avea la dispozitie o suma de bani de rezerva in caz de urgente.
Vasile COMAN

Alte stiri

1 comentarii

Dragan Florii
27 Jun 2007

Rolul unui card de credit este de "portofel electronic", adica sa platesti cu el la comerciant, overdraftul este pentru bani de rezerva. Fara suparare.

Posteaza un comentariu