Cand doi se cearta, utilizatorii de carduri pierd?

La numai o zi de la izbucnirea razboiului dintre Comisia Europeana si procesatorul de carduri MasterCard, acesta din urma riposteaza dur. Organismul european care se ocupa de problemele de concurenta a emis o hotarare prin care cere MasterCard ca in termen de cel mult sase luni sa-si modifice politica de comisioane in cazul utilizarii cardurilor in magazine, mai precis sa reduca nivelul acestora, apreciate drept excesiv de mari, fapt care dauneaza liberei concurente.

In aceeasi zi, MasterCard a reactionat imediat, precizand ca va contesta decizia Comisiei Europene, intrucat considera ca prin reducerea comisioanelor platite atat de comercianti cat si de uitilizatorii cardurilor, piata platilor cu carduri va fi afectata. Cum asa? Am aflat ieri, cand MasterCard a facut o mutare dura in razboiul cu Comisia Europeana, avertizand consumatorii, adica utilizatorii de carduri, ca ei vor fi, de fapt, victimele acestei batalii. Ca de obicei.

MasterCard sustine ca respectivele comisioane de interschimb nu afecteaza de fapt consumatorii. Dimpotriva, impunerea lor aduce beneficii utilizatorilor de carduri, intrucat acestia impart costurile de utilizare a sistemelor de plata cu comerciantii. “Impunand comerciantilor sa plateasca pentru beneficiile pe care le presupune plata cu cardul (mai multe vanzari, plati garantate, protectie impotriva furturilor sau fraudelor si satisfactia consumatorului) inseamna de fapt reducerea costurilor pentru utilizatorii de carduri. Daca tarile membre UE vor aplica la nivel local masura adoptata de Comisie, beneficiile platii cu cardul vor disparea iar detinatorii de carduri vor plati mai mult pentru ca ei sunt cei care vor suporta diferenta de costuri”, precizeaza MasterCard. Cu alte cuvinte, spune compania, daca autoritatile vor impune reducerea comisioanelor platite de comercianti, diferenta pierduta va fi transferata catre consumatori. Procesatorul de carduri si banca nu pierde niciodata, consumatorul este cel care pana la urma baga mana in buzunar.
Organizatia de carduri da exemplul negativ al Australiei, unde s-a intamplat acelasi lucru, dupa ce autoritatile din aceasta tara au impus masuri similare cu cele al Comisiei Europene. Cat plateste, de fap, un comerciant pentru fiecare tranzactie acceptata cu cardul? MasterCard spune ca este vorba, in medie, de 50 de centi la fiecare tranzactie in valoare de 50 de euro cu un card de credit. Asadar, este vorba, intr-adevar, de comisioane destul de piperate. In cazul utilizarii cardului de debit, comisionul scade insa la jumatate.

Problema comisioanelor la platile cu cardul s-a si in Romania, insa nu in cazul platilor cu cardul in magazin ci pentru utilizarea cardului la retragerile de bani de la bancomate. ÂȘi in acest caz se pare ca funtioneaza aceleasi reguli impuse de cei doi mari procesatori de carduri, Visa si MasterCard, intrucat este vorba de comisioane identice la toate bancile. In general, este vorba de un comision de 0,5% pentru retragerile de bani de la bancomatele altor banci decat cea care a emis cardul de debit. Daca folosim un card de credit, comisionul se dubleaza. Acest fapt a determinat un grup mici de banci sa incalce regula, in favorarea clientilor, de data aceasta, reducand la jumatate comisioanele pentru cei care utilizeaza cardurile la bancomatele respectivului grup de banci. Acestea au notificat, de altfel, Consiliul Concurentei, pentru a nu fi acuzate ca formeaza un cartel, ceea ce, de fapt, fac restul bancilor. Nici o investigatie nu s-a declansat insa in cazul restului bancilor.

Vasile COMAN

Alte stiri

1 comentarii

radu cristiana
12 Jan 2008

deja master card nu mai este primit pe siteurile online americane. de ce? am vrut sa cumpar ceva si am primit raspuns ca acest card e disabled for pay pal. ne luptam pentru o himera .deja comercianti au imteles ca este im avantajul lor refuzul cardului.

Posteaza un comentariu