BT si AEGON isi unesc fortele pentru a ne da la batranete o pensie decenta

“If you can’t beat him, join him”, este proverbul invocat de presedintele Bancii Transilvania, Robert C. Rekkers, pentru a motiva noul parteneriat cu Aegon, una dintre cele mai mari companii de pensii private si asigurari de viata din lume. BT si Aegon au anuntat infiintarea unei companii mixte pentru administrarea pensiilor private obligatorii (pilonul II), incepand de anul viitor. De la inceputul lui 2008, aproximativ 2,5 milioane de angajati, sub varsta de 35 de ani, vor fi obligati, potrivit legii pensiilor private, sa vireze o parte din contributia la sistemul public de pensii, mai precis 2,5%, spre un sistem de pensii administrat de companii private.

BT-Aegon este prima companie de acest fel care isi anunta oficial intrarea pe piata romaneasca, dupa ce o serie de alte firme de asigurari prezente in Romania, printre care ING, Allianz, Aviva sau Interamerican, si-au aratat si ele intentia de a administra fonduri private de pensii.

Pensiile private vor fi mai mari decat cele de la stat?

Este o intrebare la care au raspuns reprezentantii celor doua companii, Banca Transilvania si Aegon.

Ioan Vreme, specialist in asigurari de viata si pensii la BT Asigurari, precizeaza ca, spre deosebire de sistemul actual de pensii de stat (pilonul I), un sistem de redistribuire a banilor colectati din contributiile salariatilor, sistem de administrare privata a pensiilor de stat (pilonul II) este un sistem de acumulare a banilor pe baza individuala.

Mai exact spus, sistemul de acumulare presupune nu doar redistribuirea banilor de la angajati la pensionari, cum se intampla in prezent, ci si investirea banilor, in diverse instrumente financiare, precum titluri de stat sau actiuni la bursa. Tocmai de aceea exista aceste companii de administare a fondurilor de pensii, pentru a inmulti banii.

Cum se investesc banii intr-un fond de pensii privat

“Fiecare persoana are un cont care va evidentia contributia sa in bani de-a lungul timpului”, spune el. Asadar, fiecare dintre noi (obligatoriu cei sub 35 de ani, optional pentru cei mai batrani) vom avea propria pensie, a carei valoare va fi diferita, in functie de tipul de investitie.

De ce obligatoriu cei sub 35 de ani? Pentru ca, pentru a se obtine un castig destul de mare la pensie, contributia trebuie sa se intinda pe o perioada mare, de cel putin 30 de ani, adica pana la varsta pensionarii (65 de ani in cazul barbatilor, 60 pentru femei).

Fiecare dintre noi ne putem alege tipul de investitie convenabil: unul mai mare dar si mai riscant, care presupune variatii mai mari, cu urcari si scaderi ale valorii banilor, determinat in principal de pretul actiunilor, unul conservator, fara variatii mari ale valorii pensiei, dar si cu castig mai mic, determinat de dobanzile mici oferite de titlurile de stat, sau unul moderat.

Dr. Gabor Kepecs, presedintele AEGON: “In tarile vecine Romaniei in care administram astfel de fonduri avem in principal trei tipuri de investitii pentru fondurile de pensii, la alegerea clientilor: cele cu risc mare, cu risc mediu si conservatoare.”

“Romania nu e diferita ca politica de investitii fata de alte tari din regiune, precum Ungaria, adauga presedintele AEGON. Fireste ca investitiile care se fac cu fondurile de pensii trebuie sa aiba un grad mare de siguranta, insa daca nu investim banii si in actiuni nu poti avea un randament cel putin care sa acopere devalorizarea banilor pe termen lung de pe urma inflatiei. Asadar vom investi cu siguranta si in actiuni de pe bursa romaneasca.”

Care va fi randamenul fondului de pensii?

Dr. Gabor Kepecs: “La fondurile de pensii administrate in Ungaria noi am avut un randament de 3%-4% anual peste rata inflatiei, ceea ce inseamna o triplare a investitiei in 30 de ani. Cred ca acelasi randament se va obtine si pentru fondurile de pesnii din Romania.”

Presedintele BT, Robert Rekkers, a precizat ca 75% din investitiile din fondurile de pensii se vor distribui in instrumente financiare cu venit fix, precum obligatiuni si titluri de stat iar restul de 25% in actiuni.

Pilonul III de pensii private, neinteresant

In ceea ce priveste pilonul III al pensiilor private, cel facultativ, care urmeaza a demara inaintea pilonului II, la sfarsitul acestui an, reprezentantii Bancii Transilvania spun ca acesta nu este interesant.

“Pensiile facultative nu au mers bine nici in tarile vecine, precum Ungaria sau Polonia si se pare ca nici in Romania nu este un interes mare pentru acestea. In schimb, in cazul pensiilor obligatorii, cum se intampla si cu RCA-ul, lucrurile sunt simple. Toata lumea sub 35 de ani e obligata sa contribuie. Apoi, este vorba de alte reguli de joc”, a precizat Rekkers.

In plus, dupa cum spune reprezentantul BT Asigurari, Ioan Vreme, castigurile companiilor care vor administra fondurile facultative nu sunt prea atractive.

Foto: Presedintele BT, Robert Rekkers (stanga) si Dr. Gabor Kepecs, presedintele AEGON.

Vasile COMAN

Alte stiri

1 comentarii

Radu
3 Sep 2007

si nu se cauta colaboratori ?

Posteaza un comentariu