BRD isi face reclama inselatoare la credite, cu o dobanda mult mai mica decat cea reala

BRD isi face reclama inselatoare la credite, cu o dobanda mult mai mica decat cea reala

BRD isi promoveaza creditul de nevoi personale Expresso cu o dobanda fixa de 8,74%, care de fapt este inca o data mai mica decat cea reala, motiv pentru care putem spune ca este vorba de o reclama inselatoare.

Explicatia stelutei o regasim cu litere mult mai mici decat cea a dobanzii si pozitionata intr-un colt al reclamei: daca incasezi veniturile la BRD, pentru credite de peste 35.000 de lei.

Asadar, dobanda cu care-si face reclama banca este valabila doar daca beneficiarul creditului incaseaza salariul intr-un cont al bancii si numai daca imprumutul obtinut este mai mare de 35.000 de lei.

Cat este dobanda daca nu-ti primesti salariul la BRD in momentul obtinerii imprumutului sau daca, din diverse motive, pe parcursul creditului, nu-ti mai incasezi salariul intr-un cont al bancii? 9,71%, deci cu un punct mai mare!

Dar cat este dobanda pentru imprumuturile cu valori mai mici de 35.000 de lei? 10,88%, cu peste doua puncte mai ridicata decat cea din reclama, in cazul creditelor cu valori intre 15.000 si 35.000 de lei, sau 12,06%, deci cu aproape trei puncte pe mare, pentru imprumuturile cu valori intre 2.000 si 15.000 de lei.

BRD ascunde si comisioanele percepute pe langa dobanda, incalcand legea (OUG 50/2010), care obliga bancile sa afiseze, alaturi de dobanda, costul total al unui imprumut, exprimat prin Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanda, cat si comisioanele.

De exemplu, in cazul unui credit in valoare de 23.000 de lei, care urmeaza sa fie rambursat intr-un termen de 5 ani, DAE este 13,47%.

Iar pentru un credit de 10.000 de lei, pe o perioada de doi ani, DAE ajunge la 17,28%.

Asadar, dobanda corecta pentru creditul Expresso pe care ar trebui sa o afiseze BRD este 17,28%, nu 8,74%, cea cu care banca isi face reclama, inca o data mai mica decat cea reala.

Nu este prima data cand BRD recurge la o astfel de reclama inselatoare la credite, cu dobanzi mult mai mici decat cele reale.

Bancherul.ro a mai scris despre modul incorect de promovare a creditelor utilizat de BRD, dar si de ING Bank. (vezi aici detalii)

BRD a fost amendata cu 15.000 de lei de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) pentru ca si-a facut reclama inselatoare la credite, prin prezentarea unor avantaje ale respectivului imprumut, precum asigurarea, care de fapt este inclusa in costul acestuia, asa-zisul avantaj fiind de fapt platit din buzunarele clientilor. (vezi aici detalii)

Si Raiffeisen Bank si-a promovat incorect creditul de refinantare, cu o dobanda mai mica decat cea reala, fapt sesizat chiar de clientii bancii. (vezi aici detalii

OTP Bank si-a facut si ea reclama inselatoare la credite, prin prezentarea unei dobanzi mici, dar care nu este cea standard, fiind valabila doar in anumite conditii, precum incasarea salariului intr-un cont al bancii si contractarea de produse suplimentare, respectiv un pachet de cont si o asigurare. (vezi aici detalii)


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu