BRD este apostrofata de clienti ca-si face reclama mincinoasa la credite

BRD este acuzata de clienti ca-si face reclama mincinoasa la creditul de nevoi personale Expresso, pe care banca il promoveaza cu o dobanda de 7,29%, dar care este valabila doar in anumite conditii si numai pentru sume mari de bani imprumutati.

Banca mai este criticata de oameni si pentru ca nu arata costul total al unui imprumut, reflectat de Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include nu doar dobanda, ci si comisioanele ce trebuie platite.

“Draga banca BRD! De ce umblati cu cioara vopsita? Dobanda de 7,29%. Realitatea este DAE, care sare de 10-12%! De ce nu spuneti adevarul potentialilor clienti!”, este unul dintre comentariile de pe Facebook la postarea reclamei: “Creditul Expresso de la BRD te ajuta cu dobanda fixa de la 7,29%. Pana la 130.000 Lei suma finantata”.

“Reclama mincinoasa, in realitate DAE e 17%”, acuza altcineva.

“Cred ca ajunge cu toate la 10% DAE”, este alt comentariu.

“Oricum, de la 7,27% voi luati 8,78% dobanda, adica cea mai mare de pe piata la ora actuala. Deci asta nu e oferta...”, crede altcineva.

“De ce tot timpul dobanda ce o afisati este fara DAE!!?? Aratati la oameni dobanda finala!!”.

“Este o reclama mincinoasa cu multe aspecte ascunse ce creeaza confuzie. Intrebarea mea este: cand o sa spunem adevarul in tara asta?”

Am intrebat si noi autoritatea responsabila cu adevarul din reclame, adica ANPC (Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor), daca e corecta reclama BRD, insa nu am primit niciun raspuns. Tacerea e un raspuns relevant, totusi.

De fapt, dobanda e inca o data mai mare

Dobanda “de la 7,29%” din reclama BRD este valabila doar pentru imprumuturi cu valori mari, de peste 90.000 de lei (19.000 de euro), daca incasezi salariul intr-un cont BRD si daca-ti iei si un card de credit, nu doar imprumutul.

Daca nu indeplinesti conditiile respective, dobanda urca la 13,64%, asadar inca o data mai mare.

Asadar, corect ar fi fost ca reclama BRD sa sune astfel: va dam credite cu dobanda de la 7,29% la 13,64%.

BRD nu spune nici cat este DAE (Dobanda Anuala Efectiva), care exprima costul total al unui imprumut, adica si comisioanele ce trebuie platite, nu doar dobanda nominala, ceea ce este ilegal, intrucat bancile sunt obligate ca in orice forma de publicitate sa afiseze toate costurile unui imprumut, inclusiv DAE, cu caractere de aceeasi marime si in acelasi camp vizual.

DAE la creditul BRD porneste de la 8,91% si creste de aproape trei ori, pana la 25,98%.

OUG 50 din 2010 privind contractele de credit pentru consumatori prevede ca in orice forma de publicitate, dobanda unui credit, DAE, valoarea totala platibila si orice alte costuri, precum asigurarea, trebuie scrise “în mod clar, concis, vizibil și ușor de citit, în același câmp vizual și cu caractere de aceeași mărime.”

Nu doar BRD, ci si alte banci, precum BCR, Unicredit sau OTP Bank isi fac reclama inselatoare la credite, dupa formula “dobanda de la x%”, fara sa spuna si pana la cat ajunge dobanda.

Singura corecta este ING, care mentioneaza si nivelul maxim la care ajunge dobanda. Dar pentru a fi pe deplin legal, ING ar trebui sa afiseze si nivelul DAE, langa cel al dobanzii, cu cifre la fel de mari. (vezi aici detalii)


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu