BRD, cea mai scumpa banca din Romania, si-a batut recordul istoric la profit

BRD Groupe Societe Generale, banca din Romania care are cele mai mari comisioane pentru un cont curent curent, card si online banking, precum si printre cele mai ridicate dobanzi pentru credite si cele mai mici dobanzi la depozite, a inregistrat in primele noua luni din acest an un profit record istoric de 1,2 miliarde lei.

BRD a reusit sa obtina profitul record in principal datorita dobanzilor in crestere incasate de la clienti pentru credite, mentinerea dobanzilor pentru depozite la niveluri foarte scazute si inexistenta pierderilor din credite neperformante (riscul de credit).

BRD are cele mai mari dobanzi la creditele ipotecare (vezi aici topul dobanzilor la credite ipotecare) si printre cele mai mari si la creditele de nevoi personale (vezi aici topul dobanzilor la creditele de nevoi personale), in timp ce la depozite practica cele mai mici dobanzi, astfel incat clientii raman in pierdere in cazul unui depozit de 10.000 de lei pe 12 luni (vezi aici topul dobanzilor la depozite), intrucat BRD are cele mai mari comisioane pentru un cont curent cu card si online banking (vezi aici topul comisioanelor la conturile bancare).

Astfel, BRD a incasat de la clienti dobanzi in valoare de 1,623 miliarde lei, in crestere cu 14% fata de anul precedent, in timp ce dobanzile platite de banca pentru depozitele clientilor au fost de doar 121 milioane lei, astel incat castigul net din dobanzi al bancii s-a ridicat la aproape 1,6 miliarde lei.

Si incasarile din comisioane au crescut usor, de la 561 la 570 milioane lei, in timp ce din schimburi valutare BRD a castigat alte 217 milioane lei.

In total, veniturile BRD din dobanzi, comisioane si schimburi valutare s-au ridicat la aproape 2,4 miliarde lei.

Cheltuielile de operare ale bancii s-au ridicat la 1,1 miliarde lei, in crestere cu doar 77 milioane lei (7%), astfel ca profitul operational net al BRD a fost de 1,2 miliarde lei.

Costul riscului, adica pierderile din credite neperformante, a fost pozitiv, cu venituri de 220 milioane lei, fata de 177 milioane lei in anul precedent, ceea ce inseamna ca banca a incasat asigurari si a avut recuperari din vechile imprumuturi nerambursate.

Profitul total al BRD s-a ridicat astfel la 1,3 miliarde lei, din care a platit un impozit pe profit de 232 milioane lei, castigul net rezultat fiind de 1,261 miliarde lei, fata de 1,136 miliarde lei in acelasi interval al anului precedent.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu