BRD are unele dintre cele mai scumpe credite

Dupa ce intr-un articol anterior an analizat creditul de nevoi personale fara garantii Expresso de BRD in euro si am ajuns la concluzia ca este unul dintre cele mai scumpe de pe piata am vrut sa comparam si varianta in lei a aceluiasi produs. Concluzia: si in lei, creditul de la BRD este unul dintre cele mai scumpe, in comparatie cu alte banci.

Date generale

Expresso este un credit de nevoi personale cu o perioada de creditare care poate ajunge pana la 10 ani. Limitele in care se acorda creditul este de 600 lei (suma minima) si 60.000 lei (suma maxima). Imprumutul nu trebuie sa fie garantat cu giranti.
Banca accepta o gama variata de venituri: salarii, pensii, dividende, drepturi de autor, chirii si inclusiv venituri din activitati independente. Poti obtine o suma mai mare aducand in completare veniturile a inca 3 membri ai familiei.

Cat ma costa un imprumut de 40.000 lei pe 10 ani?

Daca doresc sa obtin un imprumut de 40.000 lei (peste 10.000 euro) pe 10 ani, va trebui sa platesc o rata lunara de 785 lei pe luna, potrivit informatiilor furnizate de consilierul de credit.
Dobanda aplicata de banca la lei pentru o perioada de 10 ani este de 15,5% si este fixa pana la expirarea creditului.
Costul total al creditului, exprimat sub forma dobanzii anuale efective (DAE) se ridica la 21,58%.

Comisioane

Taxele si comisioanele aferente acestui credit sunt urmatoarele:

-pentru intocmirea dosarului banca percepe un comision de 2,5% din valoarea creditului, insa care sa nu depaseasca 800 lei
-gestiunea lunara a creditului este comisionata cu 0,3% aplicat la sold
-rambursarea anticipata se taxeaza cu 3%

Dobanzi penalizatoare

In cazul in care intarzii pana la 30 de zile cu plata ratei vei plati o penalizare de 6,5 lei. Daca depasesti aceasta perioada ti se va aplica o dobanda penalizatoare cu 3 puncte procentuale mai mare decat cea stabilita la acordarea creditului, adica de 18,5%, pentru suma cu care ai intarziat.

Asigurarile

BRD iti solicita si sa inchei o polita de deces si invaliditate permanenta in momentul incheierii contractului, pe intreaga perioada de creditare. Costul asigurarii este de 0,089% pe luna, apicat la soldul creditului. Este recomandat sa inchei polita de asigurare la unul dintre partenerii BRD, printre care se numara Asiban, Allianz Tiriac, Generali, Omniasig.

Dam o nota acestui credit

Analizand pretul pe care il platim pentru creditul Expresso in lei de la BRD ajungem la concluzia ca si acesta este la fel de scump ca Expresso in euro.
Atat costul total al creditului (DAE), rata dobanzii, cat si dobanda practicata de banca sunt ridicate, aflandu-se printre primele cinci banci de pe piata din acest punct de vedere. Din acest motiv, notele acordate vor fi destul de scazute.

DAE: nota 6,5

Rata lunara: nota 5,5

Dobanda: nota 5,5

Nota finala: 5,83%


Iulia GROSU

Alte stiri

2 comentarii

Cristi
12 Jun 2008

Iulia, Aceste asa-zise analize ale tale sunt bazate pe criterii redundante. Pai de ce mai acorzi tu note pe DAE, rata lunara, ba mai calculezi si o asa-zisa nota finala, cand e clar ca toate aceste elemente decurg din dobanda? Asta nu e praf in ochi? E mai simplu sa faci clasificari dupa nivelul dobanzilor, la ce bun sa mai scrii pagini intregi aiurea?

iulia
12 Jun 2008

Cristi, O clasificare doar dupa rata dobanzii nu este relevanta, deorece bancile pot aduga alte comisioane care sa ridice costul creditului. De aceea este necesar un calcul al costurilor totale al creditului, exprimat prin DAE. Iar rata dobanzii pe care clientul o are de platit lunar banuiesc ca intereseaza pe multa lume, ca sa vada cu cat li s-ar diminua bugetul in cazul contractarii creditului.

Posteaza un comentariu