BNR nu va majora dobanda in 2017, estimeaza economistii Garanti Bank

Raportat la riscul de țară, potrivit specialiștilor Garanti Bank, 2017 va fi un an echilibrat

Garanti Bank a revizuit în creștere estimarea privind evoluția PIB în 2017, la 4%, de la 3,7% preconizat anul trecut, se arata intr-un comunicat de presa, in care se mai adauga urmatoarele:

Creșterea va fi cel mai probabil susținută de comerț și evoluția pozitivă a industriei, arată cel mai recent Raport Macroeconomic al băncii, aferent primului trimestru al acestui an.

În 2016, România a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri economice din Uniunea Europeană, pe fondul măsurilor de relaxare financiară care au determinat avansul semnificativ al veniturilor reale și care au stimulat creșterea comerțului și a transporturilor cu 11% față de anul anterior. Evoluția PIB a fost, de asemenea, susținută de sectorul serviciilor, care au accelerat cu 6% în 2016, și în special de sectorul IT, care a înregistrat o creștere de 14% anul trecut, în comparație cu 2015. Pe de altă parte, investițiile au scăzut cu 3% în 2016, comparativ cu o creștere medie de 6% în perioada 2014-2015, fiind așteptată o ușoară revigorare anul acesta.

În ceea ce privește evoluția celorlalte sectoare, zona de construcții rezidențiale s-a bucurat de o creștere importantă, numărul de apartamente livrate fiind cel mai mare din 2009 și până acum (52.000 în 2016 versus 63.000 în 2009). Segmentul spațiilor comerciale și de birouri a fost, la rândul său, pe o pantă ascendentă, încurajată de creșterea consumului și de perspectivele economice optimiste.

Raportat la riscul de țară, potrivit specialiștilor Garanti Bank, 2017 va fi un an echilibrat. Pe de o parte, incertitudinea legată de legislația financiar-bancară a scăzut după ce Curtea Constituțională a României a decis că legea dării în plată este parțial neconstițuțională, iar cea privind conversia creditelor în franci elvețieni, neconstituțională.

Pe de altă parte, deficitul bugetar ar putea trece anul acesta de ținta de 3%, ca urmare a măsurilor de relaxare fiscală, inclusiv ca rezultat al creșterii salariilor în sectorul public.

“2017 este anul în care menținerea stabilității macroeconomice și încurajarea investițiilor sunt imperios necesare, pentru a asigura sustenabilitatea avansului economic și a impulsiona creșterea productivității.

România are fundamente macroeconomice bune și un rating de investiții stabil, motiv pentru care ne așteptăm avansul economic de anul acesta să fie mai puternic ca 2016”, a declarat Ufuk TandoÄŸan, CEO Garanti Bank România.

Anul trecut, băncile au beneficiat de un context favorabil pentru împrumuturi după ce și-au curățat semnificativ bilanțurile și după înjumătățirea ratei creditelor neperformante la nivel de sistem. Astfel, în primele doua luni ale anului, împrumuturile noi (acordate cu preponderență în lei - 79% din totalul de credite noi) au crescut cu 14% (sub impulsul segmentului Corporate), față de 4,1% din perioada similară a anului trecut.

Inflația anuală a intrat pe un teritoriu pozitiv în 2017, încurajată de prețurile la alimente. Astfel, Garanti Bank se așteaptă ca rata inflației să ajungă la 2% anul acesta, în contextul în care prețurile administrative ar putea crește până la finalul anului.

Prin urmare, Banca Națională a României (BNR) nu va mări rata dobânzii cheie anul acesta, potrivit raportului menționat anterior. De asemenea, rata rezervelor obligatorii în valută ar putea fi diminuată.


Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu