Bilantul trist al CSALB: din 469 de solicitari scrise si 3.400 de telefoane date de clietii bancilor, doar 33 de cazuri rezolvate

Datele prezentate de CSALB arata ca cele 469 de solicitari scrise si 3.400 de telefoane date de clietii bancilor la CSALB, doar 33 dintre ei au reusit sa ajunga la o intelege amiabila cu bancile.

Reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) au recomandat clientilor care au diverse litigii cu bancile, inclusiv cele privind darea in plata si conversia creditelor in franci elvetieni (CHF), sa recurga la Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor din Sectorul Bancar (CSALB).

Numai ca bancile resping majoritatea cererilor clientilor care se adreseaza acestei institutii condusa de Alexandru Paunescu, directorul juridic al BNR.

Datele prezentate de CSALB arata ca cele 469 de solicitari scrise si 3.400 de telefoane date de clietii bancilor la CSALB, doar 33 dintre ei au reusit sa ajunga la o intelege amiabila cu bancile.

Si atunci de ce sa mai incerce clientii bancilor sa apeleze la CSALB pentru o eventuala intelege amiabila cu banca?

RAPORT ANUAL CSALB

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar a demarat activitatea operațională de soluționare alternativă a litigiilor în data de 01.03.2016 (10 luni de activitate efectivă pâna la finalul anului 2016).

Până la data de 31.12.2016, au fost înregistrate 469 de solicitări scrise și aproximativ 3.400 de solicitări telefonice adresate de către consumatori. 235 dintre solicitările scrise au fost conforme, iar 234 au fost solicitări diverse.

Distribuirea dosarelor complete către conciliatori se realizează în continuare, în mod aleatoriu, în funcție de disponibilitatea și gradul de încărcare ale fiecărui conciliator.

Modalitatea de transmitere a cererilor (pentru cele 235 cereri conforme):

- 158 au fost transmise via e-mail (modalitatea preferată de consumatori);
- 41 au fost trimise prin poștă;
- 36 au fost aduse și înregistrate de consumatori la sediul CSALB.

Cererile consumatorilor se înscriu în următoarea tipologie de solicitări:

- restituirea comisionului de risc perceput pentru un credit;
- rescadențarea creditului;
- diminuarea ratei lunare, în situațiile în care consumatorul apreciază că ratele lunare au fost mărite de comerciant în mod abuziv;
- returnarea comisionului de administrare, a comisionului de monitorizare ori a altor categorii de comisioane care – în percepția consumatorilor – au fost reținute în mod nejustificat;
- restituirea sumei ce a rezultat din mărirea marjei dobânzilor în mod excesiv, în accepțiunea consumatorilor;
- reducerea marjei dobânzii și înghețarea cursului valutar la data încheierii contractului de credit (în CHF);
- declararea creditului ca fiind scadent anticipat, fără respectarea condițiilor contractuale;
- calcularea și plata ratelor în lei, la cursul de schimb valutar de la data încheierii contractului;
- eliminarea unor clauze calificate de către consumatori ca fiind abuzive, privind aplicarea de dobânzi penalizatoare;
- radierea înregistrărilor din biroul de credit etc.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu