BCR a avut pierderi in T4 2016, din cauza proceselor cu clientii

BCR a pierdut cota de piata la creditele ipotecare din cauza legii privind darea in plata, in urma majorarii avansului

Banca Comerciala Romana (BCR) a inregistrat pierderi de 26 de milioane de euro in ultimul trimestru al anului trecut, din cauza costurilor aferente proceselor cu clientii, precum si a scaderii profitului operational, arata datele publicate astazi de banca-mama din Austria, Erste Bank.

BCR a inregistrat provizioane pentru litigii in valoare de 62,3 milioane euro in ultimul trimestru din 2016, pentru a acoperi potentialele despagubiri cerute de clientii sai in baza legilor de protectie a consumatorilor, precum legea darii in plata.

In trimestrul trei, BCR inregistrase un profit net de 102 milioane euro, in T2 - 63 mil. euro, iar in T1-62 mil. euro, astfel ca banca a incheiat anul 2016 cu un profit net de 1,045 miliarde lei, sub cel al Bancii Transilvania, de 1,281 miliarde lei, dar mai mare decat al BRD, de 763 milioane lei.

In 2015, profitul BCR a fost mai mic: 919 milioane lei, iar la finalul lunii septembrie 2016 a ajuns la 1,145 miliarde lei.

Gernot Mittendorfer, CFO Erste Group, a precizat, in privinta provizioanelor BCR, ca utillizarea acestora va fi facuta in functie de evolutia litigiilor cu clientii, dupa decizia Curtii Constitutionale in privinta legii darii in plata.

Intrebat daca volumul acestora ar mai putea creste, el a raspuns ca volumul total de provizioane de la BCR insumeanza in prezent 160 milioane euro, valoare calculata pe baza indicilor de profitabilitate, "cu o abordare conservatoare, luand in considerare deciziile instantelor de judecata." "Deci nu sunt provizioane pentru cel mai rau scenariu, dar totusi pentru un scenariu rau. Intr-un scenariu normal, ar trebui sa avem ceva reversari de provizioane, dar in prezent credem ca sunt acoperitoare", a precizat el.

Intrebat de ce BCR este singura subsidiara a Erste Bank unde volumul de credite stagneaza, daca acest fenomen este o politica de reducere a bilantului sau o consecinta a curateniei creditelor neperformante, Mittendorfer a raspuns ca una din cauze este legea darii in plata.

"Am pierdut cota de piata la creditele ipotecare din cauza legii privind darea in plata, in urma majorarii avansului, in conditile in care alte banci nu au facut-o. A fost o decizie deliberata, o reactie fata de adoptarea legii. A fost decizia noastra de a renunta la cota de piata din cauza evolutiilor pe care le-am vazut. Intre timp, insa, lucrurile s-au imbunatatit putin, am mai redus din avans, astfel ca s-a stabilizat si cota de piata pe creditele ipotecare. Amintiti-va ca si in trecut, cand unele banci au introdus creditele in CHF in Romania, noi am decis sa sacrificam cota de piata pentru un business prudent."

Comunicatul BCR:

Rezultatele BCR în anul 2016: 8,8 miliarde LEI credite noi acordate datorită orientării către clienți, rata creditelor neperfomante în scădere substanțială, profit net de 1 miliard LEI

Repere (1):

- În anul 2016, BCR a acordat clienților retail și corporate 8,8 miliarde LEI credite noi.

- BCR are o strategie solidă pentru toate segmentele de clienți ancorată în accesibilitate extinsă a serviciilor – comisioane zero la retragerile de numerar la bancomatele proprii, cont de bază gratuit.

- Banca a atins un număr de 200.000 de clienți cărora le-a oferit soluții de reducere a sarcinii financiare, în timp ce și-a extins treptat programele de educație financiară.

- Rata creditelor neperfomante a scăzut la 11,8% față de 20,2% în decembrie 2015; gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane s-a ridicat la 85,3% în decembrie 2016.

- Capitalizarea BCR este puternică pentru a susține buna creștere a afacerii. Rata de adecvare a capitalului s-a menținut în decembrie 2016 (banca) la 21,8%, în timp ce capitalul de Rang 1 + 2 (grup) se ridica foarte solid la 6,5 miliarde LEI în decembrie 2016.

- BCR a realizat un profit net de 1.045,6 milioane LEI în anul 2016.

"Sunt, mai întâi de toate, recunoscător clienților și angajaților noștri pentru încrederea lor. Plecând de la acest aspect, aș dori să evidențiez două realizări simple ale BCR în anul 2016: în primul rând, am continuat să ne concentrăm pe clienți și afacerile cu aceștia, iar în al doilea rând am continuat să investim în infrastructura proprie pentru a oferi servicii mai conveniente, mai fiabile și mai accesibile. Privind înainte, aceasta este strategia corectă pentru noi. Grație unui acționar majoritar devotat, ce ne-a sprijinit pe parcursul întregului ciclu economic, contăm în acest moment pe un bilanț puternic și o capitalizare solidă, care ne permit să extindem intermedierea financiară în întreaga țară.

 

Sergiu Manea, presedintele BCR
Sergiu Manea, presedintele BCR
 

Suntem o bancă românească deținută de un acționar majoritar străin, iar acest fapt ne face cu atât mai mult un promotor al nevoii ca România să avanseze pe lanțul de valoare economică adăugată de la nivel global. Cheia pentru a face față acestei provocări se află mai presus de orice în încurajarea capitalului local și internațional să se acumuleze, să producă valoare și să stimuleze potențialul intelectual și antreprenorial al României. În acest sens, vom fi un jucător activ, în cadrul tuturor inițiativelor menite să dezvolte competitivitatea și prosperitatea României", a declarat Sergiu Manea, CEO al BCR.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu