Bancile vor fi obligate sa ofere restantierilor la credite concesii rezonabile inainte de a fi executati silit

Abia dupa 6 ani de la izbucnirea crizei, timp in care foarte multi detinatori de credite ipotecare au fost amenintati cu executarea silita sau chiar au fost dati afara din case pentru ca nu si-au mai putut plati ratele la credite, autoritatea de supraveghere a pietei bancare europene (EBA) reactioneaza.

Aceasta a adoptat un set de recomandari pentru cazurile de restante la credite si executari silite (Guidelines on arrears and foreclosure), ce vor completa Directiva creditelor ipotecare – The Mortgage Credit Directive (MCD) adoptata in acest an si care trebuie transpusa de statele membre UE, asasar inclusiv de Romania, pana cel mai tarziu 21 martie 2016.

Articolul 28 al Directivei prevede ca statele membre trebuie sa adopte masuri pentru a incuraja creditorii sa ofere restantierilor la credite conditii rezonabile pentru a-i ajuta sa ramburseze datoriile inainte de a initia procedurile de executare silita si vinderea locuintelor.

Recomandarile EBA includ doua tipuri de masuri pe care bancile trebuie sa le adopte in cazul restantierilor:

1. masuri de preventie si informare a clientilor
2. masuri efective de reducere sau amanare a datoriilor

Astfel, bancile trebuie sa stabileasca proceduri pentru detectarea timpurie a clientilor care ar putea avea dificultati in rambursarea creditelor. De asemenea, bancile trebuie sa stabileasca politici si proceduri pentru administrarea eficienta a creditelor si clientilor cu dificultati de rambursare. In acest scop, bancile vor fi obligate sa-si specializeze angajatii care se ocupa de problema restantelor la credite.

A flavour of humanity

Unele prevederi ale recomandarilor EBA stabilesc niste reguli privind relatia dintre banca si client ca si cum pana acum cele doua parti ar fi fost in razboi si nu ar fi existat niciun fel de comunicare sau dialog, relatia bazandu-se exclusiv pe prevederile contractului. Ceva de gentul: “ti-am dat bani, respecta contractul sau te execut silit daca ramai in urma cu ratele”.

Regulile se schimba acum si prind o aroma de protectia sociala, mai umanitara: “Cand un consumator are dificultati in chitarea ratelor, creditorul trebuie sa comunice cu consumatorul pentru a afla de ce au aparut dificultatile, astfel incat creditorul sa poata lua masurile adecvate”.

Iar intalnirile cu clientii trebuie sa se realizeze intr-un regim de confidentialitate: “Creditorul ar trebui sa organizeze intalnirile cu consumatorii intr-un regim privat, tinand cont de legislatia privind protectia datelor personale si fara a divulga date personale altor parti fara consimtamantul consumatorului”.

Informarea consumatorilor cu privire la problemele de rambursare a creditelor trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente:

a) numarul ratelor neplatite sau platite partial
b) valoarea totala a restantei 
c) penalizarile aferente intarzierii platilor
d) importanta comunicarii dintre consumator si creditor pentru rezolvarea problemei

Ghidul EBA impune bancilor sa ia in considerare particularitatile individuale ale fiecarui consumator, drepturile si interese acestuia si capacitatea de plata a acestuia inainte de a decide modalitatile prin care le poate usura situatia (forbearance), adica sa le acorde concesii fata de prevederile contractuale.

Concesiile includ:


Citeste articolul integral

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu