Bancile ne despagubesc pentru banii furati de pe card

Tot mai multi dintre noi am inceput sa depindem de un simplu plastic: cardul bancar. Este o tendinta normala in lumea civilizata, o modalitate de plata moderna, simpla, eficienta si sigura, dar care poate aduce in acelasi timp si o serie de probleme pe care nu le-am mai intalnit niciodata in viata si care pot deveni destul de neplacute.

Astfel, exista oameni care isi pastreaza aproape toti banii pe unul sau mai multe carduri, iar in buzunar isi tin doar maruntis pentru un ziar, un covrig sau alte bunuri de mica valoare. Cumparaturile ni le facem la supermarket platind cu cardul, facturile le platim de la bancomat sau de la banca, tot cu cardul, iar atunci cand avem nevoie de sume mai mari de bani dam fuga la bancomat. Ce ne facem insa daca pierdem cardul? N-ai card, n-ai cu ce sa faci operatiuni sau plati uneori urgente. Pierderea este insa doar temporara. Timpul in care nu mai ai acces la banii de pe card sau la contul bancar difera in functie de situatie si de ziua in care ti s-a intamplat sa ramai fara card. Astfel, daca ai ghinionul sa ti se intample in week-end, va trebui sa astepti pana luni pentru a avea acces la banii din contul de card. Daca problema apare in cursul unei zile lucratoare, atunci puteti sa va prezentati imediat la ghiseul bancii pentru a avea acces la bani. Nu uitati insa sa anuntati pierderea sau furtul cardului de indata ce constatati disparitia acestuia, pentru ca acesta sa fie blocat de banca si astfel sa eliminati riscul ca hotul sa va goleasca contul.

Ce se intampla daca hotul pune mana pe un portofel in care gaseste, alaturi de card, si codul PIN cu care poate retrage sumele de bani de la bancomat sau de la POS-urile din magazine? In acest caz, ai putea spune ca ai ramas cu adevarat fara bani. Din fericire, insa tot numai pe o perioada scurta de timp. Mai precis, pana ajungi la politie si banca. Pentru ca, e bine de stiut, banca este obligata sa va despagubeasca in cazul in care sunteti victima unui hot de bani de pe card. Iata, asadar, un alt avantaj al cardului. Daca hotul iti fura banii din buzunar sau din geanta, nimeni nu te despagubeste. Insa daca ti se fura cardul si hotul reuseste sa sustraga si banii, atunci banca iti va da banii inapoi. Atentie, insa! Doar in cazul in care ai dovedit ca ai respectat conditiile de utilizare a cardului. Mai exact, faptul ca nu ai divulgat nimanui codul PIN de acces la banii de pe card si nu ai facilitat acest lucru. Trebuie sa stiti ca acest cod PIN este un cod stiut doar de detinatorul cardului, generat automat de catre banca si inmanat sau trimis la domiciliul detinatorului de card. Acesta are obligatia sa nu divulge nimanui respectivul cod, nici macar apropiatilor si sa nu-l tina la vedere sau sa permita ca alcineva sa-l cunoasca. In concluzie, nu tineti codul PIN impreuna cu cardul in acelasi portofel sau in geanta. Daca ti se fura portofelul sau geanta, hotul va intra numaidecat in posesia banilor de pe card, daca nu ai fost mai rapid decat el si ai cerut bancii sa blocheze cardul.

Asadar daca ti se intampla acest lucru, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa suni la banca (bancile au un numar de telefon dedicat cardurilor, care functioneaza non-stop) pentru a bloca cardul, iar apoi sa te duci la politie sa anunti furtul cardului. Daca ai avut ghinionul sa ramai fara bani, va trebui sa ceri bancii sa te despagubeasca. Bancile sunt asigurate impotriva acestor riscuri, cheltuielile aferente fiind suportate fie de banca fie de catre utilizatorul cardului, printr-un comision suplimentar de asigurare a sumelor de bani din contul de card.

Vasile COMAN

Alte stiri

2 comentarii

ana
3 Jan 2008

Am verificat extrasul cu banii de pe card, si cu stupoare am constatat ca mi au fost retrasi 10 milioane.Nu mi a venit sa cred. Poate cineva sa mi dea un raspuns?Sau cu cine pot lua legatura in astfel de situatii, fiind sigura ca nimeni nu a avea acces la cardul meu.Multumesc

mirela
24 Nov 2008

draga Ana eu mi-am verificat azi cardul si mi-au disparut 1100 lei deci nu esti singura,ar fi bine sa mergi la banca sa se investigheze acest fapt,eu asa am facut se pare ca acest tam-tam va dura aproximativ 30 zile din nefericire,sa ai bafta si sa speram k ne vom recupera bani vreodata

Posteaza un comentariu