Bancile inaspresc conditiile de creditare si-si reduc semnificativ volumele de noi imprumuturi

Standardele de acordare a creditelor ipotecare si de consum au fost inasprire usor si in primul trimestru al anului, din cauza noilor cerinte impuse de BNR privind evaluarea bonitatii clientilor

Bancile au prognozat, intr-un sondaj realizat de BNR, o inasprire semnificativa a standardelor de acordare a creditelor de consum pentru al doilea trimestru al acestui an (perioada aprilie-iunie), si o inasprire marginala pentru imprumuturile destinate achizitiei de locuinte.

Efectele se vad in statistici: in aprilie, prima luna din trimestrul doi, volumul de noi credite acordate de banci populatiei a scazut cu o jumatate de miliard de lei fata de luna martie, de la 2,8 la 2,3 miliarde lei, si cu 400 milioane lei fata de aprilie 2016, cand creditele noi in lei erau de 2,7 miliarde lei.

Atat creditele de consum cat si pentru locuinte au scazut in aprilie, atat fata de luna martie, cand imprumuturile noi au atins un nou record istoric, cat si fata de luna aprilie a anului trecut.

Standardele de acordare a creditelor ipotecare si de consum au fost inasprire usor si in primul trimestru al anului, din cauza noilor cerinte impuse de BNR privind evaluarea bonitatii clientilor, ca urmare a adoptarii Regulamentului BNR nr.5/2016 pentru modificarea Regulamentului BNR nr.17/2012.

Astfel, bancile au inasprit marginal cerintele privind gradul de indatorare si scadenta maxima a creditelor ipotecare. Pe de alta parte, au scazut marginal atat avansul impus pentru un credit ipotecar (ponderea maxima a creditului in valoarea garantiei ipotecare – LTV), cat si dobanda medie.

Statisticile BNR arat insa ca Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie la creditele noi pentru locuinte in lei a crescut in primul trimestru de la 3,83% in decembrie 2016 la 4,13% in martie, insa in aprilie a scazut din nou.

In cazul creditelor de consum, bancile au inasprit conditiile de creditare doar in privinta noilor norme de evaluare a bonitatii clientilor.

Si DAE la creditele de consum a crescut usor in primul trimestru, dar a scazut din nou in aprilie.

In privinta standardelor de finantare pentru firme, bancile apreciaza in sondajul BNR ca vor ramane nemodificate in trimestrul doi din acest an.

In primul trimestru, conditiile de creditare a firmelor au ramas constante pentru majoritatea tipurilor de credite, mai putin pentru cele pe termen scurt pentru IMM-uri, in cazul carora s-a consemnat o inasprire moderata, se arat in sondajul BNR.

Cu toate acestea, creditele noi in lei acordate de banci firmelor au scazut semnificativ in aprilie fata de luna martie, cu aproape un miliard de lei, insa se mentin peste nivelul din aprilie 2016. (Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile detaliate pe tipuri de credite noi)

In privinta dobanzilor pentru creditele acordate firmelor, acestea au crescut in primul trimestru, la fel ca in cazul creditelor populatiei, insa in aprilie au consemnat o usoara scadere. (Vezi detalii privind dobanzile la credite in CLUBUL BANCHERILOR)

In sondajul BNR se mai arata ca cererea de credite din partea populatiei pentru creditele de consum si pentru locuinte s-a majorat in primele trei luni, iar bancile se asteapta sa creasca si in trimestrul doi.

In cazul companiilor insa, cererea de credite a avut doar un avans marginal in primul trimestru, iar bancile estimeaza aceeasi tendinta si in trimestrul urmator. (vezi foto)


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu