Bancile avertizeaza cu privire la efectele negative ale legii privind darea in plata a caselor ipotecate

Legea privind darea in plata a caselor ipotecate

Cele doua asociatii ale bancilor (ARB si Patronatul) au organizat astazi una dintre rarele lor conferinte de presa, pentru a face un apel, care a sunat aproape (melo)dramatic pe alocuri, la asa-zisa “majoritate tacuta” din Romania, reprezentata de clientii bancilor cu depozite si cei bun-platnici cu credite, firme si asociatii de afaceri, pentru a se opune legii privind darea in plata a caselor ipotecate in vederea iertarii de datorii, care ar avantaja doar o minoritate galagioasa, reprezentata in principal de cei cu credite in franci elvetieni si de speculatorii imobiliari.

Bancile sunt nevoite sa faca acest apel disperat, dar indreptatit, dupa ce au esuat in relatia cu minoritatea galagioasa, reprezentata de clientii cu dobanzi mari la credite, din cauza clauzelor abuzive, dar mai ales de cei cu credite in franci elvetieni, carora li s-a dedicat legea privind darea in plata, conform declaratiilor publice ale principalului sustinator si autor, avocatul Gheorghe Piperea.

Bancherii incearca sa impiedice adoptarea unei legi absurde si extremiste, dupa ce anii trecuti au respins implementarea legii falimentului personal, care ar fi putut fi o cale de atenuare a conflictelor dintre banci si clientii cu probleme in rambursarea datoriilor.

Bancherii au subliniat, din nou, ca aceasta lege este malefica nu atat din cauza pagubelor pe care le-ar cauza bancilor, estimate de BNR intre 2 si 4 miliarde de lei, cat mai ales a impactului pe care l-ar putea avea in viitor asupra creditarii, pietei imobiliare si economiei in ansamblu, dar si a perceptiei investitorilor straini in stabilitatea mediului economic si politic al Romaniei.

Sergiu Oprescu, seful Alpha Bank si al ARB, a subliniat implicatiile acestei legi, si anume credite mai scumpe, o dinamica mai scazuta a creditarii, impactul negativ pe orizontala asupra altor sectoare economice, schimbari de comportament comercial, afectarea stabilitatii financiare.

“De la prima luare de pozitie a noastra, din noiembrie 2015, cand am facut apel catre toate forurile nationale si internationale aratand impactul negativ si problemele legii, multe lucruri nu s-au schimbat”, a spus Oprescu.

El considera ca impactul real negativ al acestei legi poate fi estimat doar de catre specialisti din domeniul financiar, dar care nu se bucura de suficienta credibilitate pentru a fi bagati in seamna si care au si o problema de comunicare.


Citeste stire integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu