Bancile au pierdut depozite de 2,5 miliarde lei in martie, din cauza dobanzilor mici, dar au crescut creditarea in lei cu 2,3%

Vina pentru reducerea volumului de finantari o poarta exclusiv creditarea in valuta, restrictionata de catre BNR. In prezent, creditele de consum se acorda exclusiv in lei, la fel ca si creditele imobiliare tip Prima Casa.

 

Bancile romanesti au pierdut depozite in valoare de 2,485 miliarde lei in luna martie (-1,1%), fiind vorba de  una dintre cele mai abrupte scaderi din ultimul an, pe fondul diminuarii dobanzilor platite pentru economiile din conturi. Depozitele au ajuns astfel la un total de 214 miliarde lei, sub valoarea de la finalul anului trecut, dar raman cu 13,2 miliarde lei (+6,6%) mai ridicate fata de luna martie a anului trecut, arata datele publicate astazi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Toate categoriile de depozite au inregistrat scaderi in martie: cele in lei s-au diminuat cu 1,4% iar cele in valuta cu 0,7%. Cea mai abrupta ajustare s-a inregistrat in cazul depozitelor in lei ale firmelor, respectiv 1,9%, iar cele mai stabile s-au dovedit economiile in valuta ale firmelor, cu o diminuare de doar 0,1%.

Fata de anul trecut, cel mai mare avans, de 14,5%, s-a inregistrat in cazul economiilor in lei ale companiilor, urmate de depozitele in lei ale populatiei, cu 5,4%.

Soldul creditelor continua sa scada

In ceea ce priveste creditele acordate de banci firmelor si populatiei, luna martie consemneaza a treia luna consecutiva de reducere a soldului de imprumuturi, cu 0,2% fata de luna februarie si cu 2,7% fata de luna martie a anului precedent.

Soldul total al creditelor din bilanturile bancilor a ajuns astfel la 217,8 miliarde lei, cu 6 miliarde mai putin decat in urma cu un an.

Vina pentru reducerea volumului de finantari o poarta exclusiv creditarea in valuta, restrictionata de catre BNR. In prezent, creditele de consum se acorda exclusiv in lei, la fel ca si creditele imobiliare tip Prima Casa. Singurile tipuri de credite pentru populatie care se mai acorda in valuta sunt refinantarile si creditele imobiliare clasice.

In aceste conditii, creditele in valuta pentru populatie s-au diminuat cu 3,7% in ultimul an.


Vezi detalii pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu